Kolumni: Bundesliigan ottelussa kuohui – väkivalta, raketit, naamiot ja nyrkit menivät yli - Eurosarjat - Ilta-Sanomat

Kolumni: Bundesliigan ottelussa kuohui – väkivalta, raketit, naamiot ja nyrkit menivät yli

Union Berlinin maalivahti Rafal Gikiewicz kehotti Unionin kentälle tulleita kannattajia palaamaan takaisin katsomoon.

Julkaistu: 5.11.2019 14:55

Union ja Hertha eivät ole historiallisia derby-vihollisia, kirjoittaa Johanna Nordling.

Berliini on kaupunki, jossa historia on aina läsnä, ja niin se oli läsnä myös lauantaina. Tuolloin Stadion an der alten Förstereilla eli ”vanhan metsänhoitajan mökin stadionilla” pelattiin historian ensimmäinen Bundesliigan derby Union Berliinin ja Hertha Berliinin välillä.

Ottelu päättyi kotijoukkueen 1–0-voittoon, mutta tulosta enemmän otsikoita koristivat kentälle ammutut ilotulitusraketit ja kentälle yrittäneet naamioituneet fanit. Idiootit.

Berliinin derbyn tunnelma kääntyi näin ruudinkatkuiseksi. Molempien joukkueiden ultra-faniryhmät, pääosin nuorista miehistä koostuvat joukot, yrittivät koko pelin ajan vain provosoida toisiaan. Oli pilkkalauluja, uhoavia bannereita, vastustajilta varastettujen fanituotteiden esittelyä ja näiden polttamista.

***

Tämä kaikki provokaatio, jota seurasin lehdistökatsomosta kuin tennisottelua – pää vasemmalle, pää oikealle kääntyillen – vaikutti usein teatraaliselta. Vihollisuus haluttiin luoda.

Union Berlinin kannattajien tifo.

Union ja Hertha eivät nimittäin ole historiallisia derby-vihollisia. Päinvastoin: ystäviä.

Muurin vielä halkaistessa Berliinin punavalkoisten ja sinivalkoisten faniryhmien välillä vallitsi ystävyys yli piikkilangan. Läntisen Herthan kannattajat vierailivat Unionin DDR-liigapeleissä, unionilaiset taas Herthan eurocup-otteluissa itäblokin maissa – länteenhän he eivät saaneet matkustaa. Esimerkiksi Prahassa vuonna 1979 Herthan fanikatsomossa oli yli tuhat unionilaista.

***

Unionin ja Herthan ystävyys perustui yhteisen vihollisen vastustamiseen. Tuo vihollinen oli Berliinin Dynamo, salaisen poliisin, Stasin, seura.

Dynamo oli DDR:n kestomestari, jolle delegoitiin maan parhaat pelaajat ja jota työläisseura Union yritti aina haastaa. Koska Dynamo keräsi ympärilleen DDR-johdolle uskolliset futisfanit, Union keräsi muut: toisinajattelijat ja vaihtoehtoihmiset. Heille länsikontaktit olivat tietysti arvokkaita, siksikin Hertha-leiriin pidettiin yhteyttä.

Muurin kaaduttua Hertha ja Union kohtasivat suuressa ystävyysottelussa olympiastadionilla tammikuussa 1990. Siitä tuli läpi yön kestänyt yhteinen juhla.

Hertha Berlinin kannattajia Berliinin derbyssä.

Sittemmin seurojen välit ovat jäähtyneet ja niistä on tullut kilpailijoita, mikä on luonnollista. Ne kohtasivat jo kakkosliigassa 2010–13, ja sittemmin nuoret ultrafaniryhmät ovat jopa järjestäneet sovittuja tappeluita Berliinin yössä.

Tietyn asteinen vihollisasetelma kuuluu toki derby-perinteeseen, mutta väkivalta menee yli. Raketit, naamiot, nyrkit menevät yli.

Vaikka uhoajat varastivat huomion Berliinin derbyssä, ylivoimaisesti suurin osa stadionilla olijoista vain nautti pelistä. Se oli heille jälleen juhla, kohokohta – lähes päivälleen 30 vuotta muurin kaatumisen jälkeen.

Ja vielä...

Derby-voitto nosti sarjanousijan Unionin 14:ksi Bundesliiga-taulukossa. Hertha on puolestaan 11:s. Molemmat berliiniläisseurat ovat kaukana liigan kärjestä, joka on tällä hetkellä äärimmäisen tasainen: yhdeksän ensimmäistä joukkuetta ovat vain viiden pisteen sisällä.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.