Jatkuuko sydäntahdistimen saavan Christian Eriksenin, 29, ura? Tämä on tanskalaisen erikoislääkärin kanta

Christian Eriksenin sydän pysähtyi Tanskan ja Suomen EM-kisaottelussa viime lauantaina. Tanskalaislehti BT kysyi lääkäreiltä, voiko keskikenttämies jatkaa uraansa.

Christian Eriksen viime lauantaina EM-kisaottelussa Suomea vastaan.

17.6.2021 13:20

Jalkapalloilija Christian Eriksen saa rytmihäiriötahdistimen, kertoi Tanskan jalkapalloliitto torstaina. Lääkäri Morten Boesenin mukaan tahdistin on välttämätön, ja Eriksen on hyväksynyt sen asennuksen.

Lue lisää: Christian Eriksen saa tahdistimen

Pääasia tietenkin on, että Eriksen selvisi hurjasta tilanteestaan hengissä ja toipuu. Viime päivinä on toki alkanut myös kiivas keskustelu, pystyykö Tanskan tähtipelaaja jatkamaan uraansa.

Tanskan liiton julkaiseman tiedotteen mukaan Eriksenille asennetaan ICD-tahdistin (implantable cardioverter defibrillator). Sydänliiton nettisivujen mukaan kyseessä on tahdistin, joka kykenee antamaan rytmihäiriön pysäyttävän sähköiskun, ja siksi laitetta kutsutaan Suomessa rytmihäiriötahdistimeksi.

Sydäntautien erikoislääkärin Jörn Bech Laursenin mukaan Eriksen, 29, voi jatkaa uraansa. Laursen arvioi Eriksenin tilannetta tanskalaiselle BT-lehdelle.

– Hän voi pelata. En näe ongelmaa siinä. Fyysisesti hän pystyy jatkamaan uraansa. Mutta en tietenkään tiedä kaikkia lakipykäliä, Laursen sanoi viitaten mahdollisiin sääntöihin, jotka voivat ehkä estää Eriksenin uran jatkumisen.

Kardiologi Jacob Thorsted Sörensen on arvioissaan hieman Laursenia varovaisempi. Hänen mukaansa ”on avoinna”, voiko keskikenttäpelaaja jatkaa uraansa.

– En tiedä yksityiskohtia, mutta jos häneltä ei ole löydetty piilevää, vakavaa sydänsairautta, vaan kyse on häiriöstä sydämen sähköisessä toiminnassa, silloin on mahdollista, että hän jatkaisi uraansa ICD-tahdistimen kanssa, Sörensen sanoi.

ICD-tahdistimen kanssa uraansa jatkaa ainakin Ajaxin puolustaja Daley Blind. Hän pelaa Hollannin joukkueessa myös käynnissä olevissa EM-kisoissa.

Viime kesänä Ajaxin ja Hertha Berlinin harjoitusottelussa nähtiin pelottava tilanne, kun Blind tuupertui kentän pintaan. Ajaxin päävalmentaja Erik ten Hag kertoi, että Blindin sydämeen asennettu tahdistin ”meni pois päältä”.

31-vuotiaalla Blindilla diagnosoitiin sydänvaiva joulukuussa 2019, kun hän oli kärsinyt huimauksesta Ajaxin Mestarien liigan ottelussa Valenciaa vastaan.

Lue lisää: Yksityiskohdat Christian Eriksenin sairaalakuvassa herättivät huomion – lääkärit tekivät päätelmiä tanskalaisen voinnista

Ilman Erikseniä pelaava Tanska kohtaa torstaina Belgian kello 19.

B-alkulohkon päätöskierros pelataan ensi maanantaina. Silloin Suomi kohtaa Belgian ja Tanska Venäjän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?