Sähkösopimuksia myynyt firma nauhoitti puheluita ilmoittamatta ja lähetti ne henkilö­tietoineen eteenpäin

Nordic Green Energyn myyntiä harjoittanut yritys ei poistanut kriittisiä tietoja koulutusmateriaalistaan.

Sähkösopimuksia myynyt Kasvawa ei vastannut kommenttipyyntöihin.

8.3. 12:05

Puhelinmyyntifirma Kasvawa on levittänyt myyntipuhelujen tallenteissaan ihmisten henkilötietoja ulkopuolisille.

Nordic Green Energy -sähköyhtiölle uusasiakashankintaa harjoittanut Kasvawa lähetti puhelinmyyntitehtävistä kiinnostuneille tallenteita onnistuneista myyntipuheluista. Puheluista ei ollut poistettu kriittisiä henkilötietoja, eikä tallenteiden vastaanottajilla ollut vielä työsopimusta.

IS Digitoday on kuullut useamman tallenteen, joissa käy ilmi tulevan asiakkaan etu- ja sukunimi, katuosoite ja henkilötunnus – joissakin tapauksissa myös sähköpostiosoite. Kasvawan entinen puhelinmyyjä sanoo saaneensa tallenteita ja sanoo niitä lähetetyn myös muille viime kesänä.

– Hämmennyin, kun kuuntelin näitä puheluita. Niissä ei ollut sensuroitu mitään, entinen puhelinmyyjä kertoo IS Digitodaylle.

Hämmennyin, kun kuuntelin näitä puheluita. Niissä ei ollut sensuroitu mitään.

Entisen myyjän mukaan samat tallenteet lähetettiin useammalle ihmiselle, jotka vasta hakivat puhelinmyyjän pestiä. Joissakin tapauksissa tallenteita oli toistakymmentä kappaletta. Salassapitosopimuksia ei tehty, eikä puheluissa kerrota, että ne tallennetaan. Osassa tiedostonimiä näkyy myös tavoitellun asiakkaan puhelinnumero.

Yhdessä sähköpostissa oli 12 tallennetta onnistuneista myyntipuheluista. Puheluista ei ollut poistettu henkilötietoja.

Yhdessä sähköpostissa oli 12 tallennetta onnistuneista myyntipuheluista. Puheluista ei ollut poistettu henkilötietoja.

Ex-myyjä ilmoitti asiasta viime syyskuussa Nordic Green Energyn yritysmyyntipäällikölle ja esitti IS Digitodaylle todisteena kuvakaappauksen kyseisestä sähköpostista. Sähköyhtiön toimitusjohtajalle uutinen tuli yllätyksenä.

– Meille on todellakin ilmoitettu asiasta sähköpostilla syyskuussa. Itse en ole, eivätkä muutkaan, kenen kanssa tänään asiasta kysyin, olleet kuulleet tästä. Olemme syvästi pahoillamme, mikäli alihankkijamme on toiminut väärin, ulkomailta tavoitettu toimitusjohtaja Kenneth Kastrén sanoo.

– Kyseisen alihankkijan kanssa tehty sopimus kuluttajamyynnistä päättyi muista syistä syksyllä 2022. Alihankkijan kanssa oli tehty sopimus tietojenkäsittelystä. Sen mukaan vastuu tietojen määräysten mukaisesta käsittelystä on alihankkijalla. Olemme tehneet kaikkemme tietosuojan varmistamiseksi, Kastrén jatkaa.

Kastrén kertoi, että asiasta tehdään ilmoitus tietosuojavaltuutetulle, ja tapahtumia selvitetään Kasvawan kanssa.

Toimitusjohtaja palasi myöhemmin aiheeseen ja kertoi Kasvawan vakuuttaneen, että asiakastietoja tai puhelunauhoituksia ei ole päätynyt yrityksen ulkopuolisille. Hänen mukaansa tietoja ei välitetty mahdollisille tuleville myyjille, vaan henkilöille, joilla on työsopimus ja sen myötä salassapitovelvollisuus.

IS Digitoday on kuitenkin nähnyt kuvakaappauksia sähköpostista ja WhatsApp-viesteistä, joiden aikaleimat todistavat tallenteita lähetetyn ennen minkäänlaisen sopimuksen tekemistä. Entinen puhelinmyyjä sanoo, ettei hän myöskään missään vaiheessa allekirjoittanut salassapitosopimusta tai ei edes toimeksiantosopimusta.

Kasvawa ajautui konkurssiin viime vuonna. Yhtiön takana ollut mies on sittemmin perustanut Kasvawa Sales -nimisen myyntiyrityksen – joka tekee yritysmyyntiä Nordic Green Energylle.

Myyntifirmojen takana oleva mies ei vastannut IS Digitodayn yhteydenottopyyntöihin useammasta puhelimitse ja kirjallisesti tehdystä yrityksestä huolimatta.

Helmikuussa Nordic Green Energy lähetti asiakkailleen joukkosähköpostin, joka inhimillisen virheen vuoksi paljasti kaikkien 192 vastaanottajan sähköpostiosoitteet. Tuolloin Kastrén luonnehti virhettä yksittäistapaukseksi.

Lue lisää: Sähkö­yhtiö lähetti viestin, joka paljasti lähes 200 asiakkaan yhteys­tiedot – ”Sopimuskin huono”

Tietosuojavaltuutettu Anu Talus vahvistaa Nordic Greenin tehneen asiasta ilmoituksen. Hänelle henkilötietojen ilmeinen vaarantaminen tällä tavalla on ennenkuulumatonta.

– Aina kun kerätään henkilötietoja, riippumatta tarkoituksesta, niin kyllähän siinä pitää olla tosi tarkkana. Käyttötarkoitusta ei voi kauhean laveasti itse lähteä tulkitsemaan, Talus korostaa.

Aina kun kerätään henkilötietoja, riippumatta tarkoituksesta, niin kyllähän siinä pitää olla tosi tarkkana. Käyttötarkoitusta ei voi kauhean laveasti itse lähteä tulkitsemaan.

Talus ei ota suoraan kantaa Kasvawan toimintaan, mutta korostaa, että etenkin henkilötunnuksen käsittelyn suhteen laki ei jätä tulkinnanvaraa. Siitä säädetään paljon tarkemmin kuin muista henkilötiedoista.

Lisäksi valtuutettu huomauttaa, että puhelujen tallentamisesta tulisi joka tapauksessa ilmoittaa myyntipuhelujen aikana. IS Digitodayn kuulemissa puheluissa näin ei tehty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?