HIFK:sta Ruotsiin siirtynyt Siim Liivik nauttii: ”Täällä pelataan nimenomaan lätkää” - SHL - Ilta-Sanomat

HIFK:sta Ruotsiin siirtynyt Siim Liivik nauttii: ”Täällä pelataan nimenomaan lätkää”

Ruotsin pääsarjaan siirtynyt HIFK:n kannattajien kulttisuosikki nauttii suunnattomasti ruotsalaisesta jääkiekosta.

Siim Liivik muutti keväällä Ruotsiin.

3.10.2016 8:51

Koko aiemman aikuisuransa SM-liigassa pelannut Siim Liivik, 28, muutti toukokuussa Örebrohon. HIFK:n hopealle viime keväänä yltäneessä joukkueessa pelanneen Liivikin aloitus Ruotsissa on ollut onnistunut: hän on tehnyt neljässä ottelussa kaksi maalia.

Lisäksi Liivik on saanut ulkomaalaispelaajalle hienon tunnustuksen: rintaan ommeltiin heti varakapteenin ”A”-tunnus.

– Tuntuu kaikin puolin hyvältä. Täällä on tosi erilaista kuin Suomessa. Vähän lungimpaa ja ruotsalaisempaa menoa. Kaupunki on tosi kiva: ei mikään tuppukylä, tarpeeksi iso. Joukkueessa ja organisaatiossa on kaikki viimeisen päälle, Liivik selvittää.

144 000 asukkaan Örebro on yliopistokaupunki, jonka kaupunkikulttuuri on tehnyt vaikutuksen virolaissyntyiseen keskushyökkääjään.

– Paljon on erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Eläväinen kaupunki, vaikkei mikään metropoli. Asun tässä keskustassa, niin livemusaa kuuluu koko ajan jostain. Tässä on teatterikin vieressä. Ihan makeeta käydä katsomassa siellä ruotsiksi esityksiä. Vaikken ihan kaikesta olekaan kartalla, hah hah. Yllättävän nopeasti kielikin on tarttunut. Lukion käyneenä on ihan hyvät eväät siihenkin.

Kovavauhtisessa luisteluliigassa pelaaminen maistuu, ja jääkiekkoilullisesti ensiaskeleet Ruotsissa ovat olleet suurta nautintoa Liivikille.

– Lätkä on kyllä ihan huikeaa. Täällä pelataan nimenomaan lätkää. Ei ole mitään träppihommia. Täällä luistellaan paljon ja painetaan menemään, se on ollut jotenkin ihan sairaan hienoa. Jengi vaan pelaa, vähän niin kuin ulkojäillä, missä pelaaminen on joskus aloitettu. Totta kai taktisiakin juttuja on, mutta täällä saa yrittää ja kaikki joukkueet pelaavat rohkeasti. Mielestäni myös yleisön näkökulmasta viihdyttävää jääkiekkoa. Olen itsekin pysynyt hyvin siinä mukana, mikä on tuntunut hyvältä.

´

Siim Liivik kuvattuna Sanomatalossa kesällä 2015.

– Suomessakin on nyt puhuttu isosta ja pienestä kaukalosta ja siitä, tulisiko pelistä erilaista. En tiedä, johtuisiko se kuitenkin koutseista tai jostain. Hehän kuitenkin laittavat pelaajat pelaamaan tietynlaista peliä, Liivik miettii.

Ruotsissa ihastuttaa luonnollisesti myös kannattajakulttuuri. Otteluissa on tunnelma korkealla.

– Täällä heittäydytään. Joku tiukka bossi saattaa tulla peliin puku päällä, mutta ottaa kassista pelipaidan, lyö sen päälle ja hurraa messissä. Sellaista se ei ehkä ihan vielä ole Suomessa, mutta ehkä tulevaisuudessa.

SHL:ssä tänä syksynä 19 suomalaispelaajaa

Örebrossa pelaa Liivikin lisäksi suomalaishyökkääjä Joel Mustonen. Muiden Ruotsissa pelaavien suomalaiskiekkoilijoiden kanssa vaihdetaan otteluiden yhteydessä kuulumisia.

– Alkulämmöissä muutamat soikeat, heitellään yläfemmat ja toivotetaan onnea kauteen.

– Kun Växjö ja Ville Leino tulevat tänne, niin ollaan varmaan vähän enemmän yhteyksissä. Sillä vaan alkaa näköjään kaudet vähän myöhemmin kuin meillä muilla, Liivik sanoo ja repeää nauruun.

Leino liittyy Växjön riveihin vasta myöhemmin lokakuussa verotussyistä. Hän on SHL:n 17:s suomalainen kenttäpelaaja. Lisäksi Ruotsin pääsarjassa torjuvat maalivahdit Joni Ortio ja Atte Engren.

Pistetilinsä avanneet suomalaiset SHL:ssä:1. Ilari Filppula, Malmö, 5. 4+4=82. Tuomas Kiiskinen, Växjö, 5. 3+2=53. Olli Palola, Växjö, 5. 2+1=34. Siim Liivik, Örebro, 4. 2+0=25. Julius Junttila, Luulaja, 2+0=26. Kristian Näkyvä, Linköping, 1+1=27. Joel Mustonen, Örebro, 4. 0+2=28. Kristian Vesalainen, Frölunda, 5. 0+2=29. Ville Varakas, Djurgården, 4. 0+1=110. Niklas Fogström, Linköping, 5. 0+1=111. Ilari Melart, Luulaja, 5. 0+1=1

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?