Kolumni: Münchenissä päättyi tänä kesänä pitkä aikakausi – Arjen Robben nousi kaupungissa syntipukista sankariksi

Julkaistu:

Kolumni
Robbery-vuosikymmen on ohi, kirjoittaa Johanna Nordling.
Arjen Robben ja Franck Ribéry, laitahyökkääjäduo, jonka ympärille Bayernin peli vuodesta 2009 rakentui, jättää seuran.

Siinä missä 36-vuotias Ribéry jatkanee vielä jossakin rahaliigassa, Robben, 35, ilmoitti ripustavansa nappulakengät lopullisesti naulaan.

Onkin aika kumartaa hollantilaisraketille – pelaajalle, josta ei aina ollut helppo tykätä. Vauhtidriblaajalle, joka tykkäsi myös filmata. Äärimmäisen kunnianhimoiselle hyökkääjälle, jolle oma onnistuminen oli aina hyvin tärkeää. Sooloilijalle, joka laukoi ennemmin kuin syötti.

Robben pelasi Bayernin paidassa yli puolet ammattilaisuransa otteluista: yhteensä 309 peliä, teki niissä 144 maalia.

***

Bedumin pikkukylässä Pohjois-Hollannissa syntynyt kaljupää saapui Müncheniin kesällä 2009. Tuolloin hän oli lasinilkan ja yliarvostetun diivan maineessa, sillä Real Madridissa sekä Chelseassa hän oli ollut enemmän lupaus kuin vastaus.

Münchenissäkään Robben ei avannut heti sydämiä. Krooniset lihas- ja nivelvaivat hän sai kuitenkin aina paremmin kuriin tekemällä stabilisointi- ja lämmittelyharjoitteita ennen joka pallotreenejä.

Silti tarjolla oli ensin syntipukin rooli: Seuran traumaattisena, kolminkertaisena hopeakeväänä 2012 Robben epäonnistui kahdessa ratkaisevassa rangaistuspotkussa. Ensin hän laukoi heikon pilkun Dortmundissa, ja Bayern hävisi Bundesliigan mestaruuden, sitten hän mokasi rankkarin Mestarien liigan kotifinaalissa Chelseaa vastaan. Fanit vihelsivät hänelle, tappion ja pettymyksen ruumiillistumalle.

Futis on kuitenkin usein kuin Hollywood-draamaa, ja niinpä juuri syntipukki-Robben nousi seuraavana keväänä koko Bayernin sankariksi. Mestarien liigan finaalissa Wembleyllä hän lirutti pallon Dortmundin verkkoon voittomaaliksi. Sen myötä numero 10 oli Münchenissä kuolematon.

***

Robbenin suurin anti jalkapalloilulle oli kuitenkin hänen signature movensa, eli tyypillinen Robben-harhautuksensa.

Puolustajat tiesivät totta kai, mitä hän aikoi, mutta pystyivät silti vain harvoin estämään häntä. Hollantilainen nousi ylös oikeaa laitaansa pitkin, leikkasi äkkinäisellä vasurin ulkosyrjäkosketuksella keskelle ja otti pari nopeaa askelta.

Hän suojasi hyvin palloa etsiessään vetopaikkaa rangaistusalueen rajan tuntumasta ja laukoi lopulta vasemmalla jalallaan tulisesti, usein kohti takakulmaa.

Kova tempo, hyvä ajoitus, taitava suojaus ja vetojen tarkkuus tekivät Robben-liikkeestä hyvin vaikeasti puolustettavan.

Parhaat temput jäävät. Niinpä robbeneita nähdään varmasti vielä futiskentillä, vaikka itse mestari jo lähtikin.

Ja vielä...

Robben tiedotti lopettamisestaan viime torstaina, sanoen, että kyseessä oli hänen uransa vaikein päätös. Pää ja sydän olivat eri mieltä, mutta lopulta hän päätti kuunnella järkeä. Hänen kroppansa oli kokenut niin paljon loukkaantumisia, että oli aika lopettaa ja elää mahdollisimman terveenä uran jälkeenkin. Nyt hän haluaa omistautua perheelleen.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt