SHL

SHL

SM-liigan viime kauden tähti huippuvireessä Ruotsissa – ”Päässyt lyömään tietyllä tavalla puskista”

Julkaistu:

SHL
Eero Kilpeläinen on avannut kiekkokauden todella vahvasti.
Eero Kilpeläinen on kahdeksassa ensimmäisessä SHL:n ottelussaan päästänyt vain 1,74 maalia ottelua kohden. Torjuntaprosentti on komea 93,07.

Viime kaudella sarjataulukon pohjasakkaan juuttunut Örebro on aloittanut kautensa vahvasti, ja 32-vuotias Kilpeläinen on ollut joukkueen tärkein pelaaja.

– Pelit ovat koko ajan menneet hyvin. Ei tässä ihmeitä, täytyy yrittää pitää vire yllä, Kilpeläinen sanoo ytimekkäästi ja naurahtaa.

KalPassa viime kaudella SM-liigan parhaan maalivahdin palkinnon voittanut Kilpeläinen kokee SHL:n olevan parempi sarja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyllä tällä hetkellä sarja tuntuu paremmalta kuin Suomen liiga. Peli on tosi vauhdikasta ja hyviä pelaajia on paljon. Olen tykännyt tosi paljon siitä, miten vauhdikkaita pelit ovat olleet. Mikään joukkue ei ainakaan tähänastisista vastustajista ole juurikaan pelannut trapia, Kilpeläinen sanoo Ilta-Sanomille.

Kauden alku on ollut hyvä, mutta jossain määrin erikoinen. Syy selittynee Ruotsin ja Suomen eroilla – SHL:ssä pelataan 52 runkosarjapeliä, SM-liigassa hurjat 60.

– Lähtö on ollut siinä mielessä hidas, että pelejä on ollut aika vähän. Viimeisen reilun viikon aikana tempo on tiivistynyt, mutta ensimmäiset kolme viikkoa oli oikeastaan vain kahta peliä per viikko, Kilpeläinen selvittää.


Olympialaisiin?

Kilpeläisellä ei ole aiempaa arvokisakokemusta. Leijona-paita kiinnostaa.

– Olisi hienoa päästä mukaan. Etenkin nyt, kun on olympialaiset, jotka NHL-miehet päättivät jättää väliin. Periaatteessa minullakin pitäisi olla mahdollisuus päästä sinne mukaan, jos pelaan tarpeeksi hyvin. Olisihan ne tosi hienoja juttuja, mutta katsotaan nyt. Koitan vain pelata mahdollisimman hyvin, ja sinne varmasti valitaan parhaat jätkät.

Puskista

– Eero on päässyt lyömään tietyllä tavalla puskista. Suomessa Kilpeläinen on ollut kärkiveskareita monien vuosien ajan, mutta Ruotsissa häntä ei tiedetty niin hyvin, koska Eero ei ole pelannut MM-kisoissa tai NHL:ssä. Moni ei tiennyt, kuinka hyvä maalivahti on kyseessä, sanoo Örebron skouttina työskentelevä Tommi Kerttula.

Örebro on SHL:n pienimpiä seuroja, joka ei pysty pelaajamateriaalillaan tai budjetillaan kilpailemaan sarjan kärkiseuroja vastaan. Kilpeläinen ei siis ole isoimmissa mahdollisissa valoissa, mutta Örebrossa häneltä odotetaan paljon – etenkin, koska hän korvasi kannattajien suursuosikin Julius Hudacekin.

– Hän oli kansanmies ja viihdyttäjä, joka pelasi hyvin ja varmasti sekä torjui joukkueen otteillaan kuiville viime vuonna, Kerttula sanoo.

Örebron ero karsintasarjaan oli viime keväänä kuusi pistettä.

Rajua työntekoa

Örebrota valmentaa Niklas Sundblad, joka vannoo rajun työnteon nimiin. Kerttula kuvailee Sundbladin edustavan jursinovilaista koulukuntaa. Kilpeläinen vahvistaa asian.

– Harjoituskaudella oli tosi pitkiä jääharjoituksia. Olimme monesti kolme tuntia päivässä jäällä – kaksi tuntia aamulla ja tunnin illalla. Siihen päälle vielä oheiset. Me haluamme olla koko sarjan kovimmin töitä tekevä joukkue ja luisteluvoimainen joukkue. Sitähän sillä haetaan, Kilpeläinen sanoo.


Edestakaisin

Kilpeläinen liittyi Örebron harjoitusvahvuuteen heinäkuussa.

Alku oli ikimuistoinen. Kilpeläinen lensi Ruotsiin sunnuntaina 23. heinäkuuta ja ehti autolla puolimatkaan kohti Örebrota, kun tulikin yllättäen aika kääntää auto toiseen suuntaan.

– Meillä oli laskettu aika elokuun alussa. Puolivälissä automatkaa vaimo laittoi viestiä, että synnytys alkoi. Katsoin nopeasti, että onko lentoja takaisin Suomeen. Sain viimeisen lennon, joka lähti vähän ennen iltakymmentä Arlandasta.

– Kun hyppäsin autosta ulos lentokentällä, lennon lähtöön taisi olla 12 minuuttia. Hirveää juoksua kaikkien turvatarkastusten ja muiden läpi. Ehdin juuri ja juuri koneeseen mukaan.

Suomessa Kilpeläinen ei ehtinyt enää Kuopion-lennolle.

– Meidän isä lähti Juvalta ajamaan autolla silloin, kun itse käännyin Ruotsissa ympäri. Isä oli juuri samaan aikaan Helsingissä, kun tulin lentokoneesta pihalle. Ei muuta kuin auto takaisin kohti pohjoista. Olimme Mikkelin kohdalla tulossa, kun äiti laittoi viestiä, että poika syntyi. Pari tuntia synnytyksen jälkeen olin itse Kuopiossa.

Nyt kolmisen kuukautta myöhemmin koko Kilpeläisten nelihenkinen perhe on asettunut Örebrohon.

Örebron joukkueeseen siirtyivät Kilpeläisen lisäksi täksi kaudeksi myös hyökkääjät Jere Sallinen ja Sakari Manninen.

– Sallinen on käynyt meillä varmaan joka viikko jossain vaiheessa syömässä, heh. Olemme hyviä kavereita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt