Kolumni: Saksan Bundesliigassa tehtiin härski yhteistyösopimus – farmiseura samassa sarjassa!

Julkaistu:

Kolumni
Jossain vaiheessa futisliigojen ja -liittojen on mietittävä, pitäisikö jokin raja muurata tosissaan pitäväksi, kirjoittaa Johanna Nordling.
Kilpailun perussääntöihin kuuluu se, että jokainen kilpailija on täysin itsenäinen, riippumaton muista, ja välittää vain omista tavoitteistaan. Totta kai. Tämän ei luulisi olevan vaikea periaate, mutta nykyisessä huippufutiksessa panokset ovat jo niin valtavia ja pelurit niin häikäilemättömiä, että kilpailun perusrajojakin koetellaan.

Saksassa rajojen koetteluun on erikoistunut Rasenballsport Leipzig, kymmenen vuotta sitten perustettu Red Bull -seura. Viime viikolla Leipzig astui jälleen harmaaseen varjoon, kun se ilmoitti aloittavansa yhteistyön SC Paderbornin, juuri Bundesliigaan nousseen pikkuseuran kanssa.

Kaksi saman liigan seuraa yhteistyösopimukseen – se haiskahtaa! Otteluohjelman laatijat eivät nyt varmasti aseta joukkueita vastakkain viime kierroksilla, jolloin manipulaatioriski kasvaisi, mutta muutenkin on kyseenalaista, että seuran A menestys on etu myös seuralle B ja päinvastoin.

***

Käytännössä Leipzigin ja Paderbornin yhteistyön on tarkoitus olla tietojen ja kokemusten vaihtoa koskien pelaajatarkkailua ja markkinointia, sekä oppivierailuja toiseen seuraan. Tämä ”vaihto” on kuitenkin käytännössä yksisuuntaista, sillä Red Bullilla on maailmanlaajuinen futisorganisaatio, huippumodernit harjoituskeskukset ja läpeensä tuotteistettu konsepti, kun taas Paderborn sai vasta rakennettua oman kuntosalin.

Kysymys kuuluukin: mitä Red Bull hyötyy yhteistyöstä? Ja vastaus on selvä: se saa farmiseuran.

Kuten Leipzigin toimitusjohtaja Oliver Mintzlaff sivulauseessa mainitsi: ”on mahdollista, että Paderborn lainaa Red Bullilta jonkun pelaajan, joka pelaa sitten myöhemmin Leipzigissa.”

Pikkuseurasta Paderbornista tulee siis väliasema, johon Red Bull voi lainata lahjakkuutensa saamaan peliaikaa ja kehittymään. Paderbornista tulee lisäseura Red Bullin alati kasvavaan verkostoon, johon kuuluvat jo seurat Brasiliassa, Ghanassa, New Yorkissa, Salzburgissa ja Lieferingissä.

***

Leipzig saa suurta kilpailuetua verkostostaan. Sen kilpailijoilla Bundesliigassa on vain yksi junioriakatemia, ehkä kakkosjoukkue ja edustus, joten uusia pelaajia pitää hankkia muualta miljoonilla.

Sen sijaan Leipzigille, Red Bullin lippulaivalle, kasvatetaan pelaajia ympäri maailmaa puolen tusinassa akatemiassa ja eri liigojen edustusjoukkueissa – nyt myös Paderbornissa. Leipzig saa huomattavan osan pelaajistaan käytännössä ilmaiseksi tästä verkostosta, kun raha vain siirtyy yhdeltä Red Bull -tililtä toiselle.

Äärikapitalistiselle toimijalle kuten Red Bullille kilpailun säännöt eivät ole kunnioitettavia rajoja, vaan kierrettäviä aitoja. Jossain vaiheessa futisliigojen ja -liittojen on mietittävä, pitäisikö jokin raja muurata tosissaan pitäväksi.

Ja vielä...

Yhteistyö Red Bullin kanssa sai Paderbornin fanit raivostumaan. Pikkukaupungissa oltiin euforisia nousun jälkeen, mutta nyt tunnelma on kellarissa, suuri osa faneista uhkaa boikotilla ja vaatii yhteistyösopimuksen perumista. Kesäkuun lopussa seura haluaa neuvotella faniensa kanssa, mutta sovintoon on pitkä matka.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt