Tällainen on Venäjän skandaalinkäryinen ministeri – taustalla dopingsotkuja ja yhteyksiä huligaaneihin

Julkaistu: , Päivitetty:

Jalkapallo
Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko on joutunut selittelemään skandaalia toisensa perään.
– Vitali Leontjevitsh tuntee kaikki modernin jalkapallon nyanssit. Jos Mutko olisi ollut fanien kanssa katsomossa eikä olisi virallinen kasvo, hän olisi mennyt tappelemaan englantilaisfanien kanssa.

Kun venäläiset jalkapallohuligaanit olivat vaihtaneet iskuja englantilaisfanien kanssa Marseillessa pelatussa EM-ottelussa, Venäjän jalkapalloliiton hallituksen jäsen Igor Lebedev kehui maan urheiluministeri Vitali Leontjevitsh Mutkon kykyä ymmärtää maan kannattajien luonnetta.

Jalkapallovaikuttajan kommentti on jälleen yksi esimerkki itänaapurin nimekkäimmän urheilupomon ristiriitaisesta maineesta. Hassunkuuloista englantia puhuva ministeri on luonut itselleen Venäjällä lupsakan velikullan maineen, mutta moni politiikan asiantuntija on muistuttanut, että Mutkolla on tosiasiassa paljon enemmän oveluutta ja valtaa kuin tämä antaa ymmärtää.

Väkivallan näyttämöksi muuttuneessa Marseillessa Mutko nähtiin vilkuttelemassa hyväntuulisena venäläiskannattajille samalla kun jalkapallohuligaanit hyökkäsivät englantilaiskannattajien katsomonosaan. Venäjän jalkapalloliittoa johtavan Mutkon yhteyksiä maan pahamaineisiin ultrakannattajiin on epäilty liian läheisiksi.

Mutko on esiintynyt, presidentti Vladimir Putinin lailla, samoissa kuvissa muun muassa äärioikeistolaisista mielipiteistään tunnetun venäläiskannattajien johtohahmon Aleksandr Shpriginin kanssa.


Jalkapalloa varjostava väkivaltakulttuuri ei ole kuitenkaan ainoa skandaali, jota Putinin poliittiseen lähipiiriin jo kaksi vuosikymmentä kuulunut Mutko on joutunut viime aikoina setvimään. Mutkon vetämän Venäjän vuoden 2018 jalkapallon MM-kisaprojektin ympärillä on ollut vahvoja korruptioepäilyjä.

Syytöksiä ei lieventänyt se, että Venäjän poliittisen eliitin suosima Fifan ex-puheenjohtaja Sepp Blatter sai viime vuonna pitkän toimintakiellon nimenomaan korruption vuoksi.

Dopingpaljastukset kovin isku

Kovin isku itänaapurin urheilukulttuurille ja Mutkolle olivat kuitenkin joulukuun dopingpaljastukset.

Maailman antidopingtoimiston riippumattoman komission raportin mukaan Venäjällä peiteltiin laajaa dopingkulttuuria. Yhdysvaltoihin muuttanut dopinglääkäri Grigori Rodtshenkov kertoi toukokuussa yksityiskohtia valtiojohtoisesta dopingohjelmasta Sotshin talviolympialaisissa 2014.

Paljastukset ja lukuisat huippu-urheilijoiden käryt ovat johtaneet siihen, että Venäjän yleisurheilijoita uhkaa sulkeminen Rio de Janeiron olympialaisista. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkaisee perjantaina päätöksensä venäläisurheilijoiden kohtalosta – tämä vaikuttaa myös Mutkon asemaan.

Kovia syytöksiä

Syytösten mukaan Venäjän dopingohjelmaa johdettiin Mutkon vetämästä urheiluministeriöstä. Mutko suhtautui pitkään asioihin tuttuun tyyliinsä ongelmat kieltämällä tai niitä vähättelemällä. Kun alkoi näyttää siltä, että kansainvälinen yhteisö toteuttaa uhkauksensa ja sulkee Venäjän ulkopuolelleen, asenne pehmeni.

Mutko pyysi anteeksi poliitikolle tyypilliseen tapaan, vapauttamalla itsensä isoimmasta vastuusta.

– Valtiojohto on tehnyt vakavia virheitä kuten urheilijat ja valmentajat, jotka ovat rikkoneet antidopingsääntöjä ja laiminlyöneet reilun pelin periaatteita välittömien hyötyjen vuoksi. Olemme todella pahoillamme, ettei urheilijoita, jotka yrittivät huijata meitä ja maailmaa, saatu aiemmin kiinni.

Klo 13.06: otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt