S-Pankki varoittaa huijauspuheluista, joissa S-Pankin edustajaksi esittäytynyt henkilö on yrittänyt saada asiakkaalta varoja tai pankkitunnukset haltuunsa.
– Pankilla on tiedossa toistaiseksi vain muutama tapaus, mutta haluamme varoittaa asiakkaitamme ilmiöstä. Erilaisia pankkien nimissä tehtyjä huijausyrityksiä liikenteessä koko ajan, ja huijarit käyttävät jatkuvasti uusia erilaisia keinoja huijatakseen asiakkaalta rahanarvoisia tietoja kuten pankkitunnuksia, kertoo S-Pankin fraud-kehityspäällikkö Jouni Määttä tiedotteessa.
Näin tunnistat huijauspuhelun
S-Pankki ei koskaan kysy puhelimessa verkkopankkitunnuksiasi. Aidossa puhelinpalvelussa pyydetään asiakasta tunnistautumaan S-mobiililla tai tunnuslukutaulukolla.
Kun oikea S-Pankki soittaa, puhelimessa näkyy asiakaspalvelun käytössä oleva yritysnumero – ei koskaan tuntematonta numero tai yksityisen matkapuhelinliittymän numero.
Oikean S-Pankin soittoa edeltää mitä todennäköisimmin oma yhteydenottosi pankkiin, ja paluusoitosta on sovittu etukäteen.
Huijarit yrittävät luoda kiireen tuntua. Jos puhelussa vedotaan tarpeeseen luovuttaa nopeasti yksityistä tietoa, kuten pankkitunnuksesi tai henkilötunnuksen, tai siirtämään varoja tuntemattomalle pankkitilille, katkaise puhelu heti.
Huijauspuheluita tehdään kaikkien pankkien asiakkaille myös perintätoimistojen ja verkkokauppojen nimissä. Suomalaisia ovat piinanneet myös teknisen tuen huijaukset, joissa ihmisille on soitettu etenkin Microsoftin nimissä.
Lähitulevaisuudessa tavattaneen myös huijauspuheluja, joissa käytetään hyväksi tekoälyä. Tällöin soittaja voi kuulostaa luotetulta ja läheiseltä henkilöltä, jonka nimissä esimerkiksi pyydetään rahaa. Tällöin kyseessä olisi jalostuneempi versio WhatsAppissa tavatusta hei äiti -huijauksesta.
Lue lisää: Pelottava huijaus tekee tuloaan: Lapsen hätäinen soitto
S-Pankin nimissä liikkuu myös tekstiviestihuijauksia, jotka on lähetetty oudosta numerosta. Lisäksi lähettäjäksi on saatettu väärentää S-Pankki, jolloin viestit näyttävät siten tulevan samaan viestiketjuun S-Pankilta tulleiden aitojen tekstiviestien kanssa. Sama ilmiö toistuu jatkuvasti muiden pankkien ja eri viranomaisten kohdalla.
Lue lisää: S-Pankki varoittaa oudoista viesteistä: Tarkkaile näitä merkkejä
IS:n kokoamia ohjeita verkkohuijauksia vastaan
Älä mene verkkopalveluun hakukoneen tai vaikkapa sähköpostiin tai tekstiviestinä tulleen verkkolinkin kautta.
Etsi sähköposteista tai tekstiviesteistä epäilyttäviä yksityiskohtia, kuten väärin kirjoitettuja verkkotunnuksia, kirjoitusvirheitä, vääriä päivämääriä ja muita virheellisiä tietoja.
Kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville ja huolehdi, että siinä ei ole kirjoitusvirheitä. Tallenna osoite selaimen kirjanmerkkeihin. Näin vältyt naputtelemasta sitä seuraavalla kerralla.
Jos sijoitus- tai lainatarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, on parasta olla tarttumatta siihen.
Kiireen tuntua tarjouksissa kannattaa varoa ja jättää tarjous väliin.
Jos mahdollista, käytä virallista mobiilisovellusta selaimessa toimivan verkkopalvelun sijaan. Esimerkiksi pankeilla ja Suomi.fi-palvelulla on tällaiset.
Pidä tunnukset omana tietonasi, äläkä syötä niitä sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.
Älä avaa pankin tai muun tahon nimissä lähetettyjä liitteitä, vaan varmista niiden aitous soittamalla nimetyn tahon asiakaspalveluun.
Jos jokin yllättävä taho pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Käytä vain mobiililaitteesi virallista sovelluskauppaa.
Älä vahvista tapahtumia, joita et tunnista ja tiedä tekeväsi juuri sillä hetkellä. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella ja kiinnitä huomiota etenkin siirrettävään rahasummaan – jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään.
Älä lähetä kuvia henkilöllisyysasiakirjoistasi tuntemattomalle.
Jos olet myymässä jotain, varmista maksun saapuminen tilille ennen tuotteen luovutusta. Toinen tapa on käyttää perinteistä käteistä.
Jos epäilet verkkopankkitunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje tunnukset viipymättä soittamalla pankkiin. Tee rikosilmoitus poliisille vasta sen jälkeen. Tällä tavalla maksimoit mahdollisuutesi saada rahasi takaisin.
Petoksen uhriksi joutumista ei pidä hävetä ja salailla, vaan asiasta on tehtävä aina rikosilmoitus.
Varoita tuttujasi huijauksesta, vaikka et itse olisi joutunut uhriksi. Jos olet, on nimissäsi saatettu lähettää huijausviestejä esimerkiksi sähköpostistasi löytyville kontakteille.