Lukas Hradeckyn ura on kovassa nosteessa – näin kaljavitsejä heittelevä huuhkajavahti nousi Turun lähiöstä Euroopan huipulle - Eurosarjat - Ilta-Sanomat

Lukas Hradeckyn ura on kovassa nosteessa – näin kaljavitsejä heittelevä huuhkajavahti nousi Turun lähiöstä Euroopan huipulle

Lukas Hradecky voitti Saksan cupin mestaruuden ja hänet äänestettiin Bundesliigan parhaaksi maalivahdiksi. Mitkä ovat syyt suomalaisen hurjaan menestykseen?

Lukas Hradecky pääsi nostamaan Saksan cupin pokaalia lauantaina upean 3–1-voiton jälkeen jättiseura Bayern Münchenistä.

21.5.2018 23:49

Huuhkajien maalivahdin Lukas Hradeckyn ura on hirmuisessa nosteessa. Lauantai-iltana hän oli yksi Eintracht Frankfurtin avainmiehistä, kun perinneseura voitti sensaatiomaisesti Bayern Münchenin 3–1 Saksan cupin finaalissa.

Lisäksi 28-vuotias suomalainen äänestettiin Bundesliigan kauden parhaaksi maalivahdiksi liigan nettisivujen faniäänestyksessä, jossa annettiin 6,8 miljoonaa ääntä.

Cupin mestaruus ja Bundesliigan paras vahti – aikamoisia meriittejä!

Onkin aika katsoa juhlahumun taakse, TPS:n kasvatin menestyksen syihin. Miten ihmeessä Hradecky onnistui kasvamaan eurooppalaiseksi huippuvahdiksi?

Kaukaisin syy on tietysti lapsuus Turun Runosmäessä, loputtomat pihapelit ja nuoren Lukaksen kova kilpailuvietti, joka terävöityi jatkuvassa kisailussa veljien kanssa. Lisäksi Hradecky sai lentopalloilijaisältään hyvät pomppijan geenit, pitkän ja kevyen, jäntevän kropan, jolla hän nyt lentää yläkulmiin.

Lahjakkuus ja lapsuuden monipuolinen liikuntapohja riittävät kuitenkin vain tiettyyn pisteeseen asti. Sitten nuoren urheilijanalun on tehtävä rutkasti töitä, opittava, on kestettävä paineita ja tehtävä järkeviä päätöksiä siirtojen suhteen. Hradeckyn kehitystarina kertoo kaikesta tästä.

Veljekset Matej (vas.), Lukas ja Tomas Hradecky kuvattuna Turussa kesällä 2014. Matej pelaa nykyisin SJK:ssa, Tomas TPS:ssa.

Jokainen askel on ollut tärkeä – myös vaikeat askeleet. Kun Hradecky 20-vuotiaana veskarinalkuna debytoi Esbjergin paidassa Tanskan liigassa, hän joutui ensimmäistä kertaa kunnon paineiden alle. Hän joutui käsittelemään virheiden tekemisen pelkoa, joka oli aluksi musertava.

– Aluksi pelkäsin oikeasti mennä kentälle. Kesällä mökillä miettiessäni tajusin kuitenkin, ettei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään. Tajusin, että tämähän on vain futista. Sain päälle sellaisen rentouden. Virheitä tekee vähiten, kun ei ajattele niitä, Hradecky kertoi Urheilusanomien haastattelussa talvella 2015.

Tämän kriisin ja sen ratkaisun myötä suomalaisvahti oppi pelaamaan tietyllä rentoudella, keveydellä, mikä on tärkeää jokaiselle huippu-urheilijalle. Tuo rentous kuvastaa muutenkin hänen luonnettaan. Mutta joka luulee, että Hradeckylle kaikki on leikkiä, erehtyy pahasti.

– Persoona, joka olen, ei välttämättä anna kaikista ammattimaisinta kuvaa minusta. Kaljavitsit ja muut. Toisaalta uskon, että ammattimaisuuteen kuuluu myös se, että osaa rentoutua, Hradecky pohti Ilta-Sanomille ennen cupin finaalia.

Vitsien takana, arjessaan, suomalaisvahti on hyvin kunnianhimoinen ja ammattimainen. Hän syö terveellisesti, huoltaa kroppaansa venytyksillä ja joogalla, tekee kaikkensa kehittyäkseen.

– Aina riittää yksityiskohtia opittavaksi. Tykkään esimerkiksi katsoa omia pelejäni videolta, niistä näkee paljon. Mietin pelin jälkeen, mikä meni oikein, mikä ei. En ikinä ole tyytyväinen siihen, missä olen nyt.

Valtava halu kehittyä onkin ollut Hradeckyn urakehityksen suurin voima. Jokaiselta maalivahtivalmentajalta hän otti tiettyjä elementtejä peliinsä, mutta jätti myös neuvoja kuuntelematta, jos ei ollut niistä vakuuttunut.

Yhtä harkiten hän valitsi siirtonsa, yhdessä neuvonantajana toimivan isänsä Vladimirin kanssa. Tähtiä ei tavoiteltu heti taivaalta, vaan seuraava askel oli aina sopivan verran ylempänä ja aina Hradeckylla oli realistinen mahdollisuus pelata joukkueen ykkösvahtina.

Lukas Hradeckyn menestyksen salaisuus saattaa olla rentous.

Ja niin nyt edessä on jälleen tällainen askel. Hradecky lähtee Frankfurtista cupmestarina ja sankarina, mihin, on vielä julkistamatta.

– Henkilökohtainen kehittyminen on tärkein syy lähtööni. Haluan pelata eurocupeja, ottaa seuraavan askeleen. Nyt on oikea aika lähteä, suomalainen sanoi.

Todennäköisesti seuraava askel päätyy Leverkuseniin, joka on Eintrachtia suurempi seura pelaajabudjetiltaan, tavoitteiltaan ja miehistön laadultaan. Leverkusen pelaa lähes joka vuosi eurocupeja, ensi kaudella Euroopan liigaa.

Hradeckyn matka siis jatkuu, ja hänen kehityksensä jatkuu varmasti myös. Niinpä ei ollut yllättävää, mitä suomalaisvahti sanoi IS:lle heti cupmestaruushuumassa lauantai-iltana:

– Toivottavasti se urani kaikkein suurin peli tulee vielä jossain vaiheessa tulevaisuudessa!

Niin. Ikinä ei saa olla tyytyväinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?