PR-päällikkö Vladimir tuli Ranskan EM-kisoihin tappelemaan: ”Englantilaiset ovat neitejä”

Julkaistu:

Ranskan EM-kisat
EM-kisoissa pelätään väkivaltaisuuksien karkaavan käsistä, mutta se tuntuu vaan lietsovan jalkapallohuligaaneja.
Venäjän jalkapallofanien viattomuutta vakuuttelevilla urheilupäättäjillä ei ole helppoa. Samalla kun venäläispäättäjät yrittävät pitää vuoden 2018 MM-isäntämaan imagon puhtaana, maan jalkapallohuligaanit kertovat avoimesti tulleensa Ranskan EM-kisoihin tappelemaan.

Tappelut nousivatkin surulliseen pääosaan lauantaina Venäjän ja Englannin kohdattua alkulohkon ottelussa Marseillessa. Venäläis- ja englantilaisfanien yhteenotoissa loukkaantui viranomaistietojen mukaan 35 ihmistä. Euroopan jalkapalloliitto Uefa uhkasi jopa sulkevansa Venäjän ja Englannin kisoista, jos väkivaltaisuudet jatkuvat.

Tapahtuneen jälkeen kannattajajoukoissa on keskitytty osoittelemaan syyttävällä sormella muualle. Venäläisiä syytetään stadionilla käydyn kahakan lietsojiksi. He puolestaan väittävät englantilaisfanien aloittaneen väkivaltaisuudet provosoinnillaan. Venäjän ultrakannattajien toimintaa on puolusteltu aina maan päätöksentekijöitä myöten.Daily Mailin julkaisemassa uutistoimisto AFP:n haastattelussa moskovalainen PR-päällikkö Vladimir tekee kuitenkin puolustelijoiden työn vaikeaksi. Naimisissa oleva kahden lapsen isä sanoo haastattelussa monien ultrafanien tulleen Ranskaan nimenomaan osoittamaan, etteivät ”englantilaiset osaa tapella”.

Jalkapallo ei kiinnosta

Pelkällä etunimellään haastattelussa esiintyvä Vladimir kertoo olleensa Marseillessa alle 48 tuntia, mutta ehtineensä nähdä kaikki isoimmat yhteenotot ja ottaneensa niihin itsekin osaa.

– Englantilaiset sanovat aina olevansa suurimpia jalkapallohuligaaneja. Me tulimme osoittamaan, että englantilaiset ovat neitejä, Vladimir sanoo.


Moskovalaismies kertoo myös, ettei monilla huligaaneilla ole suurta kiinnostusta itse jalkapallopeleihin. Sen vuoksi Uefan uhkaus sulkea Venäjä kisoista ei tappelijoita hetkauta.

 

Englantilaiset sanovat aina olevansa suurimpia jalkapallohuligaaneja. Me tulimme osoittamaan, että englantilaiset ovat neitejä.

Vladimir vertaa venäläishuligaaneja englantilaisiin faneihin, joita hän kuvailee paljon olutta juoviksi isokokoisiksi ja vanhemmiksi miehiksi.

– Venäläisfanit tai huligaanit ovat enimmäkseen nuorempia, 20–30-vuotiaita. Useimmat heistä ovat urheilullisia. He harrastavat nyrkkeilyä ja kaikenlaisia kamppailulajeja.

Vladimir arvioi 150 kovimman luokan venäläishuligaanin lentäneen Marseillessa pelattuun Englanti–Venäjä-otteluun. Lokomotiv Moskovaa kannattavan huligaanin mukaan tappeleminen on huligaaneille kuin urheilua.

Kiivasta puolustelua

Venäjän kannattajayhdistyksen VOB:in johtajan Ivan Kuznetsovin lausunnot ovat Vladimiria pehmeämpiä, mutta venäläisten ultrafanien käytöstä puolustelevia.


Venäläismedia Sport Ekspressin haastattelema Kuznetsov sanoo venäläiskannattajien hyökänneen lauantain pelissä kohti englantilaisfanien katsomonosaa, koska englantilaiset heittivät venäläiskannattajia kolikolla.

– He sytyttivät tulitikun ja kaikki räjähti. Mutta rehellisesti sanottuna varsinaista tappelua ei ollut, voisi puhua ennemmin massojen juoksusta. Jostain syystä englantilaiset juoksevat enemmän kuin tappelevat. En halua sanoa, että kannattajamme olisivat enkeleitä, mutta englantilaiset juoksevat aika lailla.


Venäjän jalkapallopäättäjät urheiluministeri Vitali Mutkon johdolla ovat muistaneet kritisoida ottelunjärjestäjiä riittämättömistä turvatoimista. Venäjän jalkapalloliiton hallituksen jäsen Igor Lebedev sanoi Life.ru -sivuston haastattelussa, etteivät venäläiskannattajat tehneet mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

– Täytyy ymmärtää, että jalkapallofaneista yhdeksän kymmenestä tulee otteluun tappelemaan. Se on normaali tilanne. Pojat eivät antaneet englantilaisille mahdollisuutta häpäistä kotimaatamme. Kannattajillemme pitää antaa anteeksi ja heitä pitää ymmärtää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt