EM-jalkapallo: sateenkaarisoppa sai yllättävän käänteen - EM-Futis - Ilta-Sanomat

EM-futiksen sateenkaarisoppa sai yllättävän käänteen

Uefa julkaisi tiedotteen koskien EM-kisojen ympärillä vellovaa sateenkaarikohua.

Allianz Arena Münchenissä hehkui sateenkaaren kirjavana tammikuussa.

23.6. 14:57

Euroopan jalkapalloliitto Uefa tiedotti sosiaalisessa mediassa ”kunnioittavansa sateenkaarta”. Lisäksi se julkaisi logostaan sateenkaaren värein koristellun version.

Tiedotteessa Uefa kertoo kantavansa sateenkaaren värejä ylpeydellä, koska se symboloi liiton ydinarvoja, kuten ”suvaitsevaisuutta kaikkia kohtaan riippumatta taustasta, uskosta tai sukupuolesta”.

Sateenkaari on seksuaalivähemmistöjen symboli ja kesäkuussa vietetään pride-viikkoa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuudesta sekä juhlistaa sitä.

EM-kisoissa symboli on puhuttanut, koska Uefa tutki ensin Saksan Manuel Neuerin pitämää sateenkaaren väristä kapteeninnauhaa ”poliittisena ilmauksena” ja siten sääntöjen vastaisena. Tutkinta päätettiin, kun Uefa tulkitsi Neuerin pitävän nauhaa ”hyvän asian” puolesta.

Lue lisää: Uefa tutki, onko Saksan kapteenin sateenkaarinauha sääntöjen vastainen – tämä oli lopputulos

Uefa kuitenkin kielsi Münchenin kaupunkia valaisemasta paikallista EM-stadionia, Allianz Arenaa, sateenkaaren värein. Stadionilla pelataan tänään keskiviikkona Saksan ja Unkarin välinen ottelu.

Valaistuksella haluttiin osoittaa mieltä Unkarissa läpimennyttä lakia vastaan. Laki heikentää nuorison oikeutta saada tietoa esimerkiksi homoseksuaalisuudesta.

Lue lisää: Uefa kielsi valaisemasta Münchenin EM-stadionia sateenkaaren värein – legenda kritisoi: ”Hitot niistä”

Uefa selitti erikoiselta vaikuttavaa logiikkaa – siis että sateenkaari olisi poliittinen yhdessä muttei toisessa paikassa – tiedotteessaan.

– Jotkut ovat tulkinneet, että Uefan päätös kieltää Müncheniä valaisemasta stadioniaan sateenkaaren värein, oli ”poliittinen”. Päin vastoin. Münchenin pyyntö itsessään oli poliittinen ja liittyi Unkarin joukkueen läsnäoloon illan ottelussa Saksaa vastaan, tiedotteessa sanottiin.

– Uefalle sateenkaari ei ole poliittinen symboli, vaan merkki sitoutumisestamme moninaisempaan ja syrjimättömämpään yhteiskuntaan, tiedote päättyi.

Lue lisää: EM-tuomio: Sateenkaarinauhan tutkinta herätti kauhistusta ja ihmetystä: ”Ihmisoikeuksilla ei ole heille merkitystä”

Saksassa reagoitiin Uefan kieltoon osoittamalla solidaarisuutta Müncheniä ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Ainakin kahdeksan stadionia ympäri Saksan aiotaan Bildin mukaan valaista illalla sateenkaaren värein, kun Saksa ja Unkari pelaavat. Kymmenet muut areenat tekevät jonkun muun tempauksen, jos ulkoseinän valaiseminen ei ole teknisesti mahdollista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?