Eurosarjat

Saksalainen tähtipelaaja on huoleton ja aito – erikoinen bisnesidea kuvastaa hänen persoonaansa

Julkaistu:

KOLUMNI
Lukas Podolskin kaltaiset särmikkäät persoonat ovat katoamassa huippufutiksesta, kirjoittaa Johanna Nordling.
Saksan ex-maajoukkuehyökkääjä Lukas Podolski avasi lauantaina oman kebab-kioskinsa Kölniin. Yhä Japanin liigassa pelaavan, 32-vuotiaan ”Poldin” pikaruokaravintolan avajaisiin saapui tuhat kölniläistä, ja Saksan sekä Turkin mediat taltioivat tämän kulinaarisen tapahtuman.

Kebab-baari ei ole Podolskin ensimmäinen bisnesidea kotikaupungissaan. ”Kölnin prinssiksi” tituleerattu futaaja avasi viime kesänä jäätelökioskin keskustaan, ja hänellä on kaupungissa oma vaatekauppa, jossa myydään hänen vaatemerkkinsä Strassenkickerin eli ”katufutaajan” tuotteita.

Podolski hyötyy Kölnin rakkaudesta. Samalla hän onnistuu leveällä hymyllään ja puhumalla ”spontaanista ideasta”, koska ”kebab nyt vain on kuulunut elämääni aina”, saamaan tämänkin bisnesideansa vaikuttamaan enemmän hauskalta heitolta kuin laskelmoidulta rahantekokeinolta.

– Jotkut lähtevät golfaamaan. Minä taas tykkään myydä jätskiä, kebabia ja vaatteita. Se on kivaa, ja samalla kaikki saavat siitä jotain, Podolski kertoi lehdistölle, eikä selityksessä ollut mitään tekaistua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

***

Podolskin ja Kölnin symbioosissa onkin jotain poikkeuksellista. Se on syvää, molemminpuolista identifikaatiota ja yhteistä mentaliteettia, jossa korostuvat elämänilo ja huolettomuus. Hyvin harva urheilija on omistautunut yhtä tiiviisti oman kotikaupunkinsa lähettilääksi kuin Podolski Kölnin – ja juuri siksi Köln rakastaa prinssiään.

Rakkaustarina alkoi futiskentältä. Podolski ponnahti tähdeksi Kölnin omista junioreista 18-vuotiaana ja nousi vain vuotta myöhemmin kakkosliigapelaajana maajoukkueeseen.

Hän oli vain oma itsensä. Yksinkertainen nuori jätkä, joka heitti tahattomia ajatelmia tyyliin: ”Jalkapallo vain on sellaista. Joskus parempi voittaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Podolskin pelitapakin mukailee hänen persoonaansa. Hän pelaa suoraviivaisesti, tempolla ja sydämellä. Ja kun hän laukaisee räjähtävällä vasurillaan, vedossa on konstailematonta, vastustamatonta estetiikkaa – kuten koko tyypissä.

***

Nykyään Poldin kaltaiset aidot, särmikkäät persoonat ovat katoamassa huippufutiksesta. Nykypelaajat ovat mediakoulutettuja, hyvin varovaisia sanoissaan ja teoissaan. Heistä ei siksi tehdä satiirisarjoja kuten Podolskista, mutta toisaalta he myös herättävät vähemmän tunteita, jäävät valjuiksi.

Onkin vaikea keksiä, kuka muu saksalaispelaaja olisi voinut pikaruokaravintolan perustaa. Mario Götze olisi perustanut vihersmoothiebaarin, Mats Hummels soijalattekahvilan ja Thomas Müller baijerilaisen oluttuvan, jossa panostetaan alkoholittomiin oluisiin.

Kölniin ja Podolskille sopii uskottavasti kebab, joka on huolettoman, iloisen ja monikulttuurisen kaupungin kansallisruoka – nyt myös prinssin omistamana.

Ja vielä...

Toinen yllättävä aluevaltaus nähtäneen maaliskuussa, kun pikajuoksu-uransa lopettanut Usain Bolt aikoo osallistua Borussia Dortmundin harjoituksiin. Bolt aikoo nousta futiksessakin huipulle – vai onko kyseessä mediatemppu? Pitkä ja perään -taktiikalla ei ole kuitenkaan enää viime vuosina pärjätty...

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt