EM-Futis

Lainakengistä Vaasan kautta EM-kisoihin – tämä suomalaisvalmentajan ratkaisu auttoi kohti huippua

Julkaistu:

EM-futis
EM-kisoissa pelaavan Ansi Agollin ura sai uuden suunnan Vaasasta.
Lukuisat jalkapalloilijat ovat ponnistaneet huipulle köyhistä olosuhteista. Albanian luottopakki Ansi Agolli kuuluu tähän joukkoon.

Agollilla ei ollut jalkapallouransa alkumetreillä varaa edes omiin nappulakenkiin. Nuorukainen pelasi ja harjoitteli juniorijoukkueessa lainakengillä.

Lainakengät eivät silti vauhtia haitanneet. Agolli raivasi ensin tiensä paikallisen suurjoukkueen KF Tiranan junioreihin ja 18-vuotiaana lopulta edustusjoukkueeseen.

20-vuotiaana Agolli oli Albanian mestari. Kaksi vuotta myöhemmin hän siirtyi ammattilaiseksi sveitsiläiseen Neuchâtel Xamaxiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Agollin uran suuri käänne tapahtui kuitenkin pari vuotta myöhemmin, kun albanialainen saapui Suomeen.

Suomeen 2007

Alun perin Agolli saapui Suomeen alkuvuodesta 2007 HJK:n testattavaksi. Puolikuntoinen pelaaja ei kuitenkaan saanut sopimusta helsinkiläisseuraan.

Testimatka jatkui Vaasaan. VPS huomasi Agollin kyvyt ja teki tämän kanssa sopimuksen.

Alku aurinkokaupungissa ei ollut ruusuilla tanssimista. Intohimoinen Agolli ei pitänyt valmentaja Jari Pyykölän puolustusvoittoisesta pelitavasta, eikä jatkuvista pallottomista harjoituksista, eikä pelännyt sanoa tätä ääneen.


Agolli sai seurassa uuden alun, kun Pyykölä sai potkut. Uusi valmentaja Janne Lindberg pääsi pelaajan kanssa nopeasti samalle aaltopituudelle.

– Yhteistyömme toimi todella hyvin. Hän oli erittäin kiva valmennettava. Kun Ansi sai luottoa, hän kantoi vastuunsa. Hän vaati itseltään ja muiltakin paljon, Lindberg sanoo nyt.

Ratkaiseva muutos

Kenties ratkaisevinta Agollin uran kannalta oli se, että Lindberg teki hyökkäävänä laitapelaajana seuraan tulleesta pelaajasta laitapakin.

– Hänen ominaisuutensa siinä joukkueessa sopivat ilman muuta paremmin pakin paikalle.

Agolli oli kokeillut pakkina pelaamista aiemminkin, mutta hän oli lähtökohtaisesti hyökkäävä pelaaja.

– Siinä oli alkuun hakemista puolustamisessa.

Alkuvaikeudet voitettuaan Agollista tuli nopeasti yksi Veikkausliigan parhaista laitapuolustajista. Seuraavana vuonna hän oli jo Albanian maajoukkueen vakiokalustoa.

Sen jälkeen määrätietoinen puolustaja ei ole taakseen vilkuillut. Hän on vuosien mittaan pysäyttänyt maaotteluissa esimerkiksi Cristiano Ronaldon.

Lindberg ja Agolli ovat pitäneet yhteyttä VPS:n vuosiensa jälkeen puhelimitse. Lisäksi Lindberg on seurannut entisen suojattinsa otteita tv:stä.

Hän ei koskaan uskonut näkevänsä Agollia EM-kisoissa, ei niinkään pelaajan vaan Albanian tason takia. Viime viikolla tämä ihme kuitenkin tapahtui, kun Agolli pelasi 62. maaottelussaan Sveitsiä vastaan.

– Hänet pystyy edelleen tunnistamaan pelityylistä. Askel on samanlainen ja otteet pallon kanssa yhtä rauhallisia kuin Vaasassakin, Lindberg arvioi.

Tulospalvelu: EM-kisat, Lohko A sarjataulukko

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt