Kommentti: Italiaan siirtyvän Cristiano Ronaldon on tingittävä egostaan uudessa seurassa - Eurosarjat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Italiaan siirtyvän Cristiano Ronaldon on tingittävä egostaan uudessa seurassa

Cristiano Ronaldon täytyy oppia alistumaan juventuslaiseen työkulttuuriin, kirjoittaa Mitri Pakkanen Monzasta.

9.7.2018 11:10

Jalkapallomaailman kohutuin siirto on viittä vaille valmis. Sekä Italiassa että Espanjassa uutisoidaan jo varmana, että Cristiano Ronaldo jättää Real Madridin yhdeksän kauden, 450 maalin ja neljän Mestarien liigan voiton jälkeen. Korvaukseksi Ronaldosta Juventus pulittaa Madridille ainakin sata miljoonaa euroa.

Asiat etenivät viime viikolla hyvin nopeasti. Niinkin nopeasti, että Juventuksen johdon oli jo ennen Ronaldon nelivuotisen sopimuksen varmistumista hälytettävä päävalmentaja Massimiliano Allegri kesälomalta seuran toimistolle strategiapalaveriin.

Agendalla olivat tiettävästi Ronaldon pelillinen rooli joukkueessa sekä ”Juven” pelaajasiirtopolitiikka tästä eteenpäin. Vaikka äkilliset käänteet olivat seuralle ehdottomasti positiivisia, niihin oli osattava reagoida mahdollisimman pian ja viileän ammattimaisesti.

Torinossa myydään jo Cristiano Ronaldon nimellä varustettuja fanipaitoja.

Jos ja kun Ronaldon tasoinen ja valtavasti saavuttanut absoluuttinen huippupelaaja saapuu uuteen seuraan, odotukset ovat totta kai pilvissä. On luonnollista, että hänen odotetaan automaattisesti nostavan joukkueen pelillisen tason ihan uusiin korkeuksiin.

– Ronaldo on positiivisessa mielessä maailman ratkaisevin jalkapalloilija, kokenut ja arvostettu futistoimittaja Stefano Agresti tiivisti 7Gold-televisiokanavan keskusteluohjelmassa.

Joukkue on tärkeämpi kuin yksilö – jopa Ronaldon tapauksessa

Herkullisen asetelman kääntöpuoli kumpuaa Juven maineikkaasta historiasta. Seuran pelilliseen traditioon kuuluu elimellisesti, että joukkue asemoituu aina yksilön edelle. Ihan aina.

Juventus on vuosikymmenestä toiseen identifioitunut erittäin yhtenäiseksi ja tasapainoiseksi kollektiiviksi ilman välttämättömiä megatähtiä. Seurassa on modernillakin ajalla pelannut Michel Platinin, Roberto Baggion, Zinedine Zidanen, Alessandro Del Pieron ja Andrea Pirlon kaltaisia maailmanhuippuja, mutta he kaikki ovat ymmärtäneet roolinsa ”vain” osana joukkuetta.

Kykeneekö Real Madridiin tottunut Ronaldo samaan? Onko hän valmis uuteen toimintakulttuuriin? Antaako hänen egonsa riittävästi tilaa joukkueen edulle?

Cristiano Ronaldo auttoi Real Madridin neljään Mestarien liigan voittoon.

On totta, että portugalilaishyökkääjässä on suuren diivan elkeitä, mutta hän edustaa samalla paljon ja enimmäkseen ihan muuta kuin antaa suuren yleisön ehkä ymmärtää. Hän on ennen kaikkea autenttinen huippuammattilainen ja mitä hyödyllisin joukkuepelaaja.

Ronaldoa voi edelleen peluuttaa useissa hyökkäävissä rooleissa. Ei ole sattuma, että kunnostaan kurinalaisesti huolehtiva himoharjoittelija vaikuttaa 33-vuotiaanakin fyysisesti ikäistään huomattavasti nuoremmalta. Hän on paitsi loistava jalkapalloilija, myös viimeisen päälle huippu-urheilija.

Italia sekoaa megatähden saapumisesta

Ronaldon meriittilista on vaikuttavaa luettavaa. Luettelosta löytyy kolme Englannin ja kaksi Espanjan mestaruutta, peräti viisi Mestarien liigan voittoa, Euroopan mestaruus, viisi Kultainen pallo -palkinnon voittoa ja pelkällä seurajoukkueuralla melkein kahdeksansataa tehtyä maalia. Sekä paljon paljon muuta.

Syitä Ronaldon viimeaikaisiin ongelmiin Real Madridissa oli tiettävästi useita. Kerrotaan, että hän koki itsensä aliarvostetuksi ja jopa loukatuksi, koska seurajohto ei suostunut nostamaan hänen palkkaansa Lionel Messin tai Neymarin ansioiden tasolle.

On siis parempi lähteä tähtikulttia rakastavaan Italiaan kuin kokea vääryyttä Espanjassa. Hyvin yleisesti maailman parhaana pidetyn pelaajan siirto Serie A:han nostaisi koko sarjan profiilia, vahvistaisi sen imagoa niin saapasmaan sisällä kuin kansainvälisesti.

Cristiano Ronaldo upotti keväällä upean saksipotkun Juventuksen verkkoon Torinossa. Pian hän iskee samalla stadionilla maaleja kotijoukkueen väreissä.

Kun Juventus pelaa alkavalla kaudella vierasottelun Ferrarassa tai Frosinonessa, voi vain kuvitella, millaisen hysterian Ronaldo aiheuttaisi enimmäkseen alasarjapeleihin tottuneissa kaupungeissa. Juven vierailut metropolien ulkopuolella kun ovat jo aina ennenkin olleet siellä vuoden kohokohtia.

Vaikka Ronaldon siirto Juventukseen vahvistaisi entisestään joukkueen suosikkiasemaa, se myös lisäisi torinolaisten paineita. Jokainen tappio luokiteltaisiin lähes skandaaliksi. Ja mikä häly syntyisi, jos Mestarien liigan voittoa himoitseva seura ei onnistuisi edes Ronaldon kanssa saavuttamaan pakkomielteistä tavoitettaan?

Tiedetään, ettei yksi huippuyksilö ei tee joukkuetta. Joskus jopa päinvastoin.

Jättimäiset siirtokorvaukset

Real Madrid maksoi Cristiano Ronaldosta 94 miljoonaa euroa Manchester Unitedille vuonna 2009. Väitteiden mukaan Juventus maksaisi nyt Ronaldosta 100 miljoonaa Madridille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?