Tutkija Ruotsin futisväkivallasta: Enemmän sosiaalinen kuin urheiluongelma

Julkaistu:

Ruotsin jalkapallon pääsarjakausi alkoi synkkien pilvien alla, kun Djurgårdenin kannattaja pahoinpideltiin kuoliaaksi Allsvenskan-liigan avauspäivänä sunnuntaina, ennen ottelua Helsingborg-Djurgården.
- Tämä on enemmän sosiaalinen ongelma kuin urheiluongelma, muistutti ruotsalaista huligaanitilannetta viime vuosina tutkinut Björn Eriksson.

Eriksson toivoo, että ongelma tiedostetaan ja se otetaan vakavasti. Ruotsin urheiluministeri Lena Adelsohn Liljeroth myöntää, että työtä riittää.

- Olemme tehneet paljon tehdäksemme olot turvallisemmiksi stadionien sisällä, mutta jalkapallossa on vahvoja tunteita ja tappeluita alkaa ennen ja jälkeen pelien. On tehtävä vielä paljon, ministeri kommentoi.

- Tämä on synkkä päivä ruotsalaiselle jalkapallolle.

Poliisi selvittää kuolemaan johtaneita tapahtumia, eikä pidätyksiä oltu sunnuntai-iltana tehty.

Kuollut kannattaja oli 44-vuotias mies. Tietojen mukaan pahoinpitely sattui isoon puistoon johtavilla portailla, noin kilometrin päässä Helsingborgin Olympia-stadionista. Poliisi sai hälytyksen puoli tuntia ennen ottelun alkua.

- Häntä iskettiin päähän, poliisin tiedottaja Ewa-Gun Westford kertoi.

Ilmeisesti pullolla päähän isketty mies vietiin sairaalaan, jossa hän kuoli pian ottelun alkamisen jälkeen. Ottelu Olympia-stadionilla keskeytettiin lopulta katsomolevottomuuksien takia. Vieraskannattajat ryntäsivät kentälle, ja katsomossa huudettiin "Murhaajat, murhaajat!" -huutoa Helsingborgin kannattajille.

- Tämä on erittäin traagista miehen perheelle, jalkapallolle sekä myös yhteiskunnalle, Helsingborgin urheilujohtaja Jesper Jansson totesi.

Kuolema on toinen kannattajaryhmien tappeluissa Ruotsin jalkapallossa. Edellinen tapaus on vuodelta 2002. Tuolloin kannattaja kuoli Tukholmassa ottelun AIK-IFK Göteborg aikana.

Helsingborgissa oli levotonta jo lauantaina. Poliisi pidätti tappelijoita, ja sairaalaan joutui viisi henkilöä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt