Bayern Münchenin pelaajat savustivat Niko Kovacin ulos seurasta - Eurosarjat - Ilta-Sanomat

Kolumni: Miljonäärifutaajat savustivat pomonsa pihalle – entä jos kaikki työntekijät toimisivat samalla lailla?

Niko Kovacin (kesk.) tyyli ei miellyttänyt FC Bayern Münchenin pelaajia.

Niko Kovacin (kesk.) tyyli ei miellyttänyt FC Bayern Münchenin pelaajia.

Julkaistu: 12.11. 9:20

Pelaajat savustivat Niko Kovacin ulos FC Bayernista, kirjoittaa Johanna Nordling.

Bayern Münchenin pitkäaikainen lempinimi on FC Hollywood, ja tuon nimen se on jälleen ansainnut.

Kuin suurissa draamoissa, Münchenissäkin on ratsastettu viime viikkoina tunteiden vuoristorataa, alas 1–5-rökäletappioon Frankfurtissa, mikä oli suurinumeroisin Bayern-häviö kymmeneen vuoteen, ja ylös riemukkaaseen 4–0-voittoon Borussia Dortmundista viime lauantaina.

Otteluiden välissä Bayern-draama koki käännekohtansa, kun valmentaja Niko Kovac sai lähteä. Virallisesti ero tapahtui yhteisymmärryksessä, mutta sittemmin seurapomo Uli Hoeness myönsi, että ”joukkueessa oli virtauksia, jotka halusivat valmentajasta eroon, ja siksi seurajohdon piti toimia”.

Pelaajat hankkiutuivat valmentajasta eroon. He pelasivat viikkojen ajan haluttomasti, ilottomasti ja virheille alttiisti, kunnes Kovac sai Frankfurt-tappion jälkeen potkut. Uuden luotsin, Hansi Flickin, otettua ohjat näiden miljoonia tienaavien ammattilaisten motivaatio nousi silmissä, ja joukkue jyräsi yli Dortmundin.

***

Entä jos me kaikki työntekijät toimisimme samalla lailla?

Koska pomo ei miellytä, ei ole tarpeeksi karismaattinen, ei huolehdi tarpeeksi toiveistani eikä hänen strategiansa sytytä, niin mitä sitä puurtamaan. Jarrutellaan koko firmaa, odotellaan, että pomo saa potkut. Uuden johtajan alaisuudessa voidaan taas alkaa työskennellä osaamisemme tasolla.

Hansi Flick palkattiin väliaikaiseksi päävalmentajaksi.

Hansi Flick palkattiin väliaikaiseksi päävalmentajaksi.

Ehkä tällainen pomon ulos savustaminen ei oikein toimisi useimmissa työpaikoissa. Eikä monen työmoraali sallisi sitä. Mutta kun asialla ovat miljonäärifutaajat, jotka ovat firmansa tähtiä ja tienaavatkin enemmän kuin valmentajansa, silloin strategia toimii. Pelaajilla on valtaa.

Bayernissa tuota valtaa on lisäksi aina vahvistettu. Seurapomojen Hoenessin ja Karl-Heinz Rummeniggen ovet ovat jo vuosikausia olleet auki pelaajille tulla itkemään ja valittamaan. Koutsista on saanut kannella suoraan seurajohdolle.

Kovacista kanneltiinkin. Varmasti myös aiheesta, sillä toki hän teki virheitä. Bayernin heikot esitykset johtuivat myös koutsin epäonnistumisista, joita taas vahvisti tyytymättömien pelaajien valmentajaa vastustava asenne – ja negatiivinen kierre oli valmis.

***

Viime vuosina, räjähtäneiden siirtosummien ja palkkojen myötä, pelaajien valta huippufutiksessa on kasvanut. Bayernissakin tietyt tähdet ovat seuralle niin tärkeitä urheilullisen ja taloudellisen tuloksen sekä imagon takia, että heidät on pidettävä tyytyväisinä.

Ja show jatkuu. Bayernin kausi jatkuu Flickin alaisuudessa, ainakin niin kauan kuin pelaajat sen sallivat, ja Kovac puolestaan on vetäytynyt julkisuudesta. Hänen kerrotaan olevan ennen kaikkea helpottunut. FC Hollywood on päästänyt hänestä irti.

Ja vielä...

Perjantaina Bayernin seurahistoria kokee käännekohdan, kun seurapomo Uli Hoeness eläköityy. Hän lupasi kuitenkin pitää jatkossakin yllä ”hyökkäysosastoaan”. Hoenessillä on tapana hyökätä julkisuudessa mediaa ja muita seuroja vastaan, jos hän kokee tarvetta puolustaa Bayerniaan. Kuin Hollywood-filmin kunnon patriarkka.

Lue lisää Johanna Nordlingin .