Kasper Schmeichel juoksi kohti liekkejä, kun hän näki rakastetun seurapomon karmean onnettomuuden – nyt hän oli Tanskan joukkueen johtaja

Kasper Schmeichel on kohdannut tragedian jalkapallostadionilla aiemminkin.

Kasper Schmeichel on Tanskan ykkösmaalivahti ja profiilipelaaja.

14.6.2021 10:28

Kasper Schmeichel, 34, on yksi Tanskan miesten jalkapallomaajoukkueen johtajista.

Leicesterin kapteeni Schmeichel osoitti lauantaina jälleen arvonsa, kun joukkueen tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi järkyttävällä tavalla kentän pintaan.

Schmeichel ryntäsi hetkessä maaliltaan Eriksenin luo. Sen jälkeen hänet nähtiin tv-kuvissa useaan otteeseen lohduttamassa ja halaamassa paitsi joukkuekavereitaan myös Eriksenin vaimoa Sabrina Kvistiä.

Lauantai ei ollut ensimmäinen kerta, kun Schmeichel kohtasi tragedian jalkapallostadionilla.

Kasper Schmeichel lohdutti Christian Eriksenin elämänkumppania.

Eriksen selvisi lopulta onneksi hengissä. Lokakuussa 2018 Schmeichel todisti Leicesterin kotistadionilla King Power Stadiumilla, kun seuran rakastettu omistaja Vichai Srivaddhanaprabha syöksyi kahden muun matkustajan ja lentäjien kanssa kuolemaan karmeassa helikopterionnettomuudessa.

Tanskalainen puhui tragediasta Sky Sportsille joulukuussa 2018:

– Muistan valitettavasti jokaisen yksityiskohdan. Minulla oli vieraana sukulaisiani Tanskasta. Esittelin heille stadionia ja kenttää. Helikopteri kiinnosti aina kaikkia kovasti.

Schmeichel vilkutti Srivaddhanaprabhalle jäähyväiset kuten satoja kertoja aiemminkin.

– Vilkutimme hänelle ja katsoimme helikopterin nousua ilmaan. Olin nähnyt sen satoja kertoja, se oli tavallaan joka kertainen rituaali (pelien jälkeen).

Sitten kopterin takaroottori petti, lentäjät menettivät hallinnan ja kopteri syöksyi maahan.

Vichai Srivaddhanaprabha vuonna 2013.

– Lähdin heti juoksemaan kohti tunnelia ja sille puolelle stadionia (jossa onnettomuus tapahtui). Ihmiset siellä eivät olleet nähneet, mitä tapahtui. Juoksin ulos, huusin ihmisiä soittamaan poliisille. Yksi järjestyksenvalvojista näki minut ja lähti juoksemaan kanssani.

– Pääsimme lähelle (kopteria), järjestyksenvalvoja pääsi minua lähemmäksi ja yritti tehdä jotain, mutta oli selvää, että kukaan ei voisi enää tehdä mitään. Se oli hirvittävää ja järkyttävää olla niin avuton.

Toisen polven huippumaalivahti Kasper Schmeichel on pelannut Leicesterissä vuodesta 2011. Hän oli sitä ennen kiertolainen, joka ei ollut löytää omaa paikkaansa.

Leicesterissä hänestä tuli Valioliigan mestari, kun joukkue teki sensaation 2015–2016. Keväällä 2021 Schmeichel torjui Leicesterin FA-cupin voittajaksi Chelsean kustannuksella.

Ottelun jälkeen Srivaddhanaprabhan poika, nimellä Top tunnettu Aiyawatt juhli voittoa kentällä pelaajien kanssa tavalla, joka hurmasi jalkapalloa seuraavan maailman.

Monien mahtiseurojen omistajat ovat tänä päivänä inhottuja, ja viha yltyi keväällä, kun jättiseurat suunnittelivat omaa suljettua Superliigaansa.

Leicester on ollut lämmin esimerkki yhteisöllisyydestä. Ja myös siitä, millaista inhimillisyyttä Tanskan ja Suomen välisessä ottelussa Kööpenhaminan Parkenilla todistettiin.

– Leicester on ainutlaatuinen paikka. Olen ollut monissa seuroissa, mutten ole ikinä nähnyt missään muualla samanlaista toimintaa, Schmeichel sanoi High Performance -podcastissa.

Schmeichelin mielestä seurakulttuurista on kiittäminen thaimaalaisomistajia ja managerina 2008–2010 ja 2011–2015 ollutta Nigel Pearsonia.

– Joukkueen henkilökunnasta iso osa oli Nigelin palkkaamia. Tärkeää on se, miten he kohtelevat ihmisiä. Kaikkia kohdellaan ihmisenä ja kaikki saavat tuntea olevansa tärkeitä. Tämä tuli ihan ylhäältä Vichaista lähtien. Hän kohteli kaikkia samalla lailla.

Koko Leicesterin kaupunki oli murheenmurtama, kun Srivaddhanaprabha kuoli. Kyse ei ollut vain jalkapalloseurasta ja sen menestyksestä vaan ennen kaikkea siitä, miten omistaja kohteli ihmisiä ja lahjoitti rahaa hyväntekeväisyyskohteisiin kuten kaupungin sairaalalle.

Leicesterin menestystarinassa ei siis ole ollut kyse mistään salaisesta aseesta tai muusta yllättävästä. Vain kunnioittavasta ilmapiiristä, jossa ihmiset ovat hyviä toisilleen.

Kasper Schmeichel ja Aiyawatt ”Top” Srivaddhanaprabha juhlivat FA-cupin voittoa toukokuussa.

Miten sellainen voi tehdä seurasta ainutlaatuisen? Niinpä, hymyili Schmeichel podcastissa.

– En ymmärrä, miksi niin monille on vaikeaa olla ihminen.

– Mutta monet seurat ovat sellaisia tänä päivänä ja managerit menevät pyöröovista sisään ja ulos. Ihmiset näissä rooleissa eivät ota asiakseen tutustua toisiinsa kunnolla, koska jos häviää 2–3 peliä, saa jo potkut. Ei siinä ole aikaa kiintyä toisiin.

Schmeichel huomautti, että Englannissa on yhteiskunta, jossa erot rikkaiden ja köyhien välillä ovat suuria. Siksi Leicesterin ihmisille merkitsi paljon, kun seuran omistaja kohteli kaikkia tasa-arvoisesti.

– Hänen kuolemansa jälkeen kuultiin valtavasti tarinoita ihmisiltä, joita hän oli auttanut ilman, että kukaan ulkopuolinen edes tiesi siitä. Minullakin olisi kymmenen tarinaa.

Tanskalaisen mielestä Srivaddhanaprabha olisi voinut halutessaan olla ”idiootti”, koska kuka hänelle, miljardöörille olisi mitään voinut sanoa vastaan.

– Mutta hän päätti olla hyvä ihminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?