SHL

Jarmo Myllykselle komea kunnianosoitus Ruotsissa – valittiin SHL:n kaikkien aikojen parhaaksi maalivahdiksi

Julkaistu:

SHL
Ruotsalaissivusto nimesi Jarmo Myllyksen Ruotsin jääkiekon pääsarjan kaikkien aikojen parhaaksi maalivahdiksi.
Jarmo Myllys tunnetaan tietysti maalivahtina, joka torjui Suomelle ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995.

Vaikka Myllys oli tuolloin MM-finaalissa kaatamassa turnauksen isäntämaata Ruotsia, länsinaapurissa ex-maalivahti nauttii ennen kaikkea suurta arvostusta.

Myllys teki mittavan uran Ruotsin pääsarjassa Elitserienissä (nyk. SHL). Hän pelasi seitsemän kautta Luulajassa ja johdatti joukkueen sen ensimmäiseen ja toistaiseksi ainoaan mestaruuteen vuonna 1996.

Uroteot eivät ole unohtuneet. Ruotsalainen kiekkosivusto Hockey Sverige listasi Elitserienin ja SHL:n kaikkien aikojen parhaat maalivahdit, ja listan ykkösenä – ohi Henrik Lundqvistin ja Peter Lindmarkin kaltaisten ruotsalaishuippujen – komeili mies Savonlinnasta, Jarmo Myllys.

Toimittaja Henrik Skoglundin kokoamassa listassa muistutetaan Myllyksen huippuhetkistä; kahdesta mestaruudesta, 36 nollapelistä, SHL:n historian ensimmäisestä maalivahdin tekemästä maalista, yhteensä tehdystä 19 tehopisteestä.

– Hän on mielestäni SHL:n kaikkien aikojen paras maalivahti. Voittaja, Skoglund kehuu.

Myllys, 53, pelasi Luulajassa vuosina 1994–2001. Lisäksi hän piipahti HV71:ssä kaudella 2003–2004, ja oli mukana voittamassa mestaruutta kakkosmaalivahtina.

Nykyään kasvattajaseuransa, savonlinnalaisen Mestis-joukkueen SaPKon valmentajana toimiva Myllys on ruotsalaissivuston kunnianosoituksesta mielissään.

– Tuntuu tietysti hienolta, etenkin kun se tulee vieraasta maasta. Kun aina puhutaan suomalaisista ja ruotsalaisista, ja sitten vieraalla maaperällä saa tällaisen kunnianosoituksen, Myllys kommentoi Ilta-Sanomille.


Ruotsin pääsarjassa on pelannut aikojen saatossa paljon huippuveskareita, sen osoittaa Hockey Sverigen kymmenen parhaan maalivahdin listakin. Viktor Fasth, Rolf Ridderwall, Stefan Liv, Lundqvist, Lindmark, toinen suomalaisvahti Fredrik Norrena...

– Minullakin on ollut vastassa todella hyviä maalivahteja. Ykköseksi olisi varmaan voinut valita kenet hyvänsä, Myllys naurahtaa.

Myllys itse muistelee lämpimästi Peter ”Pekka” Lindmarkia, joka toimi oman pelaajauransa jälkeen Luulajassa maalivahtivalmentajana.

Myös Jaroslavlin lento-onnettomuudessa traagisesti menehtyneestä Stefan Livistä Myllyksellä on hyvät muistot. Hän oli Myllyksen joukkuekaveri HV71:ssä.

– Kun voitettiin HV71:ssä mestaruus sain olla tekemisissä Livin kanssa. Hän oli todella hyvä. Huikea kaveri, joka teki huikean uran, Myllys sanoo.

Uran parasta peliä Luulajassa

Myllys viihtyi Luulajassa seitsemän vuotta. Pohjois-Ruotsin kiekkojoukkue on hänelle edelleen rakas – ja tämä rakkaus on molemmin puolista. Myllyksen pelinumero 35 on jäädytetty ja nostettu seuran kotiareenan kattoon. Hän on Luulajassa pidetty ja arvostettu seuralegenda.

– Luulaja on aina pitänyt hyvää huolta. Aina kun on jotain tapahtumia niin kutsu saadaan. On aina tervetullut, Myllys sanoo.

Oman Luulaja-uran huippuhetkeksi Myllys nostaa tietysti vuoden 1996 mestaruuden. Se on seuran ensimmäinen ja yhä ainoa mestaruus.

Kaikkinensa vuodet Luulajassa olivat Myllykselle mieluista aikaa.

– Pelasin siellä varmaan koko uran parasta lätkää. Viihdyin siellä todella hyvin. Joka vuosi oli hyvä jengi ja hyvä ilmapiiri. Pohjoisen meininkiä ja vahvat perinteet, Myllys listaa.

– Ja siellä arvostetaan suomalaisia pelaajia todella paljon.


Tällä kaudella Myllys ei ole Luulajan peleissä ehtinyt vierailla, sillä omat valmennustyöt pitävät kiireisinä. SaPKo aloittaa tiistaina puolivälieräsarjan TUTOa vastaan.

– Toivottavasti mennään pitkälle SaPKon kanssa. Katsotaan sitten keväällä, miten pitkälle Luulaja menee, Myllys sanoo.

SHL:n runkosarjassa toiseksi sijoittuneella Luulajalla alkaa lauantaina oma puolivälieräsarjansa Växjöta vastaan.

Olisiko nyt aika Luulajan toiselle mestaruudelle?

– Mitä on sieltä suunnasta tullut viestiä, niin Luulajalla on kova itseluottamus päällä. Playoffeista ei tietysti ikinä tiedä, mutta hyvä sauma on kyllä, Myllys sanoo.

Jarmo Myllys

 • Syntyi 29.5.1965 Savonlinnassa
 • Aloitti jääkiekkouransa Savonlinnan Pallokerhossa.
 • Varattiin NHL:ään vuoden 1987 varaustilaisuudessa numerolla 172. Varaajana oli Minnesota North Stars, jossa Myllys pelasi lopulta vain 12 ottelua.
 • Pelasi NHL:ssä myös San Jose Sharksissa kaudella 1991–1992.
 • Palasi kaudeksi 1992–1993 Suomeen ja ykkösdivisioonaan Kookoohon.
 • On edustanut SM-liigassa Rauman Lukkoa, Ilvestä, Bluesia ja SaiPaa.
 • Oli mukana voittamassa Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen ensimmäistä arvokisamitalia, olympiahopeaa Calgaryssä 1988.
 • Muita saavutuksia: Suomen mestari (Ilveksessä v. 1985), kaksinkertainen Ruotsin mestari (Luulaja v. 1994, HV71 v. 2004), maailmanmestari 1995, kolminkertainen MM-hopeamitalisti, kaksinkertainen olympiapronssimitalisti.
 • Jääkiekkoleijona numero 197.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt