Pelottava huijaus tekee tuloaan: Lapsen hätäinen soitto

Tekoälyn avulla tehtävät huijauspuhelut ovat poikkeuksellisen viheliäisiä tunnistettavia. Ongelmasta kertoo The Washington Post.

Uusissa huijauksissa soittajaa voi olla erittäin vaikea tunnistaa vääräksi. Yksi vihje voi olla outo puhelinnumero.

8.3. 7:24

Viime aikoina Suomessa on tavattu hei äiti -huijausviestejä, joissa rikollinen lähettää teksti- tai WhatsApp-viestin tekeytyy puhelimensa hukanneeksi lapseksi. Vastaavat huijaukset kehittyvät kovaa vauhtia, ja osaavat jopa käyttää tekoälyä toisen ihmisen äänen väärentämiseksi.

Lue lisää: Varo ”Hei äiti” -viestiä WhatsAppissa: Toimi näin, jos saat sellaisen

Tekstimuotoisen viestin sijaan potentiaalinen uhri saa puhelun, ja langan päässä kuulostaa todella olevan oma lapsi, joka on jonkinlaisessa hädässä. Hän pyytää rahaa, jolloin vanhemmat rientävät usein apuun.

The Washington Postin mukaan yhdessä tällaisessa tapauksessa vanhemmat menettivät 21 000 Kanadan dollaria eli noin 14 500 euroa. Lakimieheksi esittäytynyt ääni väitti vanhempien pojan viruvan vankilassa tapettuaan yhdysvaltalaisdiplomaatin kolarissa. Todisteena lakimies antoi puhelimen pojalle. Pojan ääni oli kuitenkin väärennetty.

Tekniikka on kehittynyt siihen pisteeseen, että huijarit tarvitsevat väärennöksiin vain noin 30 sekunnin pätkän matkittavan henkilön ääntä. Vielä vain vuosi sitten ääninäytteitä tarvittiin paljon enemmän. Ei ole tiedossa, mistä poikaa matkineet huijarit löysivät näytteen, mutta ääntä on helposti napattavissa niin podcasteista, YouTube-videoista kuin striimeistäkin.

Kyseessä on tavallaan kevennetty versio deepfake-videoista, joissa äänen lisäksi väärennetään myös kuva. Pelkän äänen jäljitteleminen vaatii myös vähemmän laskentatehoa. Deepfakeja voidaan käyttää esimerkiksi poliittiseen manipulaatioon – pelleilyn ohella.

Tekniikan kehittyessä tavallisen katsojan on yhä vaikeampi erottaa esimerkiksi valtionpäämiehen väärennettyä videoesiintymistä aidosta.

Lue lisää: Hämmentävät videot leviävät: Obama, Trump ja Biden nokittelevat – eikä mikään ole aitoa

Tekoäly on löytänyt tiensä myös perinteisiin huijauksiin. Erilaiset tekstiviestit tai sähköpostit luotettavan tahon nimissä saavat uskottavuutta tekoälyn kirjoittamista viestipohjista.

Nämä huijaukset perustuvat luonnollista kieltä kirjoittavaan ChatGPT-ohjelmaan, mutta ainakin venäläisten rikollisten arvioidaan valjastaneen teknologian jo haittaohjelmienkin kirjoittamiseen asti.

Lue lisää: Suojaukset kierrettiin: Tältä näyttää tekoälyn kirjoittama huijaus­viesti

Puhelinsoittojen tapauksessa yksi vihje huijauksesta voi olla outo, läheiselle kuulumaton puhelinnumero.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?