Kolumni: Mysteeripelaajan taustasta syntyi kova kiista Saksassa: Onko Jatta sittenkin Daffeh?

Julkaistu:

kolumni
Totta kai median pitää etsiä totuutta – mutta missä on kohtuuden raja? kirjoittaa Johanna Nordling.
Saksalaisfutista on viime aikoina ravistanut kiista, jollaista ei ole ennen nähty. Kiista erään pelaajan henkilöllisyydestä – ja lopulta kiista siitä, miten nuorta, köyhyyttä ja väkivaltaa paennutta ihmistä saa kohdella.

Tuo pelaaja ja ihminen on Bakery Jatta. Hän saapui Saksaan kesällä 2015, pakolaisena köyhyyden ja tyrannimaisen hallinnon vaivaamasta Gambiasta. Jatta kertoi tuolloin olevansa 17-vuotias, ja hän sai alaikäisille myönnettävän oleskeluluvan.

Vaikka Jatta ei ollut koskaan pelannut ammattilaisena, hän hätkähdytti taidoillaan pakolaiskeskuksen pallokentällä. 18 vuotta täytettyään hän allekirjoitti sopimuksen Hamburger Sport-Vereinin, hampurilaisen suurseuran, kanssa. Nyt Jatan tilillä on jo 83 liigaottelua.

***

Onko Jatta kuitenkaan Jatta?

Tuon kysymyksen esitti elokuussa eräs suuri saksalainen urheilulehti. Lehden mukaan pelaajan oikea nimi olisi Bakery Daffeh, hän olisi kaksi ja puoli vuotta vanhempi ja hän olisi pelannut jo ammattilaisena Gambiassa, Senegalissa ja Nigeriassa.

Todisteena väitteelleen lehti esitti kuvan, jossa sen mukaan oli Daffeh, joka kieltämättä muistutti Jattaa. Lisäksi kaksi afrikkalaisvalmentajaa sanoi tunnistavansa Jatan entiseksi suojatikseen nimeltä Daffeh.

Seurasi suuri mediahaloo, spekulaatiota ja kiistelyä. Viranomaiset alkoivat tutkia epäilyä. Kolme seuraa, jotka olivat hävinneet hampurilaisille, valittivat ottelutuloksista vaatien kolmea pistettä, jos Jatan henkilöllisyys olisi väärennetty.

Totta kai median pitää etsiä totuutta – mutta missä on kohtuuden raja? Ja totta kai seurojen pitää huolehtia omasta edustaan – mutta todellako nuoren pakolaisen kustannuksella?

***

Lehti ei antanut edes Jatan passin kääntää päätään, vaan perusteli sensaatiotaan todeksi viikkotolkulla. Vierasstadioneilla Jatta joutui fanien silmätikuksi. Syytösvyöryn alle jäi nuori ihminen, joka halusi vain pelata jalkapalloa ja elää turvassa.

On tietenkin selvää, että henkilöllisyyden väärentäminen on rikos. Toisaalta humanisti minussa kysyy: jos itse pakenisin väkivaltaa ja suurta köyhyyttä, enkö olisi valmis valehtelemaan ikäni ja nimeni, jos tietäisin, että se mahdollistaa jäämiseni turvalliseen maahan?

Lopulta viikkojen jälkeen Gambiasta toimitettiin Hampuriin Jatan syntymätodistus, mikä lopetti viranomaistutkimukset. Hävinneet seurat vetivät valituksensa pois.

Se suuri lehti intti kuitenkin yhä, missä on Daffeh.

Jäljelle jäi kytemään pieni epäilys, mutta myös suuri sympatia-aalto. Jatta sai tukea saksalaisfutiksen nimimiehiltä ja jopa tarjouksen liittyä Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen.

Hampurissa hän on nyt suositumpi kuin koskaan.

Ja vielä...

HSV asettui Jatta-kiistassa esimerkillisesti pelaajansa tueksi. Seuralla oli pelaajansa sanan lisäksi tämän passi ja oleskelulupa sekä jo vuonna 2016 tehty lääketieteellinen iänmääritystutkimus, joka totesi Jatan iän oikeaksi. Kiistan päätyttyä valmentaja Dieter Hecking vaati anteeksipyyntöä lehdeltä. Sitä ei ole kuulunut.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt