SHL

SHL

Häirinnästä avautuneen jääkiekko­toimittajan julkitulolla karu seuraus: vihapostia suomalaismiehiltä

Julkaistu:

Jääkiekko
Ruotsalaistoimittaja kertoo saaneensa suomenkielistä vihapostia.
Ruotsalainen urheilutoimittaja ja tv-kasvo Lovisa Lagerkvist Giertta avautui viime kesän alussa tapauksesta, joka oli sattunut, kun hän oli ollut työkeikalla kiekkoliiga SHL:n ottelussa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n palveluksessa ollut Lagerkvist Giertta kertoi joutuneensa häirityksi, kun hän oli tekemässä haastattelua ottelun jälkeen.

– Olin tekemässä erään pelaajan live-haastattelua ottelun jälkeen. Silloin yksi hänen joukkuekavereistaan riisui kaikki vaatteensa. Hän katsoi minuun koko ajan, joten hän varmasti näki, kuinka epämukavaksi hän teki oloni. Lopulta hän oli täysin alastomana aivan vieressäni, Lagerkvist Giertta kertoi.

Lagerkvist Giertta kertoi punastuneensa, kun taas pelaajan joukkuekaverit nauroivat ympärillä tilanteelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin shokissa. Kuvittele, että naisurheilija riisuutuisi miesreportterin edessä. Sitä ei koskaan tapahtuisi.


Lagerkvist Giertta sanoi tuolloin, että naispuolisten urheilutoimittajien häirinnän olevan yleistä. Hän paljasti saavansa ainakin kerran kuussa kommentteja ulkonäöstään ja sukupuolestaan pelaajilta tai muilta urheiluvaikuttajilta.

Rohkealla julkitulolla oli ikäviäkin seurauksia. Lagerkvist Giertta kertoi nyt Expressenille, että on saanut paljon vihapostia sen jälkeen, kun alkuperäinen uutinen julkaistiin.

Vihapostia ei ole tullut vain Ruotsista, vaan hän on saanut myös muun muassa suomen- ja ranskankielisiä viestejä.

– Minun on pitänyt käyttää Googlen kääntäjää ymmärtääkseni loukkaukset, Lagerkvist Giertta sanoi.


Toimittaja kertoi avautuneensa aiheesta ensimmäisen kerran nähtyään videon, jossa naispuolinen toimittaja joutui pelaajan ahdistelemaksi tenniksen Ranskan avoimissa.

– Se oli syy siihen, miksi puhuin asiasta. Mutta sitten tapaus sai isot mittasuhteet ja yhtäkkiä miehet kutsuivat minua kaikilla mahdollisilla nimillä maan ja taivaan väliltä.

Hän oli odottanut saavansa viestejä Ruotsista, mutta suomalaisten ja ranskalaisten miesten vihapostit yllättivät.

– Oli ihan hullua saada ranskankielisiä tekstiviestejä ja sähköposteja.

– Yllätyin, kuinka syvää viha minua kohtaan oli. Sadat ihmiset kirjoittivat, että olin päästäni sekaisin. ”Miksi sinä menet pukuhuoneeseen, jos et halua nähdä alastomia miehiä”. Mutta eihän siitä ollut kyse, Lagerkvist Giertta sanoi.

Yli 400 viestin joukkoon mahtui todella ikäviäkin kirjoituksia.

– Valvot yöllä, kun puhelimeesi kilahtelee viestejä ja joudut lukemaan, kuinka sinun pitäisi kuolla ja hävetä itseäsi, hän kuvaili kokemaansa.

Lagerkvist Giertta kehuu SHL:ää hyvin ammattimaiseksi kiekkoliigaksi. Hän kertoo yhteistyön liigan kanssa sujuneen aina mainiosti.

– SHL ei ole tehnyt mitään väärää. En edes maininnut tästä asiasta SHL:lle tai kyseessä olleen pelaajan seuralle.