Eurosarjat

Saksan futistähti antoi merkittävän haastattelun – harva aktiiviurheilija kertoo yhtä avoimesti ammattinsa kuluttavuudesta

Julkaistu:

jalkapallo
Johanna Nordling kirjoittaa Per Mertesackerin paljastamista rajuista stressioireista.
Ehkäpä vuoden merkittävin jalkapalloilijan haastattelu julkaistiin lauantaina Spiegelissä. Siinä Per Mertesacker, 33-vuotias Arsenalin kapteeni ja 104-kertainen Saksan maajoukkuepelaaja, kertoi rehellisesti huippufutiksen brutaaleista paineista.

Ennen joka ottelua Mertesacker – kentällä niin itsevarma toppari – kokee rajuja stressioireita: Hän ei saa nukuttua, hänen jalkansa tärisee yöllä holtittomasti. Hänen vatsansa menee ripulille, ja koko pelipäivän aamun hän juoksee vessassa.

Ja joka kerta kentällä ennen alkuvihellystä, keskellä mylvivää stadionia, häntä äkkiä oksettaa. Hän kääntää päänsä sivuun vasten olkapäätä, jotta kukaan ei huomaisi, kuinka hänen on yökättävä niin vahvasti, että kyyneleet kohoavat silmiin.

***
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se, että huippu-urheilijat joutuvat valtavien paineiden alle, ei ole mikään uutinen. Silti hyvin harvoin aktiiviurheilija on kertonut yhtä avoimesti ammattinsa kuluttavuudesta.

Mertesacker toki nauttii työstään, menestyksen hetkistä, rahasta, itse pelistä, mutta samalla arki on ”myllyä”, josta pääsee ulos vain, kun on loukkaantunut. Kuntoutukset ja penkkikomennukset olivat hänelle vapauttavia taukoja.

MM-kotikisoissa 2006 Mertesacker koki uransa pahimmat paineet. Kun Saksa putosi Italialle välierässä, hän oli ennen kaikkea helpottunut:

– Paine söi minut. Se jatkuva kauhukuva, että teen virheen, josta tulee maali. Olin helpottunut, että se oli ohi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi kesänä fanien rakastama ”Big Fucking German” lopettaa uransa. Hän halusi antaa avoimen haastattelun unelma-ammattinsa varjopuolista herättääkseen keskustelua, avatakseen nuorten pelaajien silmiä, ehkäpä muuttaakseen jotakin.

***

Miljoonabisnes huippufutis muuttuu kuitenkin hitaasti. Pelaajat pelkistetään yhä vain suorittajiksi, joita arvioidaan joka viikonloppu. Ja vaikka psykologit ovat tulleet seuroihin, he keskittyvät pelaajan suorituksen parantamiseen, eivät siihen, miten tämä voi ihmisenä.

Tietenkään kaikki pelaajat eivät reagoi paineisiin kuten Mertesacker, ihmiset ovat erilaisia. Psyyke ja keho ovat kuitenkin todistetusti tiukassa vuorovaikutuksessa, ja tunteitaan tarpeeksi kauan peittävä pelaaja reagoi lopulta fyysisesti. Mertesackerkin loukkaantui usein ollessaan psyykkisesti lopussa.

Stressioireiden, pelon tai psyykkisten ongelmien myöntäminen on yhä suurelta osin tabu huippufutiksessa. Urheilija on terästä, puhdasta terästä, eikä mikään inhimillinen inisijä.

Niinpä Leo Messi saattaa usein oksentaa kentällä, mutta edes hän – monien mielestä kaikkien aikojen paras – ei kerro, miksi. Pelaajat eivät puhu suorituspaineista ja peloista edes keskenään, Mertesacker sanoo, mutta hyvin moni muukin kuin hän juoksee ottelun alla vessassa.

Unelmalla on oksettava puolensa.

... ja vielä

Ensi kesänä Mertesacker aloittaa Arsenalin junioriakatemian johtajana. Hän aikoo uudistaa systeemin, nostaa koulunkäynnin merkitystä, koska vain yksi prosentti nuorista yltää ammattilaiseksi. Hyvin moni ex-lahjakkuus päätyy akatemiasta työttömyyteen, ja sen Mertesacker haluaa muuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt