Jalkapallon EM-kisat: Oma maali maalipörssin kärjessä - EM-Futis - Ilta-Sanomat

Oma maali johtaa EM-kisojen maalipörssiä ylivoimaisesti – yksi luku alleviivaa, kuinka poikkeukselliset mokatalkoot nyt on nähty

EM-kisojen lohkovaihe pelattiin loppuun keskiviikkona. Omia maaleja ropisi jälleen kaksi.

Slovakian maalivahti Martin Dubravka onnistui kauhomaan pallon omaan maaliinsa keskiviikon ottelussa Espanjaa vastaan.

24.6. 11:06

Mistä jalkapallon EM-kisat 2020 tullaan muistamaan?

Ensiksi tietenkin siitä, että kisat pelattiin koronaviruspandemian vuoksi vasta kesällä 2021.

Hyvänä kakkosena tulee kuitenkin toinen täysin ennennäkemätön ilmiö: omien maalien hurja määrä.

Lohkovaiheen päätöskierroksella keskiviikkona omia maaleja tuli taas kaksi lisää, kun Slovakian Martin Dubravka ja Juraj Kucka osuivat kumpikin omaan verkkoonsa 0–5-tappiossa Espanjalle.

Käynnissä olevissa EM-kisoissa on nähty jo kahdeksan omaa maalia. Jos oma maali kilpailisi kisojen maalipörssin voitosta, se johtaisi kisaa ylivoimaisesti ennen Portugalin Cristiano Ronaldoa. EM-historian kaikkien aikojen tehotykki Ronaldo on osunut näissä kisoissa viidesti.

Yksi fakta alleviivaa parhaiten, kuinka poikkeuksellinen ilmiö omien maalien tulva on ollut: koko EM-historiassa oli ennen näitä kisoja tehty yhteensä yhdeksän omaa maalia.

Lue lisää: EM-tuomio: Cristiano Ronaldo paukuttaa maaleja käsittämättömällä tahdilla – surkean Saksan onni on kohdata vapiseva Englanti

Kaikkien aikojen ensimmäiset EM-kisat pelattiin vuonna 1960, eli nyt on käynnissä historian kuudestoista lopputurnaus.

EM-historian ensimmäisen oman maalin teki Tshekkoslovakian Anton Ondrus vuoden 1976 kisojen välierässä Hollantia vastaan. Tshekkoslovakia lopulta voitti ottelun 3–1.

Seuraava oma maali nähtiin vasta 20 vuotta myöhemmin, kun Bulgarian Ljuboslav Penev oli epäonnensoturi 1–3-tappiossa Ranskalle vuoden 1996 kisojen lohkovaiheessa.

Vuoden 1996 EM-lopputurnaus oli ensimmäinen, johon osallistui 16 maata. Vuodesta 2016 lähtien mukana on ollut 24 maata. Kasvanut pelimäärä on luonnollisesti lisännyt myös omien maalien määrää.

Vuoden 2016 kisoissa omia maaleja tehtiin kolme, joka oli uusi EM-ennätys. Nyt tuo luku on kuitenkin jo lähes kolminkertaistunut.

Lue lisää: Blondi vallankumous, Ronaldon cokiskammo ja Englannin perinnepaniikki – nämä asiat ovat kuohuttaneet EM-kisojen aikana

Näissä EM-kisoissa on nähty omien maalien koko kirjo: täysin väistämättömistä vahingoista koomisiin mokiin.

Ensiksi mainituista hyvä esimerkki on Suomen maalivahdin Lukas Hradeckyn piikkiin merkitty Belgian voittomaali. Thomas Vermalen puski pallon voimalla maalipuihin, joista se pomppasi suoraan päin Hradeckyä ja kimposi hänen kauttaan maaliin.

– Minkä sä siinä v***u teet! Hradecky kommentoi tapahtumasarjaa Ylen tv-haastattelussa pelin jälkeen.

Koomisten mokien kategoriaan menee sen sijaan Slovakian maalivahdin Martin Dubravkan suoritus Espanjaa vastaan. Dubravka yritti nyrkkeillä korkealle maalinsa ylle nousseen pallon ilmeisesti yli maalin, mutta onnistui vain lähmimään pallon omaan verkkoonsa.

– Aivan karmea moka Dubravkalta. Sankari muuttui siinä petturiksi, uskomaton virhearviointi, BBC:n asiantuntija Chris Sutton kommentoi.

Lukas Hradecky ei voinut omalle maalilleen mitään.

EM-turnauksen omien maalien tekijät

Merih Demiral, Turkki

Wojciech Szczesny, Puola

Mats Hummels, Saksa

Ruben Dias, Portugali

Raphael Guerreiro, Portugali

Lukas Hradecky, Suomi

Martin Dubravka, Slovakia

Juraj Kucka, Slovakia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?