Modernin jalkapallokulttuurin suurin sankari on nimetön, farkkutakkiin pukeutuva nuori mies, jolla on vahvat silmäpussit. Hän on portugalilainen, antiikkiesineiden tuntija, hän viihtyy yöklubeissa ja rakastaa jalkapalloa.
Juuri enempää hänestä ei tiedetä.
Hän on John – peitenimeltään. Hän on Football Leaks -tietovuotojen takana.
Johnin elämä jalkapallobisneksen salattujen diilien paljastajana alkoi syksyllä 2015, kun hän julkaisi netissä salaisia pelaaja-, siirto- ja sponsorisopimuksia. Ne koskivat portugalilaisseuroja ja niistä paljastui muun muassa veronkiertoa.
Joitakin kuukausia myöhemmin John luovutti alati kasvavan aineistonsa Der Spiegelin tutkivalle urheilujournalistille Rafael Buschmannille. Aineistossa oli 18,6 miljoonaa dokumenttia – tänä vuonna Buschmann sai vielä 70 miljoonaa lisää.
***
Football Leaks -dokumentit on urheiluhistorian suurin tietovuoto. Ne osoittavat huippujalkapalloilun kulissien takaisen mädänneisyyden ja sen, että läpinäkymätön valtarakenne on suuri ongelma. Ne paljastavat myös selviä rikoksia kuten veropetoksia, huijauksia, lahjontaa ja korruptiota.
Johnin vuotamien dokumenttien takia moni tähtifutaaja – muun muassa Cristiano Ronaldo – on joutunut oikeuden eteen vastaamaan verorikoksistaan.
Nykyään John on jalkapallobisneksen etsityin mies. Hänen perässään ovat yksityisetsivät, The Mail on Sundayn mukaan Interpolkin.
John liikkuu lähinnä Itä-Euroopassa, vaihtaa kaupunkia joka kolmas päivä. Hän kulkee kiertoteitä, pelkää jatkuvasti itseään varjostettavan.
Mistä hän saa käsiinsä salaiset dokumentit? Kukaan ei tiedä. Ei edes Buschmann, joka on ainoa, joka tuntee Johnin oikean nimen ja kasvot. Hakkeroija hän ei ole, John väittää, ja puhuu Buschmannille ”erittäin hyvistä lähteistä” ja taustallaan olevasta ”vahvasta verkostosta”.
***
Tärkein kysymys ei ole kuitenkaan, kuka John on tai mistä hän dokumenttinsa saa. Yksikään niistä ei ole osoittautunut väärennökseksi.
Tärkeintä on kysyä seurausten perään. Miksi mikään ei muutu? Miksi fanit eivät tunnu välittävän idoleidensa ja seurojensa loasta? Miksi edes EU-parlamentti ei Football Leaks -paljastusten motivoimana löydä ratkaisua kansainvälisen jalkapallobisneksen kontrolloimiseksi?
Tuulimyllyt ovat jättimäiset ja ökyrikkaat. John ei luultavasti ikinä voita taistelua niitä vastaan, ja kansalaisyhteiskunta ei usko tarpeeksi omiin voimiinsa taistellakseen mukana.
Useamman otteluvoiton John on kuitenkin saanut. Jo nyt moni seurapomo, tähti ja agentti miettii, millaiseen sopimukseen nimensä kirjoittaa, sillä kaikki voi tulla julki.
Ja vielä...
Usea media on epäillyt Johniksi Budapestissa opiskelevaa Rui Pintoa, 25, joka on kuitenkin kieltänyt osallisuutensa. Todisteita ei ole. Pinto on tuomittu kavalluksesta, kun taas John on kieltänyt Der Spiegelille kaikki egoistiset tarkoitusperät. Hän sanoo toimivansa vain rakkaudesta futikseen ja totuuteen.
Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.