Tanska palasi Parkenille tragedian jälkeen – tällainen oli tunteikas ilta paikan päällä - EM-Futis - Ilta-Sanomat

Tanska palasi Parkenille tragedian jälkeen – tällainen oli tunteikas ilta paikan päällä

Tanskan ja Belgian ottelu oli ladattu täyteen tunteita, jotka purkautuivat, kun tanskalaiset palasivat kotistadionilleen Christian Eriksenin tragedian jälkeen.

Christian Eriksenille osoitettiin tukea ottelun 10. minuutilla. Peli keskeytyi tunteikkaisiin suosionosoituksiin.

17.6. 22:40

Kööpenhaminassa alkaa kuhista iltapäivällä ennen Tanskan ja Belgian kohtaamista. Samanlaista se oli, kun Suomi kävi täällä viisi päivää aiemmin.

Christianshavnin kanaalissa ajelee pieniä veneitä täynnä Tanskan pelipaitaan pukeutuneita mölyäviä kannattajia. Kööpenhaminalaista kaljakelluntaa.

Parkenin stadionin vierellä ihmiset nauttivat auringosta isolla nurmialueella. Lauantain traumasta, siitä kun joukkueen tähtipelaaja Christian Eriksen makasi sydän pysähtyneenä nurmella 16 000 katsojan ja miljoonien tv-katsojien ihmetellessä, ei näy ulkoisesti merkkiäkään.

Tanskalaiset osaavat pitää hauskaa. Siksi sen maajoukkuekannattajia alettiin 1980-luvun huligaanien kukoistusaikana kutsua roligaaneiksi.

Kun asiaa alkaa raaputtaa pintaa syvemmältä huomaa, että kauhun sekunnit, minuutit ja lopulta tunnit ovat mietityttäneet ihmisiä Tanskassa pitkin viikkoa.

– Lauantai vei jalkapallon iloa pois. Vaikka hirveitä asioita tapahtuu joka päivä, moni puhuu, että Eriksenin tapaus laittoi elämää jollain tapaa perspektiiviin, Belgia-otteluun saapuneet Maiken ja Lisa sanovat.

Tanskassa on kerätty viime päivinä valtavasti rahaa organisaatioille, jotka tutkivat sydänsairauksia. Myös ensiapukursseilla on käyty ahkerasti, joten Eriksenin tapauksella voi olla myös myönteisiä vaikutuksia.

Maiken, Lisa, Christoffer, Villads ja Anton saapuivat Parkenille katsomaan Tanskan peliä lauantain tragedian jälkeen.

– Minun pitää heti kiittää teitä suomalaisia. Katsojanne täällä olivat fantastisia. Firmassani on suomalaisia, ja juttelimme ennen peliä, miten ottelu päättyy. Maanantaina töissä olimme yhtä mieltä siitä, että ottelu päättyi 1–0 ihmisyydelle ja toveruudelle.

Eriksen on lauantaista lähtien maannut sairaalassa, joka on ihan Parkenin stadionin vieressä. Tanskan päävalmentajan Kasper Hjulmandin mukaan hänen ikkunansa ovat vieläpä Parkeniin päin.

– Uskon, että kaikki ovat päässeet ensisokista yli. Tämä antaa perspektiiviä jalkapalloon, elämään ja yhdessäoloon, klassiseen roligaanilakkiin sonnustautunut Pelle sanoo.

Hän ja puoliso Julie ovat keskustelleet asiasta paljon keskenään ja ystäviensä kanssa. Tanskan menestyminen EM-kisoissa muuttui Eriksenin sairaskohtauksen jälkeen toissijaiseksi, ja kannattajat lupaavat tukea pelaajia tappion hetkelläkin.

– Tämä on vaikuttanut todella vahvasti tanskalaisiin. Ihmiset eivät osaa edes sanoa, miksi tämä iski niin lujaa meihin, Julie sanoo.

– Itkin, kun suomalaiset taputtivat Tanskan palattua kentälle. Kyyneleet vain valuivat. Se oli niin hirveää, mutta niin paljon humaaniutta ja rakkautta samalla, hän jatkaa.

Meteli Parkenilla on valtava, kun Tanskan joukkue juoksee nurmelle ottamaan lämpöä.

Kuuluttaja kertoo avauskokoonpanon. Simon Kjärin kohdalla yleisö räjähtää. Kjär on Eriksenin läheinen ystävä, ja juuri hän juoksi ensimmäisenä varmistamaan, ettei pelaaja nielaise omaa kieltään.

Sen jälkeen toppari lohdutti kentälle rynnännyttä Eriksenin puolisoa.

Christian Eriksenin pelinumero oli esillä ennen ottelua.

Rakkautta tuli myös belgialaiskatsomosta.

Nurmen päälle vedetään iso Eriksenin pelipaita. ”Eriksenille”, lukee tanskalaisten päädyssä. ”Belgia rakastaa sinua Christian” puolestaan belgialaisten katsomossa.

Viluväreet käyvät läpi kehon, kun erotuomari Björn Kuipers viheltää pelin alkaneeksi, ja yleisön pauhu lyö aaltona yli Parkenin.

Tanska pelaa kuin vimman vallassa. Kestää vain 99 sekuntia ennen kuin Yussuf Poulsen laukoo pallon Belgian maaliin.

Parken sekoaa. Kuuleekohan Christian Eriksen äänen läheisessä sairaalassa?

Yussuf Poulsen (kesk.) vei Tanskan johtoon jo toisella minuutilla.

Tuntuu, että jalkapallojumala oli olemassa lauantaina ja se on olemassa taas, vaikka ei jumaliin uskoisi.

Kuten Maiken ja Lise sanoivat, ihmisiä saa sydänkohtauksia joka päivä. Moni kuolee. Mutta harvoin kuolemaa katsoo jalkapallostadionilla. Tilanne oli niin arvaamaton.

Siksi liikutus valtaa omankin mielen, vaikka maali ei ole hyväksi Suomen jatkohaaveille.

Jotain suurta purkautuu ihmisistä siinä tilanteessa ulos. Parkenin lehterit tärisevät.

Tanskalaisten pian aloittamassa Vi er røde, vi er hvide -laulussa on jotain harrasta. Ääni jylisee jalkapalloalttarilla, mutta äänen taustalla voi kuulla myös hiljaisuuden. Pelin tapahtumat eivät veisua katkaise.

Kymmenen peliminuutin kohdalla pelaajat alkavat viittoa Belgian Dries Mertensille, joka ei ole tilanteen tasalla.

Kuipers puuttuu peliin, ottaa pallon itselleen ja alkaa taputtaa. Koko stadion taputtaa. Katko on sovittu pelaajien kesken Eriksenin kunniaksi.

Pelin alku on hienoin kymmenminuuttinen, jonka olen jalkapallo-ottelussa koskaan kokenut.

Ottelu keskeytyi kymmenennellä minuutilla. Parkenin tunnelma oli upea.

Tanskan avauspuoliaika on lähes täydellinen. Toisella Belgia vaihtaa kentälle Kevin de Bruynen, joka kääntää ottelun. Voittomaalia hän ei suostu tuulettamaan.

Kuten Pelle ja Julie lupasivat, yleisö kannustaa pelaajiaan toisesta peräkkäisestä tappiosta huolimatta villisti. He ymmärtävät ainakin jollain tapaa, millaisen mankelin kentän nuoret miehet ovat käyneet muutamassa päivässä läpi.

Belgian hyökkääjä Romelu Lukaku halaa Tanskan pelaajia poikkeuksellisen pitkään. Eriksen on myös hänen joukkuekaverinsa seurajoukkue Interissä. Tai oli. Kukaan ei osaa sanoa, voiko Christian Eriksen ikinä enää pelata jalkapalloa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?