Eurosarjat

Kolumni: Bundesliigan suomalaisten päättötodistukset

Julkaistu:

Kolumni
Kolmen suomalaispelaajan kaudet Bundesliigassa olivat erilaiset, kirjoittaa Johanna Nordling.
Saksan Bundesliiga päättyi viikonloppuna, joten on aika antaa sarjan suomalaisille kauden päättötodistukset.

Kiitettävän pintaan, ysi miinukseen, yltää vahvan kauden pelannut Lukas Hradecky. 28-vuotias Eintrachtin vahti kuuluu liigan parhaisiin veskareihin, erityisinä valtteinaan yksi vastaan yksi -lähitorjuntatilanteet ja korkeiden keskitysten napsinta.

”Luken” kausi sujui tasaisen varmasti, mutta yksi kunnon moka sattui: huhtikuussa ottelussa Werderiä vastaan alas putoava pallo lipsahti hänen hanskoistaan verkkoon – se näytti E-junnuvirheeltä. Tuo outo, harmittava virhe maksoi Eintrachtille pisteen ja sai suomalaisen haparoimaan kahdessa seuraavassa pelissä, kunnes hän kolmannessa torjui itsensä man of the matchiksi.

***
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Hradeckylla on edessään kauden huipennus: Saksan cup-finaali Berliinissä lauantaina, vastassa muuan Bayern. Voitto olisi huikea urotyö ja unelmien täyttymys, ja samalla se olisi täydellinen tapa jättää hyvästit Eintrachtille.

Se, että Hradecky lähtee, on varmaa. Huhut ovat viemässä häntä Leverkuseniin, mutta siirto pääsee toteutumaan vasta, kun nykyinen ykkösmolari Bernd Leno siirtyy alta pois.

Apropos, siirto: Joel Pohjanpalolla se on edessä mitä pikimmiten. Leverkusenilaiskärjen kausi oli hukkaan heitetty – vain 116 peliminuuttia – joten lähtö on nyt ainoa ratkaisu. Moni pienempi Bundesliiga-seura havitteleekin 23-vuotiasta HJK:n kasvattia.

”Jolle” pudotetaan näin luokalle jatkuvien poissaolojen takia. Lopullinen läpimurto eurooppalaiseen huippusarjaan jää ensi kauteen, ja se koettelee hänen osaamisensa rajoja.

Se, että Pohjanpalo juuttui penkille, johtui hänen omasta suoritustasostaan treeneissä ja kilpailusta, joka oli kieltämättä kovaa. Hän jäi keskushyökkääjähierarkiassa Saksan maajoukkuemiehen Kevin Vollandin ja seuran ennätyssiirron, 24 miljoonaa maksaneen Lucas Alarion taakse.

Epäonnikin vaivasi. Juuri kun Alario oli pelikiellossa kolmen ottelun verran, Pohjanpalo loukkaantui. Näytönpaikka meni sivu suun.

***

Vahvan kasipuolen sen sijaan ansaitsee Bundesliigan kolmas suomalainen, Niklas Moisander. 32-vuotias toppari nousi Werder Bremenin avainmieheksi ja vastuunkantajaksi. Hän oli joukkueen ykköspelinavaaja ja puolustuslinjan organisoija, jolle sattui pieniä sijoittumisvirheitä välillä, mutta suurelta osin hän pelasi erheettömästi.

Kokeneen Moisanderin arvoa vihreille kuvastaa se, että ilman häntä joukkue voitti vain kerran. Suomalaisen kera Werderin pistekeskiarvo ottelua kohti oli 1,4, ilman häntä 0,78. Ei ihme, että Werder haluaa jatkaa ”Niken” sopimusta kesän 2019 yli – ja uskoisin konkarin tarjoukseen tarttuvan.

...ja vielä

Myös Saksan A- ja B-junioreiden Bundesliigoissa suomalaiset loistivat. Hampurin HSV:ssä Tobias Fagerström ja Anssi Suhonen pelasivat vahvan kauden, Schalkessa Malick Thiaw oli avainpelaaja. Tuure Mäntynen sai mukavasti minuutteja Kaiserslauternissa ja Julius Schmid torjui Unterhachingin ykkösvahtina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt