Venäjän fanit törttöilivät Olympiastadionilla – Palloliiton ex-pomo muistaa venäläisministerin erikoisen väitteen

Julkaistu:

Jalkapallo
Palloliiton entinen johtohahmo kertoi ministeri Vitali Mutkon vaatimuksesta Suomen ja Venäjän vuonna 2009 pelatun kohtaamisen alla.
Venäjän ja Englannin kannattajien rajuista yhteenotoista on tullut jalkapallon EM-kisoissa kiivas keskustelunaihe.

Maiden välinen kohtaaminen päättyi lauantai-iltana tasapeliin, mutta suurimpiin otsikoihin nousivat kannattajien tappelut ennen ottelua, sen aikana ja jälkeen. Sunnuntaina Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti aloittavansa tutkinnan venäläisfanien toiminnasta. Uefan mukaan venäläiskannattajia epäillään järjestyshäiriöistä, rasismista ja räjähteiden sytyttämisestä pelin aikana.

Asiaa kommentoinut Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko arvioi Venäjän jalkapalloliiton saavan tapahtuneesta sakkoja. Mutkon mukaan venäläisfanit käyttäytyivät huonosti, mutta ministeri antoi osansa myös kisajärjestäjille.

 

Jos olisin arvannut, mitä ottelussa tapahtuu, olisin ottanut delegaatin lausunnon kirjallisena. Mutta se on turhaa jälkiviisautta.

– Minkä sille mahtaa? Turvallisuustoimet eivät ole samaa tasoa kuin meillä, Mutko kommentoi Sovetskii Sportin mukaan.

Suomen Palloliiton entiselle toimitusjohtajalle Kimmo J. Lipposelle lauantain ottelun kahakat toivat mieleen Suomen ja Venäjän välisen MM-karsintaottelun. Vuoden 2009 kesäkuussa Helsingin Olympiastadionilla pelattua ottelua varjostivat kannattajien rähinät.


Lipponen kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille erikoisesta tapahtumien kulusta ennen tunteita kuumentanutta ottelua.

– Turvallisuusprotokolla ottelussa menee niin, että järjestysmiehet tarkistavat jokaiselta stadionille tulevalta katsojalta, onko heillä mukana asiaan kuulumattomia tarvikkeita. Ottelupäivänä stadionille saapui useampi organisoituneen venäläisen faniyhdistyksen pakettiauto. Pikkubusseihin oli pakattu fanirekvisiittaa, Lipponen sanoi.

Lipputangot haluttiin stadionille

Lipposen mukaan normaalin rekvisiitan joukossa oli lipputankoja, joiden tuominen stadionille oli säännöissä kielletty. Ottelun turvallisuusvastaavat ottivat Lipposeen yhteyttä kysyäkseen, oliko venäläisfaneille annettu erityislupia tavaroiden tuomiseen stadionille. Lipponen vastasi kieltävästi.

– Sanoin, ettei niitä saa missään tapauksessa tuoda, venäläisiä koskevat samat säännöt kuin suomalaisiakin.


Ennen karsintapeliä ottelunjärjestäjät kokoontuivat viralliselle lounaalle muun muassa Venäjän jalkapalloliiton edustajien kanssa. Tuolloin Venäjän jalkapalloliiton puheenjohtajana ja urheiluministerinä toiminut Vitali Mutko hakeutui Lipposen juttusille.

– Venäjän liiton puheenjohtaja tuli luokseni ja sanoi, että olette antaneet turvallisuusviranomaisille vääriä ohjeita. Sanoin, että valitettavasti stadionille ei saa viedä kiellettyjä tavaroita.

Muutamia minuutteja myöhemmin Mutko palasi asiaan kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ottelujärjestelyistä vastaavan delegaatin kanssa.


– En muista valitettavasti hänen nimeään, mutta Mutko ja tämä brittidelegaatti olivat ilmeisesti sopineet keskenään, että fanivarusteet on vietävä stadionille. Delegaatti sanoi minulle kantavansa vastuun, jos jotain tapahtuu. Kun ottelun yliviskaali sanoo niin, sitten toimitaan sen mukaan.

Levottomuuksista sakkoja

Ottelussa venäläiskannattajat sytyttivät räjähteitä ja heittelivät järjestystä valvoneita mellakkapoliiseja ilotulitteilla. Palloliitto kuuli myöhemmin silminnäkijöiltä, että soihtuja ja savupommeja olisi kuljetettu stadionille lipputankojen sisällä.


Fifa langetti otteluun liittyvistä levottomuuksista rangaistukset Suomen ja Venäjän liitoille. Palloliitolle tuli maksettavaa 9 500 euroa.

– Jos olisin arvannut, mitä ottelussa tapahtuu, olisin ottanut delegaatin lausunnon kirjallisena. Mutta se on turhaa jälkiviisautta, Lipponen sanoi.

– On tyypillistä, että vastuu on helppo kantaa etukäteen, mutta kun joku asia menee pieleen, vastuunkantajia alkaa olla aika vähän.


Lipponen kuitenkin uskoo, että kyseenalaisten fanitavaroiden tuomisen siunannut Fifan edustaja muisti lupauksensa, kun savupommit räjähtelivät stadionilla.

– Delegaatti ei sanonut sitä julkisissa raporteissaan, mutta on varmasti muistanut käymämme keskustelun. Sakot eivät langenneet pelkästään meille, vaan Venäjä sai niistä myös osansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt