Raju paljastus EM-kisaottelussa kohahduttaneesta tempauksesta – yksi sana pelasti riippuliitäjän poliisin tarkka-ampujilta - EM-Futis - Ilta-Sanomat

Raju paljastus EM-kisaottelussa kohahduttaneesta tempauksesta – yksi sana pelasti riippuliitäjän poliisin tarkka-ampujilta

Greenpeacen aktivistin tempaus meni pahasti pieleen jalkapallon EM-kisoissa.

Saksan Antonio Rüdiger (numero 2) säikähti, kun varjoliitäjä teki hätälaskun kentälle ennen Ranskan ja Saksan EM-kisaottelun alkua.

17.6. 11:34

Tiistai-iltana ennen Ranskan ja Saksan EM-kisaottelua Münchenin Allianz-areenalla nähtiin dramaattinen vaaratilanne.

– Varjoliitäjä (moottorilla) lensi stadionille ilman lupaa. Sitten hän osui yläkameran kaapeliin. Aktivisti (Greenpeace) menetti hetkeksi hallinnan. Lensi alemmalle tasolle ja pelaajien ylle. Sitten teki hätälaskun, raportoi Twitterissä tuoreeltaan saksalaistoimittaja Florian Plettenberg.

Lue lisää: Käsittämätön vaaratilanne EM-kisoissa – stadionille ilman lupaa lentänyt varjoliitäjä teki hätälaskun kentälle

Baijerin osavaltion sisäministeri Joachim Herrmann tuomitsi teon Bild-lehdessä.

– Koko Allianz-areenan ympäristössä oli totaalinen lentokielto EM-ottelun aikana. Uskon, että myös Greenpeace tiesi sen, Herrmann jyrähti.

Herrmannin mukaan teko oli vastuuton.

– Poliisilla olisi ollut täysi oikeus käyttää aseita.

– Greenpeace-kyltin takia tehtiin päätös, etteivät tarkka-ampujat puutu tilanteeseen. Jos poliisi olisi tullut toiseen johtopäätökseen, että se voi olla terroristihyökkäys, lentäjä olisi voinut joutua maksamaan hengellään, Herrmann sanoi.

Videon varjoliitäjän putoamisesta kentälle voit katsoa tästä linkistä .

Varjoliitäjä tupsahti kenttään juuri, kun Saksan ja Ranskan peli oli valmiina alkamaan.

Toisin kuin aluksi raportoitiin, tapaus aiheutti myös henkilövahinkoja, vaikka vakavilta vammoilta säästyttiinkin. Kun varjoliitäjä törmäsi kamerakaapeliin, yleisön joukkoon tippui romua, ilmeisesti vaurioituneesta varjoliitimestä.

– Tämä piittaamaton teko – jolla olisi voinut olla erittäin vakavia seurauksia isolle joukolle ihmisiä – aiheutti vammoja useille otteluun osallistuville ihmisille, jotka ovat joutuneet käymään sairaalahoidossa, ja viranomaiset ryhtyvät tarvittaviin toimiin, Euroopan jalkapalloliitto Uefa tiedotti keskiviikkona muun muassa The Guardianin mukaan.

Lentäjä saateltiin pois kentältä.

Varjoliitimessä oli teksti ”Kick out oil! Greenpeace” eli ”Potkaistaa öljy pois! Greenpeace”.

Greenpeacen edustaja Benjamin Stephan kertoi BBC:n mukaan, että aktivistin suunnitelmana oli lentää stadionin yli ja tiputtaa kentälle kevyt pallo, joka sisälsi viestin, jossa kehotettiin autonvalmistaja Volkswagenia ”tekemään enemmän ilmaston suojelemiseksi”.

– Pyydämme vilpittömästi ja painokkaasti anteeksi kahdelta loukkaantuneelta henkilöltä ja toivotamme pikaista paranemista. Haluamme myös pyytää anteeksi pelaajilta ja katsojilta, joita säikäytimme, Stephan lausui ja kertoi, että Greenpeace auttaa viranomaisia kaikissa mahdollisissa tutkinnoissa.

Ilmeisesti tämä pallo aktivistin oli tarkoitus kentälle tiputtaa, mutta hän putosikin sinne myös itse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?