Kommentti: HJK joutui pettymään viime hetkillä – valmentaja Koskelalla on kuitenkin kädessään ”Vapaudu vankilasta” -kortti

Julkaistu:

Kommentti
HJK:n taso on paljon kauempana Crvena zvezdasta kuin Huuhkajien Serbiasta, mutta Toni Koskelan projekti on vasta alussa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Belgradin Rajko Mitic -stadionilta.
Serbialainen Nikola Tesla on maailmanhistorian merkittävimpiä keksijöitä, joka oli kehittämässä muun muassa vaihtovirtaa, radioaaltoja, sähkömoottoria, kauko-ohjausta, langatonta viestintää ja lasersädettä.

HJK:n valmentaja Toni Koskela oli käyttänyt kaikki teslamaiset kykynsä keksiäkseen, miten Crvena zvezda eli Belgradin Punainen tähti pysäytettäisiin Mestarien liigan toisella karsintakierroksella.

Pitkään näytti, että hän onnistuisi jollain tasolla, sillä tappio lukemin 0–1 olisi ollut siedettävä tulos Rajko Mitic -stadionilla eli tuttavallisemmin Marakanalla, jossa serbialainen vieraanvaraisuus yleensä unohdetaan pariksi tunniksi.

Crvena zvezda iski vielä 90. minuutilla tylysti loppulukemat 2–0, ja HJK joutui poistumaan pettyneenä Nikola Teslan mukaan nimetylle Belgradin lentokentälle.

Koskelan luoma strategia oli puolustaa hyvin keskustaa, estää keskityksiä ja puolustaa usealla pelaajalla maalinedustaa, jos keskityksiä tulee.

Puolustaa, estää, puolustaa.

Sen jälkeen luotettiin Riku Riskin, Evans Mensahin ja sentterinä pelanneen Ivan Tarasovin sprintterin kykyihin.

Crvena zvezda vyöryi ensimmäisen puoliajan vahvasti, eikä strategia näyttänyt toimivan.

Keskityksiä satoi varsinkin erinomaisen Mirko Ivicin jalasta. Yhdestä sellaisesta Richmond Boakyella oli helppo työ puskea yksi namupassi maaliin 27. minuutilla.

Oli HJK:n pelissä hyvääkin, vaikka se ei palloa juuri kontrollissa pitänytkään. Kahdesti joukkue rakensi vastaiskun, josta tärkeä vierasmaali oli vain senttien päässä.


Kotiyleisön reaktiot ovat usein hyvä mittari sille, oliko vierasjoukkueen peli onnistunut.

Marakanan möly kääntyi toisella puoliajalla pettyneiksi huokailuiksi ja viheltelyksi, mutta lopun maali päästi Punaisen tähden pelaajat pälkähästä.

Koskelan “Vapaudu vankilasta” -kortti

HJK on siirtymävaiheessa. Mika Lehkosuon toukokuussa päättynyt viiden vuoden ajanjakso toi kolme mestaruutta ja kaksi Suomen cupin voittoa.

Lehkosuon tragedia oli se, että kliimaksi ajoittui heti ensimmäiseen kauteen. Hän johdatti vain kolme kuukautta nimeämisensä jälkeen seuran sensaatiomaisesti Euroopan liigan lohkovaiheeseen, jossa HJK esiintyi mallikkaasti.

Loppu oli vuoristorataa, jossa vaunurivistö nousi välillä ylös, mutta ajoi vääjäämättä lopulta päin seinää.

Lehkosuon entinen apuvalmentaja Koskela on viemässä HJK-vaunuja pari piirua eri suuntaan kuin edeltäjänsä. Hänellä on ihanteellinen tilanne tehdä muutoksia.

HJK:ssa valmentajalta vaaditaan joka vuosi Suomen mestaruutta ja kohtalaista menestystä Euroopan kentillä.

Koskelalla on jo kädessään “Vapaudu vankilasta” -kortti, sillä minimitavoite eli Mestarien liigan ensimmäinen karsintavaihe hoidettiin kunnialla. Siihen auttoi myös suotuisa arpaonni, sillä färsaarelainen vastus oli sanalla sanoen köykäinen.


HJK:lla on edessään vielä vähintään kolme europeliä, joissa on pelkästään voitettavaa. Jatkopaikka jommasta kummasta parista olisi valtava bonus.

Veikkausliigassa mestaruus on yhä tähtäimessä, mutta sen lipumisen ohi voi Koskelaa arvioidessa helposti heittää myös vanhan vallan piikkiin, sillä HJK hukkasi alkukaudella liikaa pisteitä.

Huuhkajien mallilla eroa kiinni

Monet pelaajat ovat valmentajavaihdon jälkeen suoraan tai rivien välistä myöntäneet, että alkukauden HJK oli ahdistava paikka.

Jotkut odottivat enemmän vapaapäiviä tai maajoukkuekomennuksia kuin treenejä.

Siitä ei voi pelkästään syyttää edellisiä valmentajia, vaan pelaajienkin on syytä tehdä itsetutkiskelua.

Koskela on toistaiseksi tehnyt fiksuja siirtoja ja käyttänyt vahvuuspedagogiikan keinoja saadakseen joukkueen alkaneen prosessin taakse.

– Pelisysteemi sopii paremmin näille pelaajille, joita meillä on käytössämme, kokenut Rafinha totesi ennen Crvena zvezdan kohtaamista.

Sekä valmentajien että pelaajien kieltä puhuvan Mika Väyrysen pestaaminen apuvalmentajaksi vaikuttaa myös loistovedolta. Koskela ei valinnut apuria niinkään itselleen, vaan ennen muuta joukkueelle.

HJK:n muutos on vasta alussa, mutta moni pelaaja tuntuu saaneen uskoa Huuhkajien menestyksestä. Se on sanottu suoraan.

Eilisilta osoitti, että HJK on tasoltaan paljon kauempana Crvena zvezdasta kuin Suomen A-maajoukkue Serbian maajoukkueesta.

Vaikka seurajoukkueita ja maajoukkuetta on vaikea verrata jo runsaan vaihtuvuuden takia, Markku Kanerva on joka tapauksessa näyttänyt euromenestystä haikaileville seuroille mallin, josta voi ammentaa.

Pelaajien tasossa suomalaiset eivät pärjää Euroopan huipuille, mutta 11 pelaajan yhteistoiminnalla eroa voi yhä kaventaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt