Kommentti: Uefa on EM-kisojen suurin häpeäpilkku - EM-Futis - Ilta-Sanomat

Kommentti: Uefa on EM-kisojen suurin häpeäpilkku

Euroopan jalkapalloliitto kampanjoi syrjintää vastaan näkemällä yhdenvertaisuuden puolustamisen sateenkaarivärein provokaationa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

Uefa on tarkkana Manuel Neuerin kapteeninnauhasta, mutta vähät välittää esimerkiksi Euroopan koronatilanteesta.

23.6. 6:42

Jalkapallojohtajuus vaikuttaa maailman vaikeimmalta ammatilta, oli kyse sitten Fifasta, Uefasta tai seurajohtajuudesta.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan entisten hallitusten jäsenten luettelo vaikkapa Wikipediasta kertoo oleellisen. Pidätetty, antautunut, tunnustanut tai tuomittu lukee monen perässä.

Eurooppalaisten suurseurojen johtajat puolestaan herättivät keväällä hämmennystä lähinnä sillä, miten yllättyneitä he olivat Superliiga-kaavailujen valtavasta vastarinnasta.

Ihan kuin he eivät olisi koskaan nähneet ihka oikeaa intohimoista kannattajaa. Jotkut rakastavat jalkapalloa ihan vilpittömästi.

Uefan entinen puheenjohtaja Michel Platini näytti hetken uudistusmieliseltä johtajalta, kunnes hän oppi talon tavoille. Ympäri Eurooppaa jaetut EM-kisat olivat hänen ideansa, jolla melko varmasti yritettiin miellyttää pieniä jalkapallomaita ja saada sitä kautta tukea Fifan puheenjohtajakisaan.

Meneillään olevat jaetut kisat olivat niin huono ajatus, että Platinille soisi porttikiellon koko lajiin, jos ei hänellä sitä jo korruption takia olisi.

Myös Uefan nykyiseltä puheenjohtajalta Aleksander Ceferiniltä odotti paljon, hän kun vaikutti rohkeasti ajavan myös pikkumaiden asioita suurten hallitsemassa jalkapallomaailmassa.

Kasvotonta Uefaa tai sen etäisiä johtajia on helppo haukkua, mutta liitto on kesäkuun ajan myös suorastaan kutsunut kritiikkiin. Sen verran hapuilevaa ja irti todellisuudesta Uefan toiminta vaikuttaa olevan.

Miksi värit pelottavat Uefaa?

Christian Eriksenin sairauskohtaus kesken Tanskan ja Suomen välisen ottelun oli kaikin puolin vaikea tilanne.

Uefan tiedotteen perusteella annettiin ymmärtää, että ottelun jatkaminen oli joukkueiden päätös. Tanskan joukkue ei seuraavina päivinä ollut aivan samoilla linjoilla.

Se koki hyvällä syyllä vääräksi, että valinnanvapaus tarkoitti valintaa kahden heikon vaihtoehdon väliltä. Eriksen onneksi toipuu, ja Tanska eteni lohkosta lopulta jatkoon, mutta pelaajia ei olisi siinä järkytyksen tilassa pakottaa tekemään mitään päätöksiä.

Vetoaminen aikataulusyihin päätöksen lykkäämisessä on ontuva. Uefan ennen kisoja muokkaamien sääntöjen mukaan otteluita voidaan siirtää koronatapausten vuoksi 48 tunnilla.

Kun ihminen tekee kuolemaa kentällä, joustoihin ei ole varaa. Siinäpä inhimillisyyttä.

Pari päivää sitten vuoti tieto, että Uefa tutkii, onko Manuel Neuerin sateenkaaren värinen kapteeninnauha sääntöjen vastainen. Peruste oli sääntökohta, jonka mukaan poliittiset eleet ja tunnukset ovat kiellettyjä.

Vahinko ehti tapahtua, vaikka tutkinta loppui lyhyeen. Se, että Uefa ei erota poliittista elettä tasavertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolustamisesta kertoo, miten todellisuudesta vieraantunut järjestö on.

Uefa kiirehti myös kieltämään Münchenin stadionilta sateenkaaren värisen valaistuksen Unkari-ottelussa keskiviikkona. Unkari piti värityssuunnitelmaa poliittisena provokaationa. Maan yhdenvertaisuuslait eivät kestä päivänvaloa.

Samaan aikaan Uefa tekee videosovellus TikTokin kanssa valtavaa yhdenvertaisuuskampanjaa, millä taistellaan syrjintää vastaan. Kampanjat ovat kampanjoita. Käytännön toimet kertovat ihan muusta.

Miksei koronavirus pelota Uefaa?

Uefa on taistellut myös sen puolesta, että katsomoihin saataisiin yleisöä hinnalla millä hyvänsä.

Pitää toivoa, ettei hintana ole iso koronalasku koko Euroopalle pitkän kärvistelyn jälkeen.

On upea näky, kun katsomot pullistelevat ihmisiä ja yleisöstä kuuluu pitkästä aikaa kunnon pauhu. Se on myös pelottava näky.

Lontoo, jossa pelataan EM-kisojen välierät ja finaali, on ollut yhä huolestunut koronatilanteestaan.

Kun se vaati, että loppuotteluun saapuvat Vip-vieraat joutuisivat samanlaiseen karanteeniin kuin kaikki muutkin, Uefa vihjasi finaalin siirtämisellä Unkariin.

Puskas-stadionille kun otetaan Unkarin jalkapalloliiton päätöksellä yli 60 000 katsojaa.

Unkarissa rokotetahti on ollut hyvä kiinalaisten ja venäläisten rokotteiden ansiosta, mutta täysi tupa herättää silti monia kysymyksiä.

Maata diktaattorin ottein johtava Viktor Orban on jalkapallofani, ja hän voi päättää myös siitä, ettei viruksesta ole huolta.

Uefan painostus tai Britannian kulttuuri- ja urheiluministeri Oliver Dowdenin sanoin yhteistyö toimi lopulta niin hyvin, että Wembley avataan loppuotteluun yli 60 000 katsojalle, mikä on suurin yleisömäärä urheilutapahtumassa Britanniassa 15 kuukauteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?