Eurosarjat

Remontti uhkaa romantiikkaa

Julkaistu:

Johanna Nordlingin kolumni
Johanna Nordling kirjoittaa tällä viikolla Union Berliinistä.
Silloin oli marraskuu ja satoi räntää. Märät lumirätit sivalsivat myräkkänä alas taivaalta, peittivät utuisella hunnullaan kentällä ravaavat pelaajat. Fanit karjuivat iskulausettaan (Rautainen Union!) ja märässä ilmassa leijui grillimakkaran, glühweinin ja mudan tuoksu.

Ero moderneihin, koreisiin areenapalatseihin, joita eurooppalainen huippufutis on pullollaan, oli valtava. Ehkä juuri siksi tämä oli yksi vaikuttavimmista stadionkokemuksistani.

Stadionin takana mummot paistoivat munkkeja keittiövaunuissaan. Fanituotteet, stadionlehti ja myyntikojut oli tehty itse, kaikki oli tehty itse – koko stadion. Noin 2500 fania oli rakentanut seisomakatsomot, penkereet ja nurmilämmityksen remontissa, joka kesti 13 kuukautta ja säästi köyhältä seuralta miljoonia.


Union Berliini, faniensa omistama seura Saksan kakkosliigassa, on erilainen. Se pitää kiinni yhteisöllisyydestään ja seisomakatsomoista, vastustaa futiksen kehittymistä kohti kaupallista viihdetuotetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olin vaikuttunut.

Mutta nyt olen huolissani. Sillä tämä romanttinen futisyhteisö uhkaa kadota tai ainakin muuttua. Saksan jalkapalloliigan uusien lisenssimääräysten takia Stadion an der alten Försterei eli "Vanhan metsänhoitajan mökin stadion" on pakotettu remonttiin.

***

Ensi kesästä lähtien kakkosliigan stadioneilta vaaditaan 4500 istumapaikkaa, Bundesliigan 8000. Nyt 22 000 -paikkaisessa Union-pyhätössä on kolme sivustaa seisomakatsomoita ja istumapaikkoja vain 3617.

– Jos pääsemme Bundesliigaan, niin sitten vain Alte Förstereilla. On loogista, että remontoimme stadionin tarvittavaan kuntoon, seuran puheenjohtaja Dirk Zingler linjasi Berliner Morgenpostissa.


Kulttiseura unelmoi Bundesliigasta. Siitä on muutenkin tullut niin suosittu, että lippukysyntää riittää. Huhujen mukaan seura suunnittelee jättiremonttia, joka nostaisi stadionkapasiteetin peräti 35 000 katsojaan.

Unionin on toki täytettävä määräykset – tai neuvoteltava itselleen poikkeuslupa – mutta myös pidettävä kiinni omasta identiteetistään.

***

Seura on vaikean kehitysaskeleen edessä: Miten pitää kiinni tiiviistä tunnelmasta, yhteisöstä ja romanttisesta do-it-yourself-hengestä, mutta samalla kehittyä isommaksi, menestyvämmäksi ja tuottoisammaksi? Katoavatko arkaaista voimaa puhkuvat seisomakatsomot ja munkkimummot? Joutuuko riippumattomuudellaan ylpeillyt Union myymään stadionnimensä ja tarttumaan sijoittajaan?

Kysymykset ja vastaukset ovat vielä auki, Itä-Berliinissä stadionremonttia vasta suunnitellaan.

Joten sinä, jalkapallofani, lämmin suositus: jos rakastat futista, matkaa kokemaan Unionin taika! Kun se vielä on olemassa.

...ja vielä

Leverkusen-luotsi Roger Schmidt sai kahden ottelun pelikiellon ja 15 000 euron sakot haukuttuaan vastustajan valmentajaa "kahjoksi" ja käskettyään tämän "pitää turpansa kiinni". Ei kivaa puhetta, muttei nyt järkyttävääkään. Ei ihme, että futistähdet puhuvat yleensä enää kämmenelleen. Se ei loukkaannu helposti.Lue lisää Johanna Nordlingin kolumneja tämän linkin takaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt