Tappava tauti on riuduttanut Fernando Ricksenin 38-kiloiseksi – erikoislääkärinä nyt toimiva suomalainen pelikaveri: ”On todella sääli”

Julkaistu:

Jalkapallo
Hollantilainen jalkapalloilija Fernando Ricksen taistelee hengestään ALS-taudin kourissa.
Skotlantilaisen Glasgow Rangersin kapteenina 2000-luvun alusta muistettava Fernando Ricksen, 42, sairastui vuonna 2013 ALS-tautiin.

ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen.

Vain 38 kiloa nykyisin painava Ricksen ilmoitti Twitterissä julkaistulla videolla sairaalan sängyltä, että esiintyy viimeisen kerran julkisuudessa 28. kesäkuuta. Ricksenin nimeä kantava iltatilaisuus järjestetään tuolloin hotellissa Glasgow’ssa.

Ricksen on hoidettavana skotlantilaisessa sairaalassa.

Entisen huippu-urheilijan kuihtunut olemus näyttää karulta. Kuten alla olevalta videolta käy ilmi, hän ei pysty enää puhumaan itse sairauden takia, vaan puhe tuotetaan tietokoneen avustuksella.Ricksenin maanmiehen, toimittaja Vincent de Vriesin twiitin mukaan Ricksen tarkensi hänelle, että viimeisen julkisen esiintymisen ei ole tarkoitus olla elämän viimeinen päivä.

Entinen jalkapalloilija aikoo jatkaa taisteluaan kuolemaa vastaan, mutta jatkossa julkisuuden valokeilan ulkopuolella.

Ricksenillä on vaimo ja kuusivuotias tytär.

”Avoin luonnonlapsi”

Suomalainen keskuspuolustaja Tero Penttilä pelasi Glasgow Rangersissa 2000-luvun alussa samaan aikaan Ricksenin kanssa. Penttilä on nykyiseltä ammatiltaan kardiologian erikoislääkäri.

– Hän oli erinomainen jalkapalloilija ja eläväinen mies. Sellainen avoin luonnonlapsi, joka eli värikästä elämää jo silloin, Penttilä sanoo.

Hän sanoo yllättyneensä, kun Ricksenistä tehtiin Rangersin kapteeni.

– Hän ei ollut perinteistä kapteenityyppiä, ja ulkomaiset kapteenit olivat silloin Briteissä harvinaisuuksia. Se ominaisuus hänellä kuitenkin oli, että oli pelaajana taistelija viimeiseen asti. Se vetosi varmasti skotteihin.


Ricksen on ollut taistelija myös tautinsa kanssa. ALS johtaa usein kuolemaan 3–5 vuoden päästä sairastumisesta. Ricksen on sinnitellyt taudin kanssa nyt kuusi vuotta.

– On todella sääli, että hän on saanut niin vakavan ja harvinaisen sairauden. Emme ole olleet yhteydessä Skotlannin-vuosieni jälkeen, mutta ihmisenä tai pelaajana minulla ei ole hänestä pahaa sanottavaa.

Ricksen on Fortuna Sittardin kasvatti, joka pelasi urallaan myös AZ Alkmarissa, Rangersissa ja Pietarin Zenitissä.

Hänet muistetaan parhaiten vuosistaan Skotlannissa. Rangersin kapteeni pelasi joukkueessa 182 ottelua, joissa teki 13 maalia. Hollannin maajoukkueessa Ricksen esiintyi 12 kertaa.


Oikealla laidalla viihtynyt pelaaja lopetti uransa kasvattajaseurassaan Sittardissa vuonna 2013. Tuolloin hänellä todettiin ALS.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt