Kimmo Hovi lähti pennittömänä 19-vuotiaana toteuttamaan unelmaansa ulkomaille – oppi tärkeän asian suomalaisista elämänarvoista

Julkaistu:

jalkapallo
Suomalaispelaajat eivät aina siirry suoraan kovemmille sarjatasoille. Kimmo Hovi aloitti pohjalta ja raivaa tietään ylöspäin.
Puolentoista viikon kuluttua jalkapalloilija Kimmo Hovi viettää 24-vuotispäiviään. Hänellä on hyvä syy hymyillä, sillä takataskussa on saksalaisseura Chemnitzer FC:n kanssa allekirjoitettu vuoden pelaajasopimus.

Kontrahti on tuorein komea välietappi Hovin vuonna 2013 alkaneelle maailmanvalloitukselle. Mäntsäläläinen Tuusulan Palloseuran ja Pallokerho Keski-Uusimaan kasvatti halusi päästä elämään jalkapalloilijan elämää ulkomaille.

Se ei ole suomalaispelaajalle helppoa, kun ansioluettelon korein meriitti on Suomen kolmanneksi korkeimman sarjatason PKK-U. Kaudella 2013 Hovi iski 21 pelissä komeat 17 maalia. Hän pelasi myös Suomen poikamaajoukkueissa muttei kuulunut ikäluokkansa kohutuimpiin lupauksiin.

Palo ulkomaille oli kuitenkin niin kova, että 19-vuotias päätti tarttua todelliseen yllätyspestiin: kolmen kuukauden lainasopimukseen FC Melitassa, joka pelaa Maltan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Hovi lähti, vaikka luvassa ei ollut juuri minkäänlaista taloudellista korvausta.

– Pelasin hyvän kauden, mutta halusin uusia kokemuksia. Unelmani on pelata ammattilaisena ulkomailla. Italiassa ja Maltalla oli pari vaihtoehtoa. Se oli kolmen kuukauden reissu, jonka aikana halusin nähdä, millaista meno on, Saksasta puhelimitse tavoitettu Hovi kertoo.

Jalkapalloilullisesti keikka ei tarjonnut paljon. Maltan ykkösdivarin taso oli juuri niin kova kuin miltä kuulostaa, minkä lisäksi valtaosa vastuusta tuli Melitan U19-joukkueen mukana. Hovia ei silti kaduttanut.

– Tapasin paljon kavereita ja tutustuin myös tulevaan agenttiini, joka on sittemmin järjestänyt kaikki siirtoni. Futis ei ollut sitä tasoa, mitä toivoin. Mutta reissu oli myös kokemusten etsimistä. Tosi hyvä reissu, Hovi muistelee.

Edessä oli paluu Suomeen, ja liigafutiksen ystävät saattavatkin muistaa Hovin FC Lahden paidasta kaudelta 2014. Vastuu liigassa jäi vähäiseksi, eikä syyttä. Pronssia voittaneen FC Lahden hyökkäyksen terävin kärki oli nimittäin liigan eliittiä: konkaritähti Rafael sekä kohuhankinta Ariel ”Tuco” Ngueukam veivät pääosan minuuteista.

Lahdesta Espanjaan

Hovi pelasi 11 ottelussa, muutaman avauksessa, ja teki yhden maalin. Hoville tärkeintä jokaisella pysäkillä on tasaisen vastuun voittaminen kilpailun kautta. Kun se ei onnistu, on aika vaihtaa maisemaa.

Reissaamiseen mieltynyt mäntsäläläinen oli nopeasti valmis uuteen haasteeseen. Agentti järjesti näyttöpaikan Espanjan kolmannen sarjatason Real Avilesissa tammikuussa 2015.

– Minulla oli voimassa oleva ammattilaissopimus, joten en voinut pelata Avilesissa. Menin lainalle Merida AD-nimiseen seuraan, joka oli sarjatasoa alempana. Siellä sain pelata amatöörisopimuksella. Espanjassa pelaaminen oli aina ollut unelmani. Olimme Tercerassa ihan ylivoimaisia ja nousimme helposti. Sen jälkeen Merida on vakiinnuttanut paikkansa Segunda B:ssä.

Hovin sopimus päättyi, ja hän löysi uuden osoitteensa Baskimaasta. Club Portugalete pelasi Espanjan kolmostasolla, jossa pelattiin Hoville mieleistä taitavaa, syöttelevää jalkapalloa. Elämä maistui, mutta kentällä nuori suomalainen joutui taistelemaan vastuusta vaikeissa oloissa.

– Baskimaa oli hieno kokemus ja paikka. Elämäntyyli on siellä erilaista kuin etelässä, jossa olin ollut aiemmin. Portugalete ei ollut kuitenkaan minulle oikea paikka. Olin joukkueen ainoa ulkomaalainen, ja kielitaitoni oli vielä silloin puutteellinen. Lähtö oli monen vaikean asian summa. Kielestä tuli siellä muuri, Hovi harmittelee.

Suomalaisen tilannetta ei helpottanut se, että korvaukset Espanjan alasarjoissa eivät olleet kummoisia. Summia hän ei paljasta, mutta luonnollisesti seurojen konkarit nauttivat huomattavasti parempaa korvausta.

Vaikka tilanne ei ollut yhtä ankea kuin Maltalla, etenkin ensimmäisillä pysäkeillään Espanjassa Hovi sai miettiä jokaista kuluaan tarkasti.

– Välillä jouduin tulemaan toimeen todella vähällä. Niillä palkoilla oli jopa vaikea elää, mutta sittemmin taloustilanne on vähän parantunut.

Maalivire löytyi Saksassa

Himo pelata ja etsiä sitä oikeaa tilaisuutta veivät seuraavaksi Saksaan vuonna 2016. Espanjalaisagentin kontaktien kautta suomalainen päätyi jälleen eksoottiselle pysäkille: itäsaksalaiseen Inter Leipzigiin.

Jos yrität etsiä seurasta tietoja etkä oikein tunnu niitä löytävän, älä ylläty. Seura on prameasta nimestään huolimatta paljon turkulaista veljesseuraansakin nuorempi.

Inter Leipzig on perustettu vasta vuonna 2013, eikä se edes pelaa Leipzigissa. Seura ei ole vielä saanut kotikaupungistaan rakennuslupaa omalle stadionilleen, joten se joutuu elämään evakossa.

Joukkue pelaa kotiottelunsa pari tuhatta katsojaa vetävällä Hafenstadionilla Torgaun kaupungissa, 53 kilometrin päässä Leipzigista.

Mikään näistä asioista ei silti ole estänyt kunnianhimoista Interiä kehittymästä nopeasti. Se aloitti pelit kaudella 2014–15 Sachsenliigassa kutostasolla ja on nyt pelannut jo useamman kauden vitostasolla, missä Hovikin liittyi mukaan.

– Tämä oli yksi Oberliigan lohkomme 4–5 joukkueesta, joka toimii ammattimaisesti ja harjoittelee päivittäin. Käytännössä kaikki tienaavat elantonsa jalkapallolla. Stadiontilanteen vuoksi peleissä käy vain parisataa katsojaa, mutta toiminta on laadukasta, Hovi kiittelee.

Kun hyökkääjä sai himoitsemaansa vastuuta kaudella 2016–17, hän kiitti viimeistelemällä 10 maalia 28 ottelussa. Lisäksi hän alusti 15 osumaa. Se nosti suomalaisen osakkeita seurassa merkittävästi.

Uusi, paranneltu sopimus toi seurassa ykköspelaajan aseman. Seurasi hurja ilotulitus. Vaikka kuluvaa kautta on jäljellä vielä kaksi ottelua, Hovi on tehnyt 27 ottelussa jo 23 maalia!

Vaikka lohkossaan toiseksi jäänyt Leipzig ei onnistunut nousemaan, Hoville kausi oli silti menestys.

– Nousin ykköspelaajan asemaan seurassa, mikä tuntui hyvältä. Tällä tasolla pelataan todella fyysistä ja kovavauhtista peliä. Se, joka juoksee ja tappelee enemmän, voittaa, Hovi nauraa.

Maalitehtailu ei jäänyt huomaamatta Saksassa. Siitä huolimatta, ettei Hovi yltänyt aivan Red Bull Leipzigin tähtipelaajien saamaan huomioon, Kolmosbundesliigassa pelanneen Chemnitzer FC:n johto kiinnitti katseensa suomalaiseen. Sarjaporrasta alemmas pudonnut Chemnitzer pelaa ensi kaudella Regionalliigassa.

Silti Hovilla on ensi kaudella edessään uran kovin haaste: ensimmäistä kertaa urallaan hän on uuden seuransa profiilihankinta. 16 000 hengen stadionilla pelaava Chemnitzer on Regionalliigaan suurseura, joka tavoittelee paluuta Kolmosbundesliigaan epäilemättä ensi tilassa talousvaikeuksista huolimatta.

– Seuralla on uusi urheilutoimenjohtaja, ja siellä on tehty vaikeuksien jälkeen paljon muutoksia. Uskon, että tilanne on ihan hyvä ensi kaudella.

Kyllä kannatti

Chemnitzerin sopimus takataskussa on hyvä valmistautua ensi kauteen. Ei kuluttavia näyttöreissuja, ei pelkoa toimeentulon katoamisesta eikä pelaamista nälkäpalkalla.

Toukokuun lopulla 24 vuotta täyttävän Hovin seikkailu maailmalla on kaikkea muuta kuin ohi. Chemnitzer on hänen uransa suurin näyteikkuna, ja onnistuminen voi poikia yllättäviäkin tilaisuuksia. Ennen kaikkea Hovi painottaa, että unelmien perään kannattaa olla valmis ottamaan riskejä.


– Kyllä kannatti lähteä! Siitä asti kun menin Maltalle, olen ollut sitä mieltä. Ikinä en ole mennyt rahan perässä vaan kokemuksien. Jos on tietynlainen persoona ja haluaa lähteä tavoittelemaan sitä, mitä rakastaa, niin kyllä se kannattaa, Hovi kannustaa unelmien jahtaajia.

– Yksin lähteminen on tietysti vaikeaa. Kaikki piti oppia itse kielistä ja arjen systeemeistä lähtien. Se ei ollut helppoa.

Kaikki opit eivät ole olleet ruusuisia. Urheilun alasarjojen varjoihin mahtuu jos jonkinlaisia kepuliveikkoja ja onnenonkijoita. Ihastuminen elämään ulkomailla ei tarkoita, että maailmalla kaikki olisi hyvin ja Suomessa kurjasti. Usein oppi on päinvastainen.

– Opin arvostamaan asioita, jotka ovat Suomessa paremmin kuin monessa muussa paikassa. Ihan esimerkiksi elämän perusarvoista lähtien. Muualla usein ajatellaan enemmän itseään kuin toisia ja valehdellaan enemmän.

– Opin nopeasti, ettei ihmisiin voi luottaa yhtä paljon kuin Suomessa. Kun Suomessa sanoo jotain, se on totta. Toisaalla ei ole aina samoin, Hovi sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt