Kolumni: Huippufutiksen toisinajattelija Union Berliini - Eurosarjat - Ilta-Sanomat

Kolumni: Huippufutiksen toisinajattelija Union Berliini

Unionissa rajaa fanien ja seuran välille on vaikea vetää, kirjoittaa Johanna Nordling.

16.5.2019 8:55

Saksan ehkäpä sympaattisin jalkapalloseura on hyvin lähellä historiansa kohokohtaa: Union Berliini saattaa nousta Bundesliigaan!

Punavalkoinen pikkuseura Itä-Berliinin lähiöstä Köpenickistä on kakkosliigan kolmas ja vain pisteen päässä kakkossijasta. Ensi sunnuntaina pelataan viimeinen ottelukierros, ja jos Union harppaa toiseksi, se nousee suoraan. Jos se jää kolmanneksi, edessä ovat nousukarsintaottelut Bundesliigan 16:tta, Stuttgartia, vastaan.

Union Berliini on monella tapaa hyvin erityinen seura. DDR-aikaan se oli Berliinin toiseksi paras joukkue Stasi-seuran Dynamon jälkeen. Koska DDR:ssä kilpailu ei ollut vapaata, vaan parhaat pelaajat delegoitiin parhaiksi luokiteltuihin seuroihin, joita suosittiin myös erotuomaripäätöksillä, Unionin asema altavastaajana oli sementoitu.

***

Tästä seurasi myös fanien jakautuminen. Berliinin valtiolle uskolliset futisfanit kannattivat Dynamoa, kun taas poliittiset epäilijät, toisinajattelijat ja vaihtoehtoihmiset päätyivät Unionin joukkoihin. Katsomosta, massan suojista, ihmiset saattoivat huudella kritiikkiä Stasia ja DDR-johtoa kohtaan, joten Unionin faniyhteisöstä tuli harvinainen yhteiskuntakritiikin saareke.

Saksojen yhdistyttyä Union kuitenkin romahti, taloudellisesti ja urheilullisesti.

Vuonna 2004 se oli vararikon partaalla, mutta fanit pelastivat sen. Fanit lahjoittivat ja lainasivat rahaa, järjestivät konsertteja, ystävyysotteluita ja rahankeruutempauksia, kunnes konkurssi estettiin.

Muutama vuosi myöhemmin fanit pistivät taas hihat heilumaan ja rakensivat seuralleen uuden stadionin. Rakennusfirmat olivat liian kalliita, mutta fanit puursivat ilmaiseksi. Seura laati suunnitelmat, hankki koneet, työkalut ja pari ammattilaista ohjaamaan – ja tavalliset kannattajapulliaiset tekivät työt, 13 kuukautta.

Union Berliinin kotiottelut ovat upea kokemus.

Unionissa rajaa fanien ja seuran välille on vaikea vetää. Seura kuuluu aidosti ja sataprosenttisesti kannattajilleen, sen työntekijät puheenjohtajasta alkaen ovat pitkän linjan faneja.

***

Nyt punavalkoiset ovat pelanneet kymmenen vuotta kakkosliigaa ja nousu on virallinen tavoite. Jos se onnistuu, Bundesliigaan saapuu yhteisöllinen, eskapistinen fanikulttuurisaareke, urheilupoliittinen toisinajattelija.

Union vastustaa huippufutiksen ylikaupallisuutta ja haluaa pitää pelitapahtuman mainoksista vapaana. Silti sekin tarvitsee tuloja. Pitkin hampain pääkatsomoon rakennettiin VIP-tilat, ja sponsorit ovat seuralle tärkeitä. Niiden taustat tosin syynätään tarkasti, ettei sieltä löytyisi mitään moraalisesti arveluttavaa.

Union on jo nyt menestystarina, omapäinen sellainen. Voi vain toivoa, että Nina Hagenin rahiseva punk-schlaageri-seurahymni kuullaan pian Bundesliigassa.

Ja vielä...

Unionin Stadion an der alten Försterei on kokemisen arvoinen, kotikutoinen ja vahvatunnelmainen stadion. Kolme neljästä katsomosta on seisomakatsomoita. Seura suunnittelee laajennusta 22 000 paikasta 37 000:een, mutta haluaa yhä pitää kiinni siitä, että 75 prosenttia katsojista seisoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?