Venäjällä pohditaan yhä, mikä meni pieleen – syy EM-farssiin on varsin yksinkertainen

Julkaistu:

Kommentti
Jalkapallon EM-kisojen ratkaisupelit ovat täydessä vauhdissa, mutta itänaapurissa puhutaan yhtä paljon Venäjän maajoukkueen romahduksesta.
Joskus on käytävä pohjalla, jotta ajattelumaailma muuttuisi.

Jos EM-kisoissa alkulohkonsa jumboksi jääneen Venäjän epäonnistumisesta haluaa etsiä jotain positiivista, niin ainakin EM-farssiin johtaneeseen systeemiin vaaditaan muutosta kovemmin kuin koskaan ennen.

EM-turnaus on edennyt jo välierävaiheeseen, mutta itänaapurin mediassa pohditaan edelleen kuumeisesti, miten maan jalkapallon voisi pelastaa. Venäjä jäi lohkonsa viimeiseksi napattuaan vain yhden tasapelipisteen Englannilta. Kovin paikka oli 0–3-tappio piskuiselle Walesille. Venäjän esityksestä jäi mieleen haluttomasti ja kankeasti esiintynyt ryhmä, joka olisi ilman maalivahti Igor Akinfejevin pelastuksia flopannut vielä pahemmin.


Sinänsä Venäjän jalkapallomaajoukkueen alamäki ei ole uutta. Jotain kertoo se, että maajoukkueen otteet ovat paikallisten koomikoiden piirissä jo tutuksi muodostunut vitsinaihe.


MAAN MEDIASSA on kuitenkin harvoin nähty yhtä itsekriittistä tutkiskelua kuin nyt. Asiantuntija ja urheilukolumnisti toisensa perään on esittänyt parannusehdotuksia, joilla Ranskassa nähty alavire käännettäisiin juhlaksi MM-kotikisoissa 2018.

On puhuttu voittavan valmentajan löytämisestä, maajoukkueen nuorennusleikkauksesta, juniorityön kehittämisestä, lähes kaikista jalkapalloilun osa-alueista.

Suurin syy surullisenkuuluisaan kisamenestykseen on kuitenkin asenteessa – eikä vain pelaajien, vaan koko venäläisen jalkapallojärjestelmän.

Venäjän jalkapallomaajoukkueen kapteeni Vasili Berezutski nosti asenneongelman esille jo kisojen aikana.

– Kaikki ovat tottuneet ajattelemaan, että olemme maajoukkue, joka pelaa maailman johtavien joukkueiden tasolla. Mutta se ei mene niin, ei yhtään. Meillä on iso ego. Luulemme, että kaikki tuntevat meidät, mutta tosiasiassa meitä ei tunne kukaan, Berezutski sanoi Sovetskii Sportille.


34-vuotiaan konkaripuolustajan lausunto oli, tahallisesti tai ei, osuva piikki myös maan jalkapallopäättäjien suuntaan. Venäjän liigasta on pyritty rakentamaan maailmanluokan huippusarjaa, jonne on houkuteltu isolla rahalla kansainvälisesti kovia nimiä.

Kehitys on johtanut siihen, että venäläisseurojen kokoonpanoja hallitsevat ulkomaalaiset huippupelaajat.


MAAN URHEILUMINISTERI Vitali Mutko heräsi venäläispelaajien pieneen rooliin ja julisti, että seuroille asetetaan tiukat ulkomaalaiskiintiöt. Mutkon ajatuksena on, että nuoret venäläispelaajat saisivat enemmän peliaikaa, ja vuoden 2018 MM-kotiturnauksessa nähdään laadukas ja ennen kaikkea menestyvä ryhmä.

Asialla oli toinenkin puoli. Ulkomaalaiskiintiön myötä lahjakkaiden nuorten venäläispelaajien kysyntä maan pääsarjassa pomppasi pilviin, kuten myös lahjakkuuksille maksettavat palkkiot. Monen EM-floppia pohtineen asiantuntijan mukaan venäläisen jalkapallon ongelma on, että lupaavat pelaajat saavat liian aikaisin liian paljon. Pelaajia kohdellaan kotimaassaan kuin kuninkaita, jolloin suurin kehittymisen ja menestymisen nälkä ei synny.


– Pelaajiltamme on kadonnut halu tulla jalkapallomestareiksi. He haluavat saada ammattilaissopimuksen, mutta heiltä puuttuu halu oppia pelaamaan hyvää jalkapalloa. Neuvostoliiton aikoina pelaajat tienasivat paljon vähemmän, mutta he halusivat osoittaa taitonsa sukulaisille, seurustelukumppaneilleen ja ystävilleen. Valitettavasti nykypäivänä nuorilla pelaajilla ei ole sellaista tahtoa, entinen Neuvostoliiton maajoukkuehyökkääjä Gennadi Orlov kritisoi.


ASENNEILMAPIIRI näkyy nuorten pelaajien motivaatiossa ja ennen kaikkea siinä, ettei heitä kiinnosta lähteä Eurooppaan sarjoihin, joissa kehitytään todellisiksi maailmantähdiksi.

Pelaajaurallaan Portugalissa, Ranskassa ja Espanjassa pelannut maajoukkueen entinen keskikenttäpelaaja Aleksandr Mostovoi parjasi Venäjän jalkapalloiluun luotua tähtikuplaa.

– Pojat jalostuvat liigassamme, jossa heille on luotu keinotekoinen tähtistatus. Ranskassa kaikki näkivät, millaisia tähtiä he ovat. Rehellisesti sanottuna en odottanut tältä joukkueelta paljoa.

Kaikki eivät olleet Mostovoin kaltaisia realisteja. Heille Venäjän näytös EM-kentillä oli suurin takaisku – jopa suurempi kuin itse maajoukkueelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt