Eurosarjat

Kolumni: ”Johnin” väsymätön työ johti muun muassa Cristiano Ronaldon tuomioon – nyt kiinni jäänyt ilmiantaja ansaitsee suojelua

Julkaistu:

kolumni
Whistleblowereiden eli sisäpiiritietoja vuotavien ilmiantajien asema ei ole helppo, kirjoittaa Johanna Nordling.
Nyt se sitten tapahtui. John jäi kiinni. Tiedätte kyllä: Football Leaksin John.

Mies, jonka medialle vuotamat dokumentit järisyttivät viime vuosina jalkapallomaailmaa, johtivat muun muassa Cristiano Ronaldon veronkiertotuomioon ja raiskausepäilyksen voimistumiseen, sekä lukemattomiin muihin rikostutkimuksiin, syytteisiin ja tuomioihin.

Peitenimen ”John” takaa paljastui 30-vuotias portugalilainen Rui Pinto, jonka poliisi otti kiinni Budapestissa pari viikkoa sitten. Portugalin viranomaiset syyttävät häntä kiristysyrityksestä ja hakkeroinnista, mutta Pinto kiistää syytteet.

Nyt Pinto istuu kotiarestissa ahtaassa budapestilaisasunnossaan, elektroninen valvontalaite nilkkansa ympärillä. Portugali vaatii häntä luovutettavaksi kotimaahansa, mutta Pinto vaatii suojelusta whistleblowerina (syväkurkkuna).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksalaismedioiden Spiegelin ja NDR:n erikoishaastattelussa hän sanoo Portugalin haluavan ”vaientaa” hänet ja kertoo perhettäänkin seurattavan ja uhattavan.

***

Mistä Pinto sitten dokumentit sai – sitä hän ei kerro. Hän kiistää hakkeroinnin ja väittää, että Football Leaksiin kuuluu hänen lisäkseen monia muita ilmiantajia, jotka alkoivat vain lähettää hänelle dokumenttejaan.

Näitä väitteitä on vaikea uskoa.

On vaikea kuvitella, että Pinto saisi käsiinsä noin valtavia määriä luottamuksellisia sopimuspapereita, sähköposteja ja muita tiedostoja ilman hakkerointia.

Ja on myös vaikeaa uskoa, että ihmiset ympäri Eurooppaa uskaltaisivat lähettää tuntemattomalle Football Leaks -vuotajalle tuosta vain meilillä arkalaatuisia asiakirjoja. Hehän riskeeraisivat työpaikkansa ja ehkä jopa terveytensä.

***

Whistleblowereiden eli sisäpiiritietoja vuotavien ilmiantajien asema ei ole helppo.

EU:ssa kehitellään juuri lakia, jonka mukaan heitä ei rangaistaisi tekemistään rikoksista kuin lievästi, sillä he ovat riskeeranneet paljon tuodakseen yhteiskunnan tietoon rikollista toimintaa, joka ei todennäköisesti muuten koskaan paljastuisi.

Pinto on merkittävä whistleblower. Hän luovutti medialle miljoonia alkuperäisdokumentteja, joista käy ilmi, kuinka korruptio, veropetos ja vallan hyväksikäyttö rehottavat jalkapalloilun kulisseissa.

Saksalaistoimittajat kuvaavat Pintoa äärimmäisen oikeudentuntoiseksi ihmiseksi ja fanaattiseksi jalkapallon rakastajaksi. Hän pääsi käsiksi tietoihin, eikä vain voinut olla tekemättä mitään. Koska siivottavaa riitti aina enemmän, hän vain jatkoi ja jatkoi tietojen keräämistä ja vuotamista.

Pinto on ehkä naiivi ja idealistinen, ehkä hän on ryöstänyt dokumentteja. Mutta hän on myös yhteiskunnallinen sankari, joka ansaitsee suojelua.

Ja vielä...

Pintolla on huippuluokan asianajajat, kiitos whistleblowereita tukevan järjestön. Eräs anekdootti hänen lapsuudestaan kuulostaa kuitenkin kylmältä ennustukselta: Kun hän oli lapsi ja rakastunut tulisesti jalkapalloon, hänen isänsä sanoi: ”Älä ole niin fanaattinen. Koska jonain päivänä jalkapallo tuhoaa elämäsi.”

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voi lukea täältä.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt