Tietoturvayhtiö WithSecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo lopettaneensa 9 vuotta kestäneen, maailman suurimpaan tietoturvatapahtuma RSA Conference USA:han kohdistuneen boikottinsa. Hyppönen puhui työnantajansa järjestämän Sphere-tapahtuman lehdistötilaisuudessa.
Konferenssin järjestää maailman suurimpiin tietoturvayhtiöihin kuuluva RSA Security LLC. Hyppösen oli määrä puhua yhtiön tapahtumassa vuonna 2013. San Franciscossa järjestettävä amerikkalaisyhtiön tietoturvatapahtuma kerää nykyisin 40 000 kävijää.
Hieman ennen tapahtumaa kävi kuitenkin ilmi, että tuolloin nimellä RSA Security Inc. toiminut yhtiö oli tarkoituksellisesti heikentänyt suojaustekniikoidensa laatua luodakseen Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioille takaportin yhtiön asiakkaiden tietoihin.
– Kun kyselin asiasta, sain vastauksesi että tiedustelu kohdistuu vain ulkomaalaisiin, Hyppönen hymähtää.
Vitsi on toki siinä, että Hyppönen – muiden suomalaisten tavoin – on amerikkalaisille ulkomaalainen.
Lue lisää: F-Securen Hyppönen pani suhteet poikki RSA:han
Lue lisää: Hyppönen ei jäänyt yksin: RSA-boikotti kasvaa
Hyppönen kirjoitti asiasta avoimen kirjeen, jonka hän julkaisi verkossa. Moni muu tietoturva-asiantuntija liittyi boikottiin.
Hyppönen kertoo saaneensa tänä vuonna viikonloppukongressia edeltävänä tiistaina soiton, jossa häntä pyydettiin tapahtumaan puhumaan.
– Mietin asiaa. Totesin, että kyseessä ei ole enää sama yhtiö kuin aikoinaan. Se on sittemmin myyty kahdesti. Nykyisin yksi sen suurimmista omistajista on Ontarion opettajat Kanadassa (Ontario Teachers' Pension Plan -sijoitusrahasto).
Hyppönen huomautti kutsun saadessaan, että hän kirjoitti RSA:sta varsin kriittisen luvun kirjaansa (Internet, 2021), minkä hän mainitsi järjestäjälle. Hänen kummastuksekseen järjestäjä pyysi häntä lukemaan otteita kirjastaan.
”He tosin pyysivät minua olemaan lukematta sitä lukua. No, en lukenut sitä.
– He tosin pyysivät minua olemaan lukematta sitä lukua. No, en lukenut sitä. Luin sen sijaan lukua Brain-viruksesta, Hyppönen sanoo.
Hyppönen toteaa, että yksi hänen kirjassaan tekemänsä ennustus on sittemmin vanhentunut. Hän kirjoitti sukupolvemme jäävän historiaan ensimmäisinä ihmisinä, jotka kytkeytyivät internetiin. Tätä hän pitää ihmiskunnan vedenjakajana.
– Enää en ole tästä varma. Tekoäly voi olla yhtä suuri ellei jopa suurempi muutos, Hyppönen sanoo.
Hyppönen huomauttaa, että tekoälystä nyt käytävä keskustelu on luonteeltaan hyvin erilaista kuin internetistä käyty keskustelu aikoinaan. Silloin ihmiset näkivät vain loputtomasti mahdollisuuksia.
”Kukaan ei tietääkseni pystynyt ennustamaan verkkorikollisuutta.
– Näimme silloin vain hyödyt ja hyvän – kukaan ei tietääkseni pystynyt ennustamaan verkkorikollisuutta, salaliittoteorioiden levittämistä, vaikuttamisoperaatioita, yksityisyyden kuolemaa, vaalivaikuttamista, kyberaseita tai kybersotaa, Hyppönen sanoo.
Nyt keskustelu tekoälystä on hyvin erilaista. Siinä uhkat jättävät tekoälyn antamat lupaukset varjoonsa.
– Jos OpenAI (yhtiö) onnistuu tavoitteissaan, hyödyt ovat valtavia. Siitä ei vaan juuri puhuta.
– Teknologiavallankumoukset ovat muuttaneet maailmaa aina samanaikaisesti sekä hyvällä että huonolla tavalla.
Korjaus 25.5. klo 11.56: Hyppösen kirja ilmestyi vuonna 2021, ei 2011.