Eurosarjat

Suomen Pogba lähtee Roomaan – lue 18-vuotiaan futislupauksen tarina

Julkaistu:

JALKAPALLO
Abukar Mohamed saapui 3-vuotiaana yksin Suomeen. Perhe tuli myöhemmin perässä. Maanantaina hän lähtee ammattilaiseksi Italiaan.
Suomalainen jalkapallo­yleisö hieraisi tiistaina silmiään, kun TPS tiedotti Abukar Mohamedin siirtyneen italialaiseen suurseuraan Lazioon.

18-vuotias Mohamed oli ollut viime kaudella TPS:n tärkeimpiä pelaajia Ykkösessä, mutta suurelle yleisölle Suomen Pogbaksi Italiassa ristitty nuorten maajoukkuepelaaja on tuntematon nimi – ei tosin välttämättä enää kauan.

Siirrossa asiat tapahtuivat nopeasti. Mohamed oli Roomassa näytillä viiden päivän. Harjoitukset menivät pelaajan mielestä hyvin. Seura oli samaa mieltä.

– Soitto tuli jo ennen kuin ehdin laskeutua Suomeen, Mohamed kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lazion edustajat lensivät Suomeen sopimaan siirron yksityiskohdat. 4,5 vuoden sopimus kaksinkertaisen Italian mestarin kanssa oli pian valmis.

– Tuntuu uskomattomalta. Tätä varten olen tehnyt paljon töitä.

Mohamed ei ole noussut ammattilaiskentille aivan tavallisinta reittiä. Somalian Mogadishussa syntynyt poika saapui Suomeen kolmevuotiaana – ilman vanhempiaan.

– Muutin silloin serkkuni kanssa suomalaiseen kotiin. Asuimme siellä kaksi vuotta ennen kuin vanhempani saapuivat Suomeen.

Seurajoukkueeseen Mohamed hakeutui vasta 9-vuotiaana, tai pikemminkin hänet haettiin. TPV:n juniorivalmentaja Reino Pylkkönen bongasi lupaavan pelaajan tamperelaisesta kaupunginosajoukkueesta.

Reiskasta tuli kahdeksanlapsisen perheen pojalle nopeasti tärkeä hahmo.

– Reiska toi ja vei minut treeneihin. Hän oli minulle kuin toinen isä.

Pylkkösen ymmärtäväinen valmennustyyli sopi hyvin pojalle, jota myöhemmin TPV:ssä valmentanut Jussi Heimo kuvailee ”luonnonlapseksi”.

– Abulla ei ollut nuorena huolta huomisesta tai välttämättä seuraavasta tunnistakaan, Heimo naurahtaa.

– Jos hänet olisi lyöty silloin jonkun seuran ehdottomaan muottiin, voi olla, että hän olisi lyönyt nappikset naulaan.

Keskikenttäpelaaja kehittyi omin ehdoin ja koko ajan. Kun TPV voitti kesällä 2014 arvostetun Kai Pahlman -turnauksen, Mohamed oli joukkueensa paras pelaaja.

– Hän oli treeneissä ja peleissä aina täysin keskittynyt ja veti täysillä alusta loppuun. Se erotti hänet muista, Heimo sanoo.

Mohamed oli siirtymässä pelaajana uudelle tasolle. Kehittymisen taustalla oli tärkeä oivallus.

– Tajusin 14–15-vuotiaana, että olen hyvä tässä, mutta jos haluan jotain saavuttaa, minun pitää elää kuin urheilija. Aloin syödä, levätä ja elää oikein.

Päätös kantoi hedelmää nopeasti. Syksyllä 2014 teini-ikäinen Mohamed siirtyi TPV:n Kakkosessa pelaavaan edustusjoukkueeseen.

Kun Mohamed vuotta myöhemmin lähti TPV:stä TPS:ään, hän oli jo joukkueensa tärkein keskikenttäpelaaja.

Turussa kehitys jatkui, ja siirto ulkomaille oli tässä vaiheessa oikeastaan luonnollinen ratkaisu.

Roomaan lähdön myötä merkonomiopinnot kauppaoppilaitoksessa jäävät hetkeksi vähemmälle, vaikka pelaaja aikoo niitä netin välityksellä jatkaakin.

Nyt tärkeintä on keskittyä urheilijaelämään ja sopeutua uuteen ympäristöön. Tavoitteitakin nuorella pelaajalla riittää edelleen.

– Haluan päästä mahdollisimman nopeasti treenaamaan edustusjoukkueen kanssa. Mutta otetaan nyt aluksi päivä kerrallaan.