Taitelija maalasi apinatauluja rasismin vastaiseen kampanjaan - Eurosarjat - Ilta-Sanomat

Taiteilijalta tilattiin tauluja rasismia kitkevään kampanjaan – maailma sai nähtäväkseen kolme apinamaalausta: ”Sairas vitsi”

Simone Fugazzotton Serie A:n rasimin vastaiseen kampanjaan tekemä taide on herättänyt laajaa pahennusta.

Julkaistu: 17.12.2019 15:17

Ihmisoikeusjärjestö Faren mielestä Serie A on saanut koko maailman taas sanattomaksi.

Italian jalkapallon korkeimman sarjatason eli Serie A:n vauhtiin paneman rasismin vastaisen kampanjan tuorein käänne on saanut monelta karvat pystyyn.

Simone Fugazzotton taideteoksissa on erittäin näyttävästi esillä kolme apinaa. Ne ovat herättäneet voimakkaita reaktioita sosiaalisessa mediassa eri puolella maailmaa.

Myös suurseura AC Milan twiittasi olevansa vahvasti eri mieltä apinoiden sopivuudesta kampanjan keulakuviksi.

Aiemmin AS Roma ilmoitti julkilausumassaan uskovansa siihen, että apinannaamat eivät ole oikea konsti rasismin kitkemiselle.

Fugazzotto perusteli hengentuotteitaan Serie A:n verkkosivuilla.

– Halusin kolmella taulullani osoittaa, että me kaikki olemme samaa rotua. Kun Serie A tilasi minulta toukokuussa työn, jolla kamppaillaan rasismia vastaan, ajattelin heti maalata länsimaisen, aasialaisen ja mustan apinan. Halusin muuttaa niillä ihmisten käsityksiä, hän taustoitti.

Ihmisoikeusjärjestö Fare ilmoitti BBC:n mukaan, että Serie A on jälleen kerran saanut koko maailman sanattomaksi.

– Maassa, jonka viranomaiset epäonnistuvat rasismin käsittelyssä viikosta toiseen, Serie A julkaisee sairaalta vitsiltä näyttävän kampanjan, järjestö naulasi BBC:n mukaan.

Serie A:n toimitusjohtaja Luigi de Siervo on linjannut Guardianin mukaan, että Fugazzotton kolme taulua kuvastavat jalkapallolle tyypillisiä reilun pelin arvoja sekä ilmaisevat positiivisuutta ja suvaitsevaisuutta.

– Simeonen maalaukset heijastavat täysin näitä arvoja, ja ne pystyvät esillä päämajassamme, hän ilmoitti.

Luigi De Siervo (vas.) ja Simone Fugazzotto kertoivat apinatauluista maanantaina.

Serie A on ollut viime ja tällä kaudella pahasti rasismiongelmien kynsissä. Sarjan kaikki 20 joukkuetta nousivat marraskuun lopussa taisteluun rasismia vastaan. Ne laativat avoimen kirjeen kannattajilleen.

– Meidän täytyy julkisesti tunnistaa, että meillä on vakava ongelma rasismin kanssa. Se on ongelma, jota vastaan emme ole taistelleet riittävästi vuosien aikana. Aiomme taistella yhtenäisesti saavuttaaksemme muutoksen, kirjeessä luki.

Mario Balotelli (oik.) sai osakseen sopimatonta huutelua 3. marraskuuta.

Sarjan tähtipelaajista muun muassa Brescian hyökkääjä Mario Balotelli on joutunut rasistisen huutelun kohteeksi.

Myös Interin hyökkääjä Romelu Lukaku on joutunut kuuntelemaan vastustajan kannattajajoukosta lähteneitä apinaääniä.

Italialainen urheilulehti Corriere dello Sport hämmästytti joulukuun alussa, kun se julkaisi kansikuvan otsikolla ”Black Friday” eli ”Musta perjantai” ennen Interin ja AS Roman kohtaamista.

Lehden kannessa ovat tummaihoiset Lukaku ja Roman Chris Smalling.