EM-finaalin ratkaisevassa pilkussa epäonnistunut Bukayo Saka, 19, rikkoi hiljaisuuden – esitti tärkeän vetoomuksen

Bukayo Saka toivoo, että sosiaalisen median jättiläiset tekevät enemmän kitkeäkseen rasistiset kommentit pois alustoiltaan.

Bukayo Saka (kesk.) sai epäonnistumisen hetkellä tukea joukkuetovereiltaan Kalvin Phillipsiltä (vas.) ja Luke Shaw’lta.

15.7.2021 19:26

Vasta 19-vuotias Bukayo Saka oli se epäonnen soturi, joka epäonnistui jalkapallon EM-finaalin ratkaisseessa rangaistuspotkussa. Italian tähtimaalivahti Gianluigi Donnarumma torjui Sakan yrityksen, Italia pääsi juhlimaan mestaruutta ja Englanti koki murskaavan pettymyksen kotikentällään Wembleyllä.

Saka ja muut Englannin epäonnistujat, Marcus Rashford ja Jadon Sancho, ovat EM-finaalin jälkeen saaneet osakseen paitsi rasistista ja ala-arvoista kommentointia, myös paljon rakkautta, tsemppiä ja tukea.

Lue lisää: Kuvat: Suuri joukko englantilaisia kokoontui samaan paikkaan – näin he osoittivat tukensa vihaviestien kohteeksi joutuneelle Marcus Rashfordille

Lue lisää: Nyt puhuu rasistisen vihatulvan alle jäänyt Englannin 23-vuotias supertähti: ”En koskaan pyydä anteeksi sitä, kuka olen”

Rashford ja Sancho ovat avanneet tuntemuksiaan jo aiemmin sosiaalisessa mediassa, ja torstaina hiljaisuutensa rikkoi myös Bukayo Saka.

Seuratasolla Arsenalia edustava nuori tähti kiitteli saamistaan tukiviesteistä ja rakkaudesta.

– Olen pysynyt poissa sosiaalisesta mediasta muutaman päivän viettääkseni aikaa perheeni kanssa ja reflektoidakseni viime viikkojen tapahtumia. Tämä viesti ei tee oikeutta sille, kuinka kiitollinen olen kaikesta rakkaudesta, jota olen saanut osakseni. Tuntuu siltä, että minun pitää kiittää kaikkia, jotka ovat tukeneet minua, Saka kirjoittaa Instagramissa julkaisemassaan päivityksessä.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate lohdutti Bukayo Sakaa finaaliottelun jälkeen.

Loistavan kauden Arsenalissa pelannut Saka sai ansaitusti kutsun EM-kisoihin. Nuori arvokisadebytantti totesi, että hänelle oli kunnia olla mukana Englannin joukkueessa. Hän kiitteli joukkuetovereitaan ja maajoukkueen henkilökuntaa.

– Ei ole tarpeeksi sanoja sille, kuinka pettynyt olin (finaalin) tulokseen ja omaan rangaistuspotkuuni. Minä todella ajattelin, että voittaisimme tämän teille kaikille. Olen pahoillani siitä, ettemme onnistuneet voittamaan tänä vuonna. Lupaan kuitenkin, että teemme kaikkemme, jotta tämä sukupolvi tietää, miltä voittaminen tuntuu.

– Reaktioni ottelun jälkeen kertoi kaiken. Minua sattui niin paljon ja tunsin, että petin teidät ja Englanti-perheeni. Lupaan kuitenkin tämän: en anna sen hetken tai saamani negatiivisuuden rikkoa minua, Saka kirjoittaa.

Lue lisää: Kuvat: Gareth Southgatesta tuli tappion syntipukki 25 vuotta sitten – näin Englannin valmentaja lohdutti nuoria epäonnistujia nyt

Finaalin jälkeen etenkin sosiaalisessa mediassa Sakaa, Rashfordia ja Sanchoa solvattiin rasistisesti. Saka vetoaakin päivityksessään sosiaalisen median alustoihin Instagramiin, Twitteriin ja Facebookiin, jotta nämä tekisivät enemmän kitkeäkseen palveluistaan vihamieliset, loukkaavat ja rasistiset viestit ja kommentoijat.

– En halua kenenkään lapsen tai aikuisen saavan osakseen samanlaisia viestejä kuin mitä minä, Marcus ja Jadon saimme tällä viikolla. Tiesin välittömästi, minkälaista vihaa tulisin saamaan, ja surullinen tosiasia on se, että teidän vaikutusvaltaiset alustanne eivät tee tarpeeksi pysäyttääkseen tällaiset viestit, Saka totesi.

Sakan toiveena on, että ihmiset raportoisivat vihamieliset ja rasistiset viestit poliisille.

– Rakkaus voittaa aina, hän päättää päivityksensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?