Eurosarjat

Kommentti: Verkkarihousujen taskut rahatukoista pullottaen Bayern Münchenin penkillä – se ei suomalaispelaajalle kelvannut

Julkaistu:

Näkökulma
Mitä siirto Leverkuseniin lopulta merkitsee Lukas Hradeckyn uralle? pohtii Johanna Nordling.
Vihdoin se varmistui: Lukas Hradecky pelaa ensi kaudella Bayer Leverkusenissa.

Suomen maajoukkueen maalivahti allekirjoitti tehdasseuran kanssa peräti viiden vuoden sopimuksen, kesään 2023 saakka.

Mitä tämä askel Hradeckylle merkitsee? Onko se liian iso, liian pieni?

Uskon, että se on juuri sopiva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eintracht Frankfurtissa kolme vuotta loistanut suomalainen yhdistettiin toki isompiinkin seuroihin, jopa jätteihin: Bayerniin, Juventukseen ja Dortmundiin. Hänen moponsa ei kuitenkaan lähtenyt keulimaan. Sen sijaan 28-vuotias TPS:n kasvatti jatkoi uransa rakentamista järkevästi, tikapuun puola kerrallaan kuten tähänkin asti, ja piti taas huolta siitä, että pääsee pelaamaan.

Penkki ei kehitä, siksi Hradecky ei edes harkinnut kakkosvahtitarjouksia. Bayernissa tai Juventuksessa hän olisi voinut istuskella tyylikkäissä verkkareissa, rahatukot taskuissa pullottaen, mutta samalla hän olisi parkkeerannut uransa paikoilleen.

Dortmund puolestaan harkitsi Hradeckya uudeksi ykkösekseen, tarkemmin sanoen avoimeen kilpailuun ykkösvahdin roolista Roman Bürkiä vastaan. Lopulta seura päätti sittenkin pitää Bürkin ykkösenä.

Eurokentille

Mutta mitä muista – Leverkusen on loistoaskel! Kyseessä on Bundesliigan huippuseura, vakiokävijä eurokentillä ja erinomainen työympäristö, joka on ammattimainen ja huippumoderni, mutta myös yllättävän perheenomainen.

Oikeaksi askeleeksi Leverkusenin tekee ennen kaikkea seuran eurovarmuus. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana se pelasi viidesti Mestarien liigaa ja kahdesti Euroopan liigaa. Tällä kaudella punamustat jäivät maalieron turvin tsämppäristä ja kilpailevat nyt EL:ssa.

Europelit ovat tärkeä seuraava kehitysaskel Hradeckylle. Suomalaisvahti on jo todistanut pystyvänsä pelaamaan tasaisen kovalla laadulla 40 ottelun Bundesliiga- ja cup-kauden, mutta europelit nostavat ottelutahtia ja vaatimustasoa. Myös Hradeckyn unelma Mestarien liigasta voi nyt realistisesti toteutua.

Leverkusenin puolesta puhuu myös viime kauden lupaava kehitys. Valmentaja Heiko Herrlich loi joukkueelle toimivan taktisen rakenteen ja peluutti hyökkäävää, viihdyttävää futista. Ryhmä on nuori ja lahjakas, potentiaalia riittää. Seurassa vallitsee suuri optimismi ja tavoitteet ensi kauteen ovat korkealla.

Janoaa oppia

Kunnianhimoisen Hradeckynkin tavoitteet ovat korkealla. Samalla opittavaa riittää – ja hän janoaa oppia! Koska joukkue pelaa hyökkäävästi, Hradeckyn ennakointi- ja ulostulokyvyt joutuvat entistä suuremmalle koetukselle. Treeneissä vedotkin vaikeutuvat, sillä Leverkusen kuuluu Bundesliigan parhaisiin tiimeihin yksilötaidoiltaan.

Nyt Hradecky on siis osa huippujoukkuetta, ja häneltä odotetaan johtajan roolia. Hänestä toivotaan joukkueen kantajaa kuten jo Frankfurtissa, ja luottamusta riittää, mistä kertoo viiden vuoden pahvikin.

Kaikkien urheilullisten kehitysargumenttien lisäksi uusi sopimus turvaa Hradeckyn eläkepäivät. Sekin on tärkeää. Kun pesti Leverkusenin kanssa päättyy, hän on 33-vuotias – ellei hän ole siinä välissä siirtynyt taas yhden puolan ylöspäin, sitten jo jättien luokkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt