”Hakeutukaa välittömästi suojaan” – hakkerit toivat Venäjän televisioon hälytyksen ydin­hyökkäyksestä

Venäjän hätätilaministeriö antoi lausunnon hälytyksen aiheuttaneesta hakkeri-iskuista.

Hakeutukaa välittömästi suojaan, sanoi television ruudulle ilmestynyt varoitus. Kuvakaappaus Anonymouksen julkaisemalta videolta.

10.3. 10:23

Hakkerit aiheuttivat eilen torstaina Venäjälle laajan ilmahälytyksen.

– Moskovan alueella julistettiin ilmahälytys radio- ja televisiokanaviin tehdyn hakkeroinnin seurauksena, Venäjän hätätilanministeriö sanoi Ria Novostin mukaan.

Lisäksi ilmahälytyksiä julkaistiin Sverdlovskin ja Tulan alueilla. Hätätilaministeriön mukaan myös nämä johtuivat hakkeri-iskusta. The Moscow Timesin mukaan hälytyksiä annettiin myös Belgorodin ja Voronezin alueilla, miehitetyllä Krimillä sekä Pietarissa.

Hätätilaministeriö sanoi hälytysten olevan valheellisia. Kohteena olivat tiettävästi yksityiset radio- ja televisiokanavat.

Viime viikolla vastaava hyökkäys sai ilmahälytyssireenit soimaan eri puolilla Venäjää.

Kahden Anonymoukseen kytkeytyvän Twitter-tilin jakaman videon perusteella television ohjelma katkesi ja ruudulle ilmestyi koko Venäjän Euroopan alueen, ja hieman ylikin, kattava näkymä ja varoitus ydiniskusta.

– Hakeutukaa välittömästi suojaan, televisioon ilmestyneessä ilmoituksessa sanottiin.

Lisäksi ilmoituksessa kehotettiin ottamaan joditabletit ja käyttämään suojanaamareita.

Ei ole tiedossa, kuinka laajasti väärennetty varoitus levisi.

Anonymouksen twiitti oli varustettu #oprussia-tunnisteella. Kyse on hakkerikollektiivin Venäjää vastaan suuntautuvan kybersodan operaatista.

Aikaisempiin Anonymouksen iskuihin kuuluu muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puheen ja sodan tuhojen näyttäminen Venäjän televisiossa, liikenneruuhkan luominen Moskovaan sekä monet tietomurrot ja niitä seuranneet tietojen julkistamiset.

Lue lisää: Hakkeri-isku synnytti liikenne­kaaoksen Moskovaan – Anonymous otti vastuun

Lue lisää: Venäläisen satelliitti­television ohjelma­valikko hakkeroitiin voiton­päivänä – ”Teillä on käsissänne ukrainalaisten verta”

Lisäksi hakkerikollektiivi on ollut mukana monissa palvelunestohyökkäyksissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?