EM-futiksen tv-asiantuntija Marianne Miettinen yllättyi: ”Haluan tehtäviin osaamisen vuoksi, en kiintiönaisena” - EM-Futis - Ilta-Sanomat

EM-futiksen tv-asiantuntija Marianne Miettinen yllättyi: ”Haluan tehtäviin osaamisen vuoksi, en kiintiönaisena”

Ylen lähetyksessä EM-ottelua kommentoinut Marianne Miettinen sai runsaasti positiivista palautetta.

16.6.2016 12:02

Ylen EM-studiossa nähtiin eilen uusi kasvo. Ranska–Albania-ottelua oli jo aiemmin studiossa nähdyn Tommi Kautosen kanssa analysoimassa Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen.

Palaute tuli Miettiselle yllätyksenä.

– Äärimmäisen hämmentävää ja olihan se yllättävää, hän kommentoi.

Miettinen kertoi puhuneensa myöhään yöllä entisen apuvalmentajansa Pekko Söderströmin kanssa, joka kehotti häntä vilkaisemaan Twitteriä. Se kannatti – ja viestejä luettuaan Miettinen kiitti palautteesta.

– Vilpitön kiitos palautteesta. Hämmentävää toisaalta,koska ei pitäisi olla enää sukupuolikysymys, Miettinen kirjoitti.

Vilpitön kiitos palautteesta.Hämmentävää toisaalta,koska ei pitäisi olla enää sukupuolikysymys.Nappaan vinkit ja La jatketaan!#emfutis #yle— Marianne Miettinen (@MarianneMiettin) 15. kesäkuuta 2016

Naisasiantuntijoita kaivattiin studioon

Varsinkin sosiaalisessa mediassa oli ihmetelty etukäteen, miksi Ylen studiossa ei ennen eilistä ollut ollut lainkaan naisvieraita. Miettinen kertoo, että hänen vierailustaan oli sovittu hyvissä ajoin.

– Yle oli yhteydessä minuun jo paljon aiemmin. Antti Ennekari otti aikanaan yhteyttä ja pyysi vieraaksi. Sen sijana kommentaattorin hommaa ei ollut sovittu silloin. Selostaja Matti Härkönen soitti eilen klo 14 ja toivoi, että kommentoisin myös ottelun aikana.

41-vuotias valmentaja kertoi valmistautuneensa eiliseen iltaan hyvin. Se näkyi ja kuului.

– Tiesin, että olen tarkkailun alaisena ja halusin onnistua, Miettinen sanoi.

Ryhtyi valmentajaksi 22-vuotiaana

Miettinen on tuttu hahmo nais- ja tyttöfutispiireissä, mutta suurelle yleisölle Miettinen on tuntemattomampi nimi. Sen sijaan Miettisen Pauli-isä on monelle laji-ihmiselle tuttu, sillä hän oli 20 vuotta Palloliiton koulutuspäällikkönä.

– Olen kasvanut jalkapallon parissa pienestä pitäen. Vuoden 1982 MM-kisoista lähtien olen seurannut kaikki miesten arvokisat. Niistä kisoista tehty 100 maalia VHS-nauha on varmaan eniten katsomani video.

Miettinen on tottunut toimimaan miehisissä ympäristöissä, sillä hän on toiminut valmentamisen lisäksi myös valmennuskouluttajana, viimeksi viime syksynä huippupelaajille järjestetyllä valmennuskurssilla.

– Haluan kaikkiin tehtäviin osaamiseni vuoksi, en siksi, että olisin kiintiönaisena.

Miettisen oma valmennusura alkoi jo 22-vuotiaana 1996 TiPS:n naisten joukkueen kakkosvalmentajana. 1998 oli edessä muutto Ruotsiin Motalaan naisten Elitettaniin yhdeksi kaudeksi. 1999 hän palasi Suomeen ja ryhtyi Puistolan urheilijoiden tyttöjen valmennuspäälliköksi ja pari vuotta myöhemmin koko seuran valmennuspäälliköksi.

2009 oli taas aika muuttaa Ruotsiin, kun Miettinen luotsasi Damallsvenskanissa Stattena IF:ää. 2010 hän valmensi Åland Unitedia Naisten liigassa ja sen jälkeen hän ryhtyi Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen päätoimiseksi valmentajaksi. Siinä tehtävässä huippuhetki oli 2013, kun Suomi eteni EM-välieriin ja saavutti samalla paikan alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

Miettinen on seuraavan kerran Ylen studiossa lauantaina Portugali–Itävalta-ottelussa yhdessä A-maajoukkueen apuvalmentaja Markku Kanervan kanssa.

Sen sijaan tänä iltana Ylen EM-studiossa nähdään taas naisia. A-maajoukkueen pitkäaikainen pelaaja ja valmentajan uran aloittanut Anne Mäkinen on Englanti–Wales-pelissä studiossa. Illan myöhäisottelussa Saksa–Puola studiossa on Suomen naisten maajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpela, joka pelaa FC Bayern Münchenissä.

Tinja-Riikka Korpela on tänään Saksa–Puola -ottelussa kommentaattorina.

´

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?