EM-kisat: Kuvat näyttävät mielettömän meiningin Lontoossa historiallisen EM-ottelun jälkeen - EM-Futis - Ilta-Sanomat

Vetoomukset eivät auttaneet – kuvat näyttävät riehakkaan meiningin historiallisen EM-ottelun jälkeen: ”Tämä oli väistämätöntä”

Tuhannet Skotlannin fanit tekivät ”pyhiinvaelluksen” Lontooseen.

Skotlannin fanit ottivat viimeisen päälle ilon irti joukkueen taistelusta Englannin vieraana.

19.6. 15:31

Englanti ja Skotlanti kohtasivat perjantai-iltana jalkapallon miesten EM-kisojen yhdessä alkulohkovaiheen odotetuimmista otteluista.

Samat maat pelasivat jalkapallohistorian vanhimmassa maaottelussa vuonna 1872. Tuolloin, 149 vuotta sitten, joukkueet päätyivät Glasgow’ssa 0–0-tasapeliin. Ja niin kävi eilenkin Lontoon Wembleylla.

Lue lisää: Englanti jäi tasapeliin Skotlantia vastaan

Myös maiden edellinen kohtaaminen marraskuussa 2016 MM-karsintaottelussa oli päättynyt tasan, 2–2. Saldo virallisista maaotteluista on nyt 26 tasapeliä, 48 voittoa Englannille ja 41 voittoa Skotlannille.

Vuodesta 1872 lähtien jalkapallo-ottelut ”vanhaa vihollista” vastaan ovat olleet Skotlannin odotetuimpia urheilutapahtumia, kuten Financial Times kirjoitti ennen perjantain matsia.

– On jokaisen skotlantilaisen fanin DNA:ssa, että joskus täytyy päästä Wembleylle ja Lontooseen, sanoi Tartaani-armeijan puheenjohtaja Hamish Husband Financial Timesille.

Skotlannin faneja kutsutaan Tartaani-armeijaksi, mutta sotaisasta ryhmästä ei ole kyse. Nimi tulee ruudullisesta kankaasta, tartaanista, josta skottien kansallispuvun kiltti tavallisesti valmistetaan.

Skotlanti otti Englannin vieraana tasapelin. Kuvassa Skotlannin Lyndon Dykes (vas.) ja John McGinn taistelevat pääpallosta Englannin Luke Shaw’ta vastaan.

Vaikka Englannin ja Skotlannin ottelu Lontoossa päättyi 0–0, osasivat ainakin skottifanit ottaa kaiken irti kaivatusta tapahtumasta. Skotlanti on pelannut edellisen kerran arvokisoissa vuoden 1998 MM-turnauksessa.

90 000 katsojaa vetävälle Wembleylle pääsi koronarajoitusten takia 22 500 ihmistä. Lipuista 3 000 oli osoitettu Skotlannin faneille. Silti Lontooseen odotettiin jopa 20 000 skotlantilaista.

Lontoon pormestari Sadiq Khan vetosi, että matkat jätettäisiin tekemättä.

– Koronatartuntojen määrä on kasvussa, ja niin paljon on tehtävää vielä taistelussa virusta vastaan, joten olen peloissani... parasta olisi, etteivät ihmiset tulisi Lontooseen, vaan nauttisivat ottelusta kodeissaan, Khan sanoi aiemmin.

BBC:n mukaan Lontoon viranomaiset kaiken lisäksi arvelivat, että 20 000 saapuvaa skotlantilaista on ”hyvin maltillinen arvio”.

Skotlannin fanit riemuitsivat sateisessa Lontoossa ennen ottelua.

Lopullista määrää Lontooseen saapuneista skoteista ei ole tiedossa, mutta puhutaan useista tuhansista. BBC kertoo, että ilman lippua paikalle saapuneet Skotlannin fanit olivat asettuneet seuraamaan matsia mm. Leicesterin aukiolle Lontoon keskustaan.

Poliisilla oli oikeus hajottaa ihmisjoukot, jos ne aiheuttavat vaaraa tai häiriötä.

– Tämä oli väistämätöntä, riippumatta rajoituksista. Et voi estää massoja juhlimasta kerran sukupolvessa -tapahtumaa, kuvaili Lontoossa asuva skotlantilainen BBC:lle lisäten, että 99 prosenttia skoteista ja englantilaisista suhtautuu toisiinsa ystävällisesti.

Hän olisi toivonut, että skotlantilaisia varten Lontooseen olisi pystytetty fanialue ja iso näyttö pelin seuraamista varten sen sijaan, että vierasfanit vaeltavat katsomaan ottelua ympäri kaupunkia ja pubeihin.

Juhlat Lontoon kaduilla jatkuivat railakkaasti pelin päätyttyäkin.

Sky Newsin mukaan Lontoon turistikohteet täyttyivät varsinkin ottelun jälkeen juhlivista, kilttiin pukeutuneista skoteista. Lauluja laulettiin ja soihtuja sytytettiin.

0–0-tasapelin jälkeen joukkueiden fanien tunnelmat olivat melko jakautuneet, mutta suuremmilta ongelmilta vältyttiin.

– Olen iloinen, mutta olisimme voineet voittaa. Pelasimme hyvin. Tunnelma on ollut fantastinen. Puhuin englantilaisille faneille ja kaikki ovat olleet ystävällisiä, rakastin jokaista minuuttia, kehui 41-vuotias skottifani.

Englantilaisfani sanoi kovassa sateessa pelatun ottelun jälkeen olevansa yltä päältä märkä, mutta pitäneensä hauskaa.

– Skotlanti on pelannut hyvin. Englannilla ei ole mahdollisuutta mestaruuteen tällä pelillä.

Häiriöitäkin oli. The Guardianin mukaan poliisi pidätti ottelun jälkeen Lontoossa 30 ihmistä. Suurimmassa osassa tapauksista syy oli häiriökäyttäytyminen.

Juhlat jatkuivat myöhään.

Englannin fanitkin osasivat toki iloita historiallisesta ottelusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?