Googlessa tulee jälleen olla tarkkana. Tietokirjailija Petteri Järvinen huomasi verottajan OmaVero-palvelun nimissä tehtävästä huijauksesta. Se toimii eri tavalla riippuen siitä, millä laitteella Googlea käyttää.
– VAROITUS: Google-haku ”omavero” antaa ensimmäiseksi mainoslinkin, joka mobiilissa vie valesivulle ja urkkii tunnukset. Pöytäkoneella menee Verottajan omalle sivulle. Ovelaa ja vaarallista, Järvinen twiittasi.
Jos erehtyy tunnistautumaan, tulee väärä ilmoitus veronpalautuksesta.
Myös palvelua ylläpitävä Digi- ja väestövirasto (DVV) on antanut asiasta varoituksen.
– Varoitamme Google-haussa esiintyvästä haitallisesta OmaVeron mainoslinkistä. Sponsoroitu mainos vie huijaussivustolle, joka pyytää henkilötietojasi ja jäljittelee Suomi.fi-tunnistusta. Olethan tarkkana, koska huijaus on erittäin aidon näköinen.
Verohallinto ja DVV sanovat ryhtyneensä tarvittaviin toimenpiteisiin.
Järvinen varoitti huijauksesta torstaina aamupäivällä. Tätä juttua kirjoitettaessa kyseistä haittamainosta ei ollut näkyvissä, kun Googlessa tehtiin haku termillä omavero sekä puhelimella että nettiselaimella. On epäselvää, onko haitallinen mainos jo poistettu.
Verkkopalveluihin ei tulisi mahdollisuuksien mukaan hakeutua hakukoneen linkin kautta. Tallenna vierailemasi sivu mieluummin selaimen kirjanmerkkeihin, jotta pääset varmasti oikeaan osoitteeseen seuraavallakin kerralla.
Järvinen pääsi juuri varoittamasta toisesta suomalaisia uhkaavasta vedätyksestä. Netissä on useampi vaatteita ja kenkiä myyvä valekauppa, joiden varsinainen motiivi on epäselvä. Kaupat saattavat esimerkiksi myydä olematonta tavaraa tai pyrkiä varastamaan ostajan henkilökohtaisia tietoja.
Lue lisää: Suositun vaatemerkin suomenkielinen verkkokauppa on huijaus – eikä se ole ainoa
OmaVeron nimissä on huijattu ennenkin. Esimerkiksi viime syksynä suomalaisille lähetettiin tekstiviestejä, jotka johtivat erittäin aidonnäköisille tietojenkalastelusivuille. Verkkosivun ulkoasu oli taitavasti räätälöity ja muistutti kirjasintyyppiä myöten aitoja vero.fi-sivuja.
Lue lisää: Pelottavan uskottava huijaus verottajan nimissä – osaatko erottaa huijauksen aidosta?
Myös helmikuussa nähtiin tekstiviestejä, jotka lupasivat rahaa takaisin verohallinnon nimissä. Viestin linkin takana olevalla verkkosivulla oli väärennettyjä verkkopankkien sisäänkirjautumisia.
IS:n kokoamia ohjeita verkkohuijauksia vastaan
Älä mene verkkopalveluun hakukoneen tai vaikkapa sähköpostiin tai tekstiviestinä tulleen verkkolinkin kautta.
Etsi sähköposteista tai tekstiviesteistä epäilyttäviä yksityiskohtia, kuten väärin kirjoitettuja verkkotunnuksia, kirjoitusvirheitä, vääriä päivämääriä ja muita virheellisiä tietoja.
Kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville ja huolehdi, että siinä ei ole kirjoitusvirheitä. Tallenna osoite selaimen kirjanmerkkeihin. Näin vältyt naputtelemasta sitä seuraavalla kerralla.
Jos mahdollista, käytä virallista mobiilisovellusta selaimessa toimivan verkkopalvelun sijaan. Esimerkiksi pankeilla ja Suomi.fi-palvelulla on tällaiset.
Pidä tunnukset omana tietonasi, äläkä syötä niitä sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.
Älä avaa pankin tai muun tahon nimissä lähetettyjä liitteitä, vaan varmista niiden aitous soittamalla nimetyn tahon asiakaspalveluun.
Jos jokin yllättävä taho pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Käytä vain mobiililaitteesi virallista sovelluskauppaa.
Älä vahvista tapahtumia, joita et tunnista ja tiedä tekeväsi juuri sillä hetkellä. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella ja kiinnitä huomiota etenkin siirrettävään rahasummaan – jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään.
Jos olet myymässä jotain, varmista maksun saapuminen tilille ennen tuotteen luovutusta. Toinen tapa on käyttää perinteistä käteistä.
Jos epäilet verkkopankkitunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje tunnukset viipymättä soittamalla pankkiin. Tee rikosilmoitus poliisille vasta sen jälkeen. Tällä tavalla maksimoit mahdollisuutesi saada rahasi takaisin.
Varoita tuttujasi huijauksesta, vaikka et itse olisi joutunut uhriksi. Jos olet, on nimissäsi saatettu lähettää huijausviestejä esimerkiksi sähköpostistasi löytyville kontakteille.
Artikkelia on päivitetty lisätiedoilla kello 12.50.