Tilastot osoittavat dramaattisen vaikutuksen – näin ilman yleisöä pelaaminen muutti jalkapalloa

Bundesliigan tilastot osoittavat, että yleisö vaikuttaa sekä peliin että tuomareihin.

Ilman yleisöä pelaaminen on muuttanut Bundesliigaa.

2.7.2020 12:17

Yleisöltä suljetut jalkapallopelit ovat antaneet tutkijoille mielenkiintoisia tietoja katsojien vaikutuksesta peliin. Bundesliiga käynnistettiin koronatauolta suurista jalkapallosarjoista ensimmäisenä, ja tilastot osoittavat kotivoittojen määrän laskeneen kymmenen prosenttia, kun ottelut on pelattu ilman yleisöä.

New York Timesin Rory Smith perkasi maanantaina julkaistussa jutussa Bundesliigan tilastot huolella. Aiemmin kaudella kotijoukkue voitti 43 prosenttia otteluista, kun yleisö oli läsnä. Yleisöltä suljetuissa peleissä kotivoittojen osuus on romahtanut 33 prosenttiin.

Tilastodataa analysoineen Impect-yrityksen toimitusjohtaja Lukas Keppler arvioi, että nykytilanteessa etu on saattanut jopa kääntyä vierasjoukkueille.

Toisen analytiikkayrityksen Gracenoten tilastot osoittavat, että Bundesliigan maalimäärät ovat laskeneet yleisösulun aikana. Täysillä stadioneilla pelien maalikeskiarvo oli 1,74 ja tyhjillä stadioneilla se on ollut 1,43.

Peli näyttää kehittyneen varovaisemmaksi. Laukauksia on vähemmän ja ne onnistuvat harvemmin. Tutkimukset osoittavat, että kotijoukkue käyttää vähemmän poikittaissyöttöjä ja saa vähemmän kulmapotkuja, eivätkä pelaajat yritä harhautuksia yhtä usein kuin yleisön läsnä ollessa.

Tilastot vahvistavat myös käsitystä, että kotiyleisön paine vaikuttaa tuomarityöhön. Gracenoten analysoimissa peleissä kotijoukkueen virheitä on vihelletty tyhjien katsomoiden aikaan tavallista enemmän. Kotijoukkueet ovat saaneet myös aiempaa enemmän varoituksia.

Tuomarit ovat viheltäneet ja antaneet varoituksia kokonaisuudessaan aiempaa enemmän, mutta nyt ne ovat kohdistuneet aiemmasta poiketen useammin koti- kuin vierasjoukkueeseen.

Yllättäen tilastot osoittavat, ettei pelin intensiteetti ole kärsinyt yleisösulusta. Pelaajille on kertynyt koronatauon jälkeisissä peleissä aiempaa enemmän juoksumatkaa ja intensiivisiä pyrähdyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?