Ville Heinola pelasi pari vuotta sitten Kankaanpäässä C-juniorien alasarjaa – varataan pian 1. kierroksella NHL:ään?

Julkaistu:

NHL-draft 2019
Kaikki paitsi kaksi NHL-seuraa haastattelivat Ville Heinolaa, kun 18-vuotias puolustaja osallistui combine-tilaisuuteen.
Ennen juhannuksena Vancouverissa järjestettävää NHL:n varaustilaisuutta on arvuuteltu kilpaa, tuleeko vuoden 2019 draftin ykkösvaraus Jack Hughesista vai Kaapo Kakosta.

Pääkohinan taustalla on jäänyt vähälle huomiolle, että 18-vuotias suomalaispuolustaja Ville Heinola on nostettu monissa rankingeissa ykköskierroksen varaukseksi.

Hän oli toukokuun lopussa yksi 103:sta NHL:n testaus- ja haastattelutilaisuuteen eli combineen kutsutuista lahjakkuuksista. Siellä peräti 29 seuraa haastatteli Heinolaa.

– Toronton ja San Josen kanssa en ollut jutuissa. Muut seurat kyselivät taustoistani ja tavoitteistani. Pärjäsin englannillani hyvin, Heinola summaa.

Combine oli Heinolan mielestä mahtava kerran elämässä -tilaisuus.

– Siellä oli mahdollisuus nähdä ja tavata muita ikäluokan maailman huippuja.

Pahamaineisessa kuntopyörätestissä piti polkea niin pitkään kuin jaksoi tai pystyi.

– Ei tullut sentään oksennus, mutta ei se ollut mikään nautinto. Rajat tulevat aina vastaan – niin siinäkin. Fysiikkapuolella tulokseni olivat keskivertoisia. Pärjäsin niissäkin ihan hyvin.

NHL:ään on varattu ensimmäisellä kierroksella kaikkiaan 31 suomalaista, joista kahdeksan pelipaikka on puolustaja.

Korkeimmalla varausvuorolla (3.) Los Angeles Kings nappasi riveihinsä Aki Bergin (1995) ja Dallas Stars valitsi Miro Heiskasen (2017).


Heinola tiedostaa, että mahdollisimman aikainen varaus antaisi hänelle ainakin mainiot lähtökohdat tulevaisuuteen.

Numeroleikittelyyn jo 17-vuotiaana alle 20-vuotiaiden MM-kultaa tammikuussa 2019 voittanut pelaaja ei heittäydy.

– Olen tehnyt jotain oikein, että tuollaista on spekuloitu. Lähtökohtani on, että varaus tulee. Silloin olen taas lähempänä unelmaani ja saan vielä lisää nälkää harjoitteluuni, hän niputtaa.

– Lähden draftiin isäni, äitini ja agenttini Sami Laineen kanssa. Draftin ja harjoittelemisen lisäksi en ole suunnitellut kesäksi mitään ihmeempää.

18-vuotias on taitava luistelija. Fyysisesti keskentekoisena hän kaipaa tälle osa-alueelle edistystä.

– Nopeutta ja voimaa pitää saada lisää. Prosessi on kesken ja se jatkuu, hän painottaa.

Heinola osaa pelata ja hahmottaa kokonaisuuksia.

Puolustajalla on kyky sopeutua vallitseviin tilanteisiin ja tehdä peliä edistäviä ratkaisuja niin, että hänen joukkuetoverinsa eivät joudu kaukalossa liriin.

Parin tuhannen asukkaan Honkajoella asuvan Heinolan lapsuuden lajikirjo oli laaja. Pesäpallon SM-kultaa hän voitti Kankaanpään Mailan C-junioreissa vuonna 2016. Jääkiekko valikoitui ykköslajiksi ennen sitä.

– Pesis oli kesällä hyvää vastapainoa jääkiekolle. Sekin kehitti pallosilmääni. Käden ja silmän koordinaatio kehittyy, kun pelailee ylipäätään paljon.

Heinola on ensimmäinen pelaaja, joka on ponnistanut Kankaanpään Jääkarhuista SM-liigaan.

Vielä kolme kautta sitten hän pelasi KJK:ssa C-nuorten Suomi-sarjaa ennen kuin siirtyi SM-tasolle Ässiin.

– Olen kieltämättä päässyt nousemaan aika nopeasti. Sillä on ollut iso vaikutus, että sain KJK:ssa runsaasti jääaikaa.

– Olen yksi esimerkki siitä, että pieneltäkin paikkakunnalta on mahdollista päästä pitkälle, kun hoitaa harjoittelun hyvin.

Heinolan poikavuosien unelmaseuran Ässien sijaan hänen liigauransa alkoi Lukossa syyskuussa 2018. Ennen sitä puolustajalle kaavailtiin lainapestiä Mestis-seura SaPKoon.


Heinolalle aukesi paikka liigamiehistössä, kun Lukon kokeneiden puolustajien esitykset eivät vastanneet kokonaisodotuksia. Heinola otti nopeasti vakiopaikan raumalaisten kokoonpanossa. Vanhoista sotaratsuista Jyri Marttinen siirtyi Ässiin ja Janne Niskalan tahti hiipui hiipumistaan.

– Hieno juttu, että minuun uskallettiin luottaa ja pystyin pelaamaan luottamuksen arvoisesti. Kausi oli hieno kokemus. Sen aikana eteen tuli oikeastaan joka päivä jotain uutta, mikä kasvatti nälkääni entisestään.

Heinola sai SM-liigan runkosarjassa peliaikaa 18.54 minuuttia per ottelu. Hän teki 34:ssä ottelussa tehopisteet 2+12=14. Hänen ja Justin Danforthin lukemat olivat joukkueen parhaat tehopörssissä (+7).

Pudotuspeleissä Heinola sai jääaikaa 19.59 minuuttia per ottelu ja saalisti seitsemässä ottelussa pisteet 1+3=4. Tehopörssissä hän jäi kolme maalia pakkasen puolelle.

Puolustaja siirtyi Raumalle edellisenä keväänä, kun porilaisseuran kiinnostus sorvata häntä tyydyttävät sopimusehdot osoittautuivat laimeiksi.

– Olen ollut tyytyväinen ratkaisuuni.

– Varmaan Ässienkin kanssa oli joitakin keskusteluja, mutta Lukosta tuli ykkösvaihtoehtoni. Näin vain kävi, Heinola sanoo hieman vaivaantuneena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt