Suomalaistähden rahakkaasta siirrosta tuli täydellinen painajainen – suljettiin joukkueen kaikesta toiminnasta

Petteri Forsell etsii uutta seuraa, vaikka solmi vasta kolmen vuoden sopimuksen Puolan pääsarjaan.

17.7.2017 12:49

Jalkapallotaituri Petteri Forsell on ollut aina hieman hidas syttymään. Nuorena poikana läpimurto miesten peleihin kesti odotettua kauemmin – ovet KPV:n ja VPS:n kopeissa paukkuivat turhautumisesta ehtimiseen.

Useamman vuoden yrittämisen jälkeen henkinen koti löytyi Maarianhaminasta, jossa Forsell sai kasvaa rauhassa suureen rooliinsa. Hänestä tuli tähti, ja oli aika siirtyä eteenpäin. Ulkomaankeikoilla sävy oli sama. Ensiyritys Bursasporissa päättyi kyyneliin. IFK Mariehamn auttoi taas jaloilleen, kunnes oli aika yrittää uudelleen.

Forsell siirtyi talvella 2016 Puolan kakkosliigassa pelanneeseen Miedz Legnicaan. Hän hurmasi välittömästi, ja kaudella 2016–17 hän dominoi jo sarjaa. Onnistumista seurasi rahakas siirto pääsarjaseura KS Cracoviaan. Kolmen vuoden sopimus liki tuplasi palkan ja toi hieman työturvaakin.

Nyt on maalissa. Tästä on kiva jatkaa eteenpäin! Hyvä fiilis, oon tehny töitä ja se palkitaan! Pakko päästä potkimaan huomena!😅 pic.twitter.com/5gc3n52xWM— Petteri Forsell (@PetteriForsell) June 8, 2017

Forsell poseerasi iloisena agenttinsa Jonne Lindblomin kanssa ja jakoi lähipiirilleen vuolaasti kiitoksia. Kesäkuun alun riemu vaihtui kuitenkin parissa viikossa painajaiseksi. Kun keskikentän velho matkasi kesäkuun lopulla Puolaan kesätreeneihin, oli vastassa tyly viesti: et ole tervetullut.

– Ensin Cracovia yritti väittää, ettei Petterin pelilupa ollut vielä tullut. Mutta käytännössä heti viesti oli, ettei Petteriä haluttukaan seuraan. Alkoi törkeä kohtelu, Lindblom kertoo.

Forsell nousi takaisin maajoukkuerinkiin kiitos mainioiden otteidensa Puolassa.

Seura oli kesällä nimennyt uudeksi valmentajakseen Michal Probierzin, mutta hän aloitti hommat seurassa vasta Forsellin hankkimisen jälkeen. Uusi luotsi ilmoitti heti, että hän haluaa tuoda omat pelaajansa sisään. Cracovian aiemmille kesähankinnoille ei olisi ryhmässä sijaa, ja jyrän alle jäi kolmen vuoden sopimuksen vasta allekirjoittanut Forsell. Suomalainen suljettiin välittömästi kaikesta joukkueen toiminnasta.

Tapaus viedään Fifaan

Cracovia ei edes lähtenyt neuvottelemaan sopimuksen purkamisesta, vaan ilmoitti yksipuolisesti, että sopimus mitätöidään. Vetoa perusteltiin sillä, että Forsell olisi ollut huonossa kunnossa, ja ettei hän olisi läpäissyt lääkärintarkastusta.

– Selitys on ihan täyttä roskaa. Petteri läpäisi sopimuksen teon yhteydessä lääkärintarkastuksen, ja sai vielä seuralääkäreiltä kehut hyvistä testituloksistaan. Meillä on kaikki aiheeseen liittyvät paperitkin.

Seura ei maksanut Forsellille penniäkään allekirjoituspalkkiona sopimuksesta. Täysin tyrmistynyt pelaaja sekä agentti luonnollisesti odottivat, että Cravocia hoitaa velvoitteensa. Kaikkiaan kolmen vuoden sopimus ja allekirjoitusbonus ovat yhteensä ”suuri kuusinumeroinen summa”, joten ymmärrettävästi Forsell ei anna tilanteessa helposti periksi.

– En ole koskaan törmännyt näin epäammattimaiseen kohteluun. Aivan uskomatonta toimintaa. Jos he olisivat hoitaneet tilanteen toisin, niin olisimme voineetkin sopia asian hieman maltillisemmin. Mutta he eivät edes suostuneet neuvottelemaan. Tämä on ihan selvä tapaus. Viemme asian Fifaan, ja he saavat päättää asiasta, Lindblom linjaa.

Forsell nousi suomalaisen futisväen tietoisuuteen Maarianhaminan tähtenä.

Forsell saa etsiä itselleen uutta seuraa ja haku onkin päällä. Puola tuskin tulee kyseeseen, sillä yhteydet muihin seuroihin ”katkesivat yllättäen”. Cracovian seurapomo on vaikutusvaltainen hahmo Puolan jalkapallossa, ja Forsellin nimi on nyt huonossa huudossa maassa.

– Siellä ovat puhelimet ilmeisesti soineet, kun puhuin jo sopimuksesta erään viime kaudella viiden parhaan joukkoon sijoittuneen seuran kanssa, ja yön yli kaikki kiinnostus katosi ilman mitään selitystä.

Kuntoilua ja kuntokuvia

Agentti kehuu Forsellin kestäneen kohtuuttoman myllytyksen yllättävän hyvin. Kovan koulun urallaan käynyt Forsell on kohdannut ennenkin vaikeuksia polullaan. Puheet heikosta kunnosta ovat seuranneet kokkolalaista tämän koko uran, ja aiemmin hän on kuitannut väitteet huumorilla. Nyt puhutaan kuitenkin paljon isommista ympyröistä, ja kun vaikutusvaltainen seura puhuu pelaajasta kovaan sävyyn, niin se voi heijastua mahdollisuuksiin edetä uralla. Sitä kaksikko ei voinut hyväksyä.

– On pakko nostaa Petterille hattua, hän on kova persoona. Heikommalla itsetunnolla varustettu tyyppi olisi romahtanut. Tuollaiset syytökset ovat uran mustamaalaamista. Syyte on täyttä paskapuhetta. Petteri treenaa Suomessa ja pitää itseään kunnossa.

Ei lienekään sattumaa, että Forsell on heinäkuun alusta saakka jakanut somessa usein kuvia ja videoita kuntoilustaan. Esimerkiksi kolmen ja puolen kilometrin tulos cooperin testissä antaa aivan erilaisen kuvan Forsellin kunnosta kuin mitä Cracovia väittää.

pic.twitter.com/IlR0nblHt4— Petteri Forsell (@PetteriForsell) July 4, 2017

Lindblom etsii Forsellille seuraa ulkomailta, Suomi ei ole tässä vaiheessa vaihtoehto. Takaisin Huuhkajiinkin noussut taitava keskikenttäpelaaja tähyää uran jatkumista ulkomailla, ja pelilliset näytöt Legnicasta varmasti riittävät sopimukseen. Eri asia on, miten paljon ilkeitä kieliä uskotaan neuvotteluissa.

– Kun hommat eivät Puolassa suju, niin ihmisarvo on siellä täysi nolla. Se on harmi, koska se on hyvä liiga, jossa pelaajille maksetaan hyvin. Siellä on vain kaksi seuraa, jotka hoitavat asiat upeasti. Muut ovat täyttä arpapeliä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?