Miljardiluokan kuilu: Nämä numerot kertovat yksinkertaisesti, miksi Valioliigan seurat dominoivat europelejä

Julkaistu:

jalkapallo
Valioliigan seurat ovat aivan omilla luvuillaan jalkapallon talousvertailussa. Se alkaa viimein näkyä myös kansainvälisessä kilpailussa.
Tottenham–Liverpool, Arsenal–Chelsea. Siinä Mestarien liigan ja Euroopan liigan loppuottelut keväällä 2019. Puhtaasti englantilaisiin finaaleihin oli tyrkyllä myös viides joukkue, Manchester City.

Samasta maasta olevat joukkueet ovat ennenkin kohdanneet eurocupien finaaleissa, mutta ei liene sattumaa, että juuri tänä keväänä muiden Euroopan maiden suurseurat ovat ajaneet entistä innokkaammin uutta megaseurojen superliigaa. Englannin ylivoima, kiitos tv-sopimusten miljardien, alkaa näkyä.

Tuoreet talousluvut kertovat siitä, että kuilu Valioliigan ja muiden suurliigojen välillä on kasvanut jo hurjaksi. The Guardianin mukaan Valioliigan 20 seuraa takoi kaudella 2017–18 yhteensä lähes 5,5 miljardin euron yhteenlasketut tulot. Palkkoihin näistä rahoista meni peräti 3,1 miljardia.

Samalla aikajaksolla Espanjassa kaksi ylintä sarjatasoa teki yhteensä 4,38 miljardin tulot ja Saksan kaksi ylintä tasoa 4,40 miljardia.

Ero Italiaan on valtava. Italiassa Gazzetta dello Sport kertoi ennen kautta 2018-19, että sarjan yhteenlasketut palkkamenot olivat 1,1 miljardia euroa eli siis kaksi miljardia vähemmän kuin Valioliigassa. Ainoastaan Juventus (219 miljoonaa euroa), AC Milan (140 miljoonaa) ja Inter (116 miljoonaa) mahtuisivat Valioliigan 12 parhaan palkanmaksajan joukkoon.

Vain kaksi pelaajaa Serie A:ssa tienasi enemmän kuin Valioliigassa 12:nneksi sijoittuneen Crystal Palacen hyökkääjä Christian Benteke (7 miljoonaa euroa).

Syy Englannin talousylivoimaan on televisiossa. Liigan brändi ja vetovoima ovat vertaansa vailla. Valioliiga jakaa seuroilleen vuosittain noin 2,75 miljardia tv-rahoja seurojensa kesken. Guardianin seurakohtaisesta erittelystä näkee, miten suuren osan tuloista tv-rahat tekevät. Mikään muu kansallinen jalkapallosarja ei pääse edes lähelle vastaavia lukemia.

Näin suuret erot käytettävissä olevan rahan määrässä näkyy väistämättä ajan saatossa. Kun Bournemouth, Crystal Palace, Watford ja Wolverhampton ovat taloudellisesti Manner-Euroopan suurseurojen kastissa tuhlausvoimaltaan niin ymmärtää, miten raha heilauttaa voimasuhteita Euroopan huipulla.

Oma lukunsa on sitten esimerkiksi Manchester City, jonka satojen miljoonien sponsoriyhteyksiä seuran pääomistajan sheikki Mansourin kautta Abu Dhabiin tutkitaan parhaillaan. Mansour on suoraan tai välillisesti laittanut seuraan yli puolitoista miljardia euroa vuodesta 2008 alkaen.

Keskustelu Cityn taustoista ja rahoituksesta heräsi toden teolla uudelleen sen jälkeen, kun seura murskasi Watfordin peräti 6–0 FA-cupin finaalissa. Seura voitti 2018–19 ensimmäisenä seurana koskaan Englannissa liigan, liigacupin ja FA-cupin samalla kaudella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt